___Caterinca___cu "staif" si "stil"__
M G! Initiale si atat!
Nu vreau sa va mai spun altele! Dar, de cele mai multe ori dupa ce se noteaza cu puncte intre ele, tot ceea poate ramane pot fi doar unele semne de mirare, asa autentic (ex)puse!
Oamenii in general au calitatea de a avea oarecare dreptate. Minciuna celor ce si inchipuie ca ar detine ABSOLUTUL ca si in cazul guvernantilor e flagranta!De 20 de ani se cam intuieste dar nu se ia nici o masura, nici o pauza, nici o respiratie!
Adica au avut ei grija de a risipi toti banii. Imbrinceala e cam singura ce poate sa-i mai introduca in abis, in concret sau in meander, acompaniati de acele suave zanganite ce se tot lasa asteptate!
Merita speriati, baietii. Au virat banii spre interesele lor…
Si nu devin eu mai pur doar daca intaresc ceea ce se stie, se spune sau se crede ci, totul poate capata o alta forma, una mai apropiata de adevar, atunci cand se demonstreaza toata aceasta masinatiune (de joasa speta) in care unii sau altii sunt implicate, vorba unor “baieti de cartier”-pana-n gat!
Surse bine informate dau ca sigur faptul că, dacă va ajunge preşedinte, M G o va desemna premier pe cea mai apropiată colaboratoare a sa, doamna Costea,(intre altele, avand si onoranta "functie" de soacra). Aşa va împaca dreapta politică, doamna Costea lăudîndu-se că are palma destul de fina dar...grea!
Poate ca, de asemenea,se spune că Geoană va dubla salariul cumnatului său, Ionut Costea, ridicîndu-l cam pe la 40.000 de euro lunar!
Acum poate ca o sa ma considerati...tendetios! Insa, daca a promis ca da fiacruia din tineri 25000 de euro (i) , doar daca se intorc in tara...
Cine mi-a spus mie asta? Păi exact aceeaşi persoană care i-a spus lui G că B o va investi premier pe U!!!
"Prietenii" stiu si (cam) de ce-...proverbul reclamei binecunoscute! ;))
Zadkielix alias D.M
“Iubeste pe Domnul Dumnezeul Tau cu toata nadejdea si fiinta, si aproapele, ca pe tine insuti”! Lege Divina
Translate
vineri, 30 octombrie 2009
joi, 29 octombrie 2009
50 de ani cu niste personaje de benzi desenate
Astăzi, ASTERIX, OBELIX, IDEFIX, PANORAMIX, ABRARACOURCIX, ASSURANCETOURIX şi ceilalţi eroi ai lui René Goscinny şi Albert Uderzo împlinesc 50 de ani!
Să sperăm că şi viitoarele generatii de copii sau nepoţi le vor citi aventurile.Pana una a-lta , am selectat un mic fragment!
Vizionare placuta!
Zadkielix alias D.M
Să sperăm că şi viitoarele generatii de copii sau nepoţi le vor citi aventurile.Pana una a-lta , am selectat un mic fragment!
Vizionare placuta!
Zadkielix alias D.M
O reclama haioasa si o parodie savuroasa
Pentru stimulare luati de priviti niste imagini senzationale cu o fata care-mi place destul de mult facand reclama la o firma care este "de top".
Parodie interesanta...
Vizionare placuta!
:))
Zadkielix alias D.M
miercuri, 28 octombrie 2009
Tema cu rezonanta biblica- Despre Sfîntul Apostol Pavel
Tema cu rezonanta biblica- Despre Sfîntul Apostol Pavel
Sfîntul Apostol Pavel, care mai înainte de a fi apostol se numea Saul, a fost de origine evreiasca, din semintia lui Veniamin. El s-a nascut în Tarsul Ciliciei, din parinti iudei , care mai înainte au trait în Roma, apoi s-au mutat în Tarsul Ciliciei cu onorantul titlu de cetateni romani. Din aceasta cauza, Saul care mai tarziu se va numi Pavel s-a si considerat cetatean roman.
El era inrudit cu Sfîntul întîiul Mucenic si Arhidiacon Stefan. A fost indrumat mozaicelui si a fost chiar ucenic al vestitului dascal Gamaliel. El a cunoscut in acest timp pe Varnava, care a fost in aceeasi misune,aceeasi apostolie al lui Hristos.Din frageda varsta, el se respecta si se obisnuise sa pretuiasca legea parinteasca, era de asmenea implinitor al ei si se deprinsese cu obiceiurile invatatilor farisei.
Pe vremea aceea, în Ierusalim si în cetatile din jur, precum si prin sate, se raspîndise invatatura lui Hristos, de catre Sfintii Apostoli.
Pe cînd rudenia lui, Sfîntul Mucenic si Arhidiaconul Stefan, era ucis cu pietre de catre evrei, lui Saul nu numai ca nu- aschitat vreun gest dar s-a si dedat a pazi hainele evreilor celor ce ucideau pe Stefan. Deci, luînd putere de la toti arhiereii si de la batrîni, el facea foarte mult rau . El intra în casele credinciosilor, de unde silea pe barbati si pe femei si îi ducea în temnite. Nu era zi sau prilej care sa nu-l rateze! Astfel, în Damasc a a juns cu scrisoare arhiereasca, vrînd ca si acolo, de va afla barbati si femei crezînd în Hristos, sa-i prinda si sa-i duca legati la Ierusalim,pe vremea împaratiei cezarului Tiberiu.
Apropiindu-se el de Damasc, deodata l-a stralucit o lumina din cer si, cazînd la pamînt, a auzit un glas, zicîndu-i: "Saule, Saule, pentru ce ma prigonesti? Iar el, înspaimîntîndu-se, a zis: "Cine esti, Doamne? Iar Domnul a zis: "Eu sînt Iisus, pe Care tu îl prigonesti. Cu greu îti este tie a lovi cu piciorul împotriva boldului. Iar el, tremurînd si înspaimîntîndu-se, a zis: Doamne, ce îmi poruncesti sa fac? Iar Domnul i-a zis: Scoala-te si intra în cetate si ti se va spune ce ti se cade sa faci.
Asemenea s-au înspaimîntat si ostasii care erau cu Saul, minunîndu-se pentru ca glasul care il auzea Saul,dar pe care ei nu-l vedeau. Atunci Saul, sculîndu-se de la pamînt si deschizîndu-si ochii sai, n-a vazut pe nimeni, pentru ca orbise de ochii cei trupesti, începînd a i se lumina ochii cei duhovnicesti. Deci, altii l-au luat de mîna si l-au dus în Damasc, unde a stat trei zile, fara sa vada, nemîncînd, nici bînd nimic, ci rugîndu-se neîncetat. În Damasc se gasea si Sfîntul Apostol Anania, caruia i se aratase Domnul în vedenie si caruia i-a poruncit sa-l caute pe Saul, care locuia în casa unui om, anume Iuda. Deci, poruncindu-i sa se duca acolo si sa-i lumineze ochii lui cei trupesti prin atingere, iar pe cei sufletesti prin Sfîntul Botez a capatat vederea!
Temanmdu-se Anania a mers dupa porunca Domnului si gasind pe Saul, si-a pus mîinile peste dînsul. Atunci, deodata au cazut de pe ochii lui ca niste solzi si imediat a vazut. Apoi, sculîndu-se, s-a botezat si s-a umplut de Duhul Sfînt, care l-a sfintit pe el spre apostoleasca slujba, fiind numit din Saul, Pavel. Dupa aceea, Pavel a început prin sinagogi sa propovaduiasca pe Hristos, ca este Fiul lui Dumnezeu.
Iar cei ce-l auzeau se mirau toti si ziceau:" Oare nu este acesta acela care în Ierusalim gonea pe cei ce chemau numele lui Iisus Hristos? Aici n-a venit oare ca sa lege pe unii ca aceia si sa-i duca la arhierei? Dar iata ca el mai mult se întareste si tulbura pe evreii care petrec în Damasc, atragîndu-i pe dînsii catre Iisus Hristos."
Atunci fariseii umplandu-se de mînie asupra lui s-au sfatuit sa-l omoare. Ei pazeau portile cetatii ziua si noaptea ca sa nu poata scapa de dînsii. Dar ucenicii lui Hristos, care erau în Damasc cu Anania, aflînd de sfatul iudeilor, ca vor sa-l ucida pe Pavel, l-au luat noaptea si l-au lasat într-un fel de cos imens peste zidul cetatii. Deci, plecînd el din Damasc, nu s-a întors la Ierusalim, ci mai întîi s-a dus în Arabia, precum despre aceasta scrie catre locuitorii din provincia aceea ce se gaseste la Epistola din Galateni:-"Nu m-am lipit de trup si sînge, nici m-am suit în Ierusalim la apostolii cei mai înainte de mine ci m-am dus în Arabia, si de acolo m-am întors iarasi în Damasc; iar mai pe urma, adica dupa trei ani, m-am dus în Ierusalim, ca sa vad pe Petru."
Dupa aceasta minunata si radicala intamplare,venind în Ierusalim, Sfîntul Pavel a dorit sa cunoasca si restul de Apostoli.Daca la inceput ei au fost circumspecti,ei temandu-se de el si necrezînd ca este ucenicul Domnului,dupa un anumit timp s-au bucurat ca de "oaia cea pierduta" a Israeluli.
Sfîntul Apostol Varnava, vazîndu-l si întelegînd întoarcerea lui spre Hristos, s-a bucurat si l-a dus la Apostoli. Iar el le-a povestit lor, cum a vazut în cale pe Domnul, ce i-a zis si cum în Damasc propovaduia numele lui Iisus Hristos. Deci Sfintii Apostoli, auzind aceasta, s-au umilit si, de bucurie, au slavit, au preamarit pe Domnul Hristos.
O alta intamplare minunata s-a petrecut asa. Stînd în biserica, in sinagoga si rugîndu-se, a ramas uimit si a auzit pe Dumnezeu, zicîndu-i: Sîrguieste-te si iesi degraba din Ierusalim, fiindca aici nu vor primi marturia ta pentru Mine. Iar el a zis catre Domnul: "Singuri iudeii stiu ca eu puneam în temnita si bateam prin adunari pe cei ce credeau în Tine, iar cînd se varsa sîngele lui Stefan, marturisitorul Tau, stateam singur acolo, pentru ca si eu voiam uciderea lui si pazeam hainele celor ce-l ucideau pe el". Atunci Domnul a zis catre dînsul: Mergi, ca Eu te voi trimite pe tine la neamuri departe!
Dupa vedenia aceasta, Sfîntul Pavel, desi voia sa mai ramana în Ierusalim cîteva zile,o parte il ura si chiar se pornisera spre mînie si cautau a-l ucide. Dar apropiatii-"fratii", întelegînd aceasta, l-au dus în Cezareea si l-au lasat în Tars, unde Sfîntul Pavel a petrecut învatînd poporul cuvîntul lui Dumnezeu, pîna ce a venit Varnava de l-a luat si l-a dus în Antiohia. Acolo, învatînd în biserica un an întreg, mult popor a onvertit la adevarata credinta in Hristos- botezxandu-i si numindu-i pe ei crestini.
Dupa împlinirea anului, amîndoi Sfintii Apostoli, Varnava si Pavel, s-au întors în Ierusalim si au spus Sfintilor Apostoli cum darul lui Dumnezeu a lucrat în Antiohia si cum Biserica lui Dumnezeu din Ierusalim se mareste.
Pavel, mergînd odata la adunarea bisericeasca spre rugaciune, l-a întîmpinat o fecioara care avea un duh necurat si facea multa dobînda stapînilor sai, vrajind. Ea urma lui Pavel si ucenicilor lui, strigînd: "Acesti oameni sînt slugile Dumnezeului celui de sus, care ne vestesc calea mîntuirii". Aceasta o facea în mai multe zile; iar Pavel, suparîndu-se si întorcîndu-se spre dînsa a certat duhul în numele lui Iisus Hristos si l-a gonit dintr-însa. Stapînii ei, vazînd ca le-au pierit nadejdea cîstigului lor, au prins pe Pavel si pe Sila si s-au dus la boieri si la voievozi, zicînd: "Oamenii acestia ne tulbura cetatea si, fiind evrei, au niste obiceiuri care nu ni se cade a le primi, nici a le face, noi fiind romani".
Voievozii, rupîndu-le hainele, au poruncit sa-i bata cu toiege. Deci, dîndu-le multe batai, i-au bagat în temnita, dar ei rugîndu-se, pe la miezul noptii temnita s-a cutremurat, usile s-au deschis si legaturile s-au dezlegat. Strajerul temnitei, vazînd acest lucru, a crezut în Hristos, i-a dus în casa sa, i-a spalat de rani si s-a botezat cu toata casa, apoi le-a pus masa si s-au întors iar la temnita.
A doua zi, voievozii, caindu-se ca au batut cu asprime pe oamenii cei nevinovati, au trimis la temnita, poruncind sa-i lase liberi si sa se duca unde vor voi. Pavel a zis catre dînsii: "Pentru ce ne-au batut pe noi înaintea poporului, fiind nevinovati si de neam romani si, punîndu-ne în temnita, acum voiesc sa ne scoata? Dar nu asa: Sa vina ei singuri sa ne scoata!" Trimisii, întorcîndu-se, au spus voievozilor cuvintele lui Pavel. Voievozii s-au temut, aflînd ca legatii care i-au batut sînt romani.
Deci, ducîndu-se, i-au rugat sa iasa din temnita si din cetate. Iesind ei din temnita s-au dus în casa Lidiei, femeia la care gazduise mai înainte si a mîngîiat pe fratii ce se adunasera acolo, sarutîndu-i. Si s-au dus apoi în Amfipoli si la Apolonia, iar dupa aceea au venit în Tesalonic, unde pe multi au cîstigat prin buna lor vestire. Zavistnicii iudei, adunînd pe niste oameni rauclevetitori, au navalit asupra casei lui Iason, unde gazduiau apostolii si, negasind pe apostoli, au prins pe Iason si pe unii din frati, pe care-i dusesera la mai mari cetatii, clevetindu-i ca pe niste potrivnici Cezarului, zicînd ca este alt împarat, care se numeste Iisus. Deci, Iason abia a fost liberat din supararea aceea.
Sfîntul Apostol Pavel, vazînd mai înainte sfîrsitul sau cel mucenicesc s-a întors în Roma si a scris Sfîntului Timotei, ucenicul sau, acestea: Vremea ducerii mele a sosit si acum ma jertfesc. Eu m-am nevoit cu buna credinta, alergarea am savîrsit si credinta am pazit; deci, de acum mi se pastreaza cununa dreptatii, pe care mi-o va da Domnul în ziua aceea.
Despre vremea patimirii Sfîntului Apostol Pavel, istoricii bisericesti nu scriu toti într-un fel. Nichifor Calist, în cartea a doua a istoriei sale, cap. 36, scrie ca Sfîntul Apostol Pavel a patimit pentru Simon vrajitorul în acelasi an si în aceeasi zi cu Sfîntul Apostol Petru, ajutînd lui Petru ca sa-l biruiasca pe Simon. Altii spun ca dupa moartea Sfîntului Petru, trecînd un an, Pavel a patimit tot în luna iunie în 29 de zile, zi în care Petru fusese rastignit cu un an mai înainte. Pricina patimirii Apostolului Pavel spun ca a fost aceasta: El, prin propovaduirea lui Hristos, îndemna pe fecioare si pe femei la viata cea înteleapta. Însa nu se pare a fi nici o deosebire de aceea, caci se scrie în viata Sfîntului Petru, de catre Simeon Metafrast, ca, dupa pierzarea lui Simon vrajitorul, Sfîntul Petru n-a patimit îndata, ci dupa cîtiva ani. El a patimit si pentru cele doua femei iubite ale lui Nero, care crezusera în Hristos si le-a învatat a petrece în curatie. Dar, de vreme ce si Sfîntul Pavel a vietuit multi ani în Roma si în partile Apusului cele dimprejur, în aceeasi vreme cînd traia si Sfîntul Petru, s-a putut întîmpla ca si Sfîntul Pavel sa fi ajutat Sfîntului Petru la lupta ce s-a dus contra lui Simon vrajitorul, în vremea petrecerii sale cea dintîi în Roma.
Venind a doua oara în Roma, slujea cu Sfîntul Petru la mîntuirea oamenilor, povatuind femeile si barbatii la viata cea curata. Prin aceasta a pornit spre mînie pe cel necurat si spurcat cu viata, pe vremea cezarului Nero, care, cautîndu-i pe amîndoi, i-a osîndit la moarte. Pe Petru, ca pe un strain, l-a dat spre rastignire; iar pe Pavel, ca pe un cetatean roman, pe care nu se cadea sa-l omoare cu moarte necinstita, l-a osîndit la taiere cu sabia. Aceasta desi nu s-a întîmplat într-un an, însa în aceeasi zi. Cînd s-a taiat cinstitul cap al Sfîntului Apostol Pavel, a curs din rani sînge si lapte. Iar credinciosii, luînd sfîntul lui trup, l-au pus la un loc cu al Sfîntului Petru.
IMPORTANT!
Acest articol este scris in cadrul concursului,"Asul de romb", organizat si initiat de distinsul domn al blog-ului http://spunetitacerea.blogspot.com/.In afara de mine vor mai participa si:
Geocer,
Simion Cristian,
Gamalia,
Rappa_ru,
Elena Marin Alexe,
Turisticus.
Daniel Mihai,
Iulia
Aici pe http://spunetitacerea.blogspot.com/ puteti sa ma votati!
Cu cele mai alese urari de bine
Si sper ca am scris destul de bine si cat de cat fluent...
Zadkielix alias D.M
Sfîntul Apostol Pavel, care mai înainte de a fi apostol se numea Saul, a fost de origine evreiasca, din semintia lui Veniamin. El s-a nascut în Tarsul Ciliciei, din parinti iudei , care mai înainte au trait în Roma, apoi s-au mutat în Tarsul Ciliciei cu onorantul titlu de cetateni romani. Din aceasta cauza, Saul care mai tarziu se va numi Pavel s-a si considerat cetatean roman.
El era inrudit cu Sfîntul întîiul Mucenic si Arhidiacon Stefan. A fost indrumat mozaicelui si a fost chiar ucenic al vestitului dascal Gamaliel. El a cunoscut in acest timp pe Varnava, care a fost in aceeasi misune,aceeasi apostolie al lui Hristos.Din frageda varsta, el se respecta si se obisnuise sa pretuiasca legea parinteasca, era de asmenea implinitor al ei si se deprinsese cu obiceiurile invatatilor farisei.
Pe vremea aceea, în Ierusalim si în cetatile din jur, precum si prin sate, se raspîndise invatatura lui Hristos, de catre Sfintii Apostoli.
Pe cînd rudenia lui, Sfîntul Mucenic si Arhidiaconul Stefan, era ucis cu pietre de catre evrei, lui Saul nu numai ca nu- aschitat vreun gest dar s-a si dedat a pazi hainele evreilor celor ce ucideau pe Stefan. Deci, luînd putere de la toti arhiereii si de la batrîni, el facea foarte mult rau . El intra în casele credinciosilor, de unde silea pe barbati si pe femei si îi ducea în temnite. Nu era zi sau prilej care sa nu-l rateze! Astfel, în Damasc a a juns cu scrisoare arhiereasca, vrînd ca si acolo, de va afla barbati si femei crezînd în Hristos, sa-i prinda si sa-i duca legati la Ierusalim,pe vremea împaratiei cezarului Tiberiu.
Apropiindu-se el de Damasc, deodata l-a stralucit o lumina din cer si, cazînd la pamînt, a auzit un glas, zicîndu-i: "Saule, Saule, pentru ce ma prigonesti? Iar el, înspaimîntîndu-se, a zis: "Cine esti, Doamne? Iar Domnul a zis: "Eu sînt Iisus, pe Care tu îl prigonesti. Cu greu îti este tie a lovi cu piciorul împotriva boldului. Iar el, tremurînd si înspaimîntîndu-se, a zis: Doamne, ce îmi poruncesti sa fac? Iar Domnul i-a zis: Scoala-te si intra în cetate si ti se va spune ce ti se cade sa faci.
Asemenea s-au înspaimîntat si ostasii care erau cu Saul, minunîndu-se pentru ca glasul care il auzea Saul,dar pe care ei nu-l vedeau. Atunci Saul, sculîndu-se de la pamînt si deschizîndu-si ochii sai, n-a vazut pe nimeni, pentru ca orbise de ochii cei trupesti, începînd a i se lumina ochii cei duhovnicesti. Deci, altii l-au luat de mîna si l-au dus în Damasc, unde a stat trei zile, fara sa vada, nemîncînd, nici bînd nimic, ci rugîndu-se neîncetat. În Damasc se gasea si Sfîntul Apostol Anania, caruia i se aratase Domnul în vedenie si caruia i-a poruncit sa-l caute pe Saul, care locuia în casa unui om, anume Iuda. Deci, poruncindu-i sa se duca acolo si sa-i lumineze ochii lui cei trupesti prin atingere, iar pe cei sufletesti prin Sfîntul Botez a capatat vederea!
Temanmdu-se Anania a mers dupa porunca Domnului si gasind pe Saul, si-a pus mîinile peste dînsul. Atunci, deodata au cazut de pe ochii lui ca niste solzi si imediat a vazut. Apoi, sculîndu-se, s-a botezat si s-a umplut de Duhul Sfînt, care l-a sfintit pe el spre apostoleasca slujba, fiind numit din Saul, Pavel. Dupa aceea, Pavel a început prin sinagogi sa propovaduiasca pe Hristos, ca este Fiul lui Dumnezeu.
Iar cei ce-l auzeau se mirau toti si ziceau:" Oare nu este acesta acela care în Ierusalim gonea pe cei ce chemau numele lui Iisus Hristos? Aici n-a venit oare ca sa lege pe unii ca aceia si sa-i duca la arhierei? Dar iata ca el mai mult se întareste si tulbura pe evreii care petrec în Damasc, atragîndu-i pe dînsii catre Iisus Hristos."
Atunci fariseii umplandu-se de mînie asupra lui s-au sfatuit sa-l omoare. Ei pazeau portile cetatii ziua si noaptea ca sa nu poata scapa de dînsii. Dar ucenicii lui Hristos, care erau în Damasc cu Anania, aflînd de sfatul iudeilor, ca vor sa-l ucida pe Pavel, l-au luat noaptea si l-au lasat într-un fel de cos imens peste zidul cetatii. Deci, plecînd el din Damasc, nu s-a întors la Ierusalim, ci mai întîi s-a dus în Arabia, precum despre aceasta scrie catre locuitorii din provincia aceea ce se gaseste la Epistola din Galateni:-"Nu m-am lipit de trup si sînge, nici m-am suit în Ierusalim la apostolii cei mai înainte de mine ci m-am dus în Arabia, si de acolo m-am întors iarasi în Damasc; iar mai pe urma, adica dupa trei ani, m-am dus în Ierusalim, ca sa vad pe Petru."
Dupa aceasta minunata si radicala intamplare,venind în Ierusalim, Sfîntul Pavel a dorit sa cunoasca si restul de Apostoli.Daca la inceput ei au fost circumspecti,ei temandu-se de el si necrezînd ca este ucenicul Domnului,dupa un anumit timp s-au bucurat ca de "oaia cea pierduta" a Israeluli.
Sfîntul Apostol Varnava, vazîndu-l si întelegînd întoarcerea lui spre Hristos, s-a bucurat si l-a dus la Apostoli. Iar el le-a povestit lor, cum a vazut în cale pe Domnul, ce i-a zis si cum în Damasc propovaduia numele lui Iisus Hristos. Deci Sfintii Apostoli, auzind aceasta, s-au umilit si, de bucurie, au slavit, au preamarit pe Domnul Hristos.
O alta intamplare minunata s-a petrecut asa. Stînd în biserica, in sinagoga si rugîndu-se, a ramas uimit si a auzit pe Dumnezeu, zicîndu-i: Sîrguieste-te si iesi degraba din Ierusalim, fiindca aici nu vor primi marturia ta pentru Mine. Iar el a zis catre Domnul: "Singuri iudeii stiu ca eu puneam în temnita si bateam prin adunari pe cei ce credeau în Tine, iar cînd se varsa sîngele lui Stefan, marturisitorul Tau, stateam singur acolo, pentru ca si eu voiam uciderea lui si pazeam hainele celor ce-l ucideau pe el". Atunci Domnul a zis catre dînsul: Mergi, ca Eu te voi trimite pe tine la neamuri departe!
Dupa vedenia aceasta, Sfîntul Pavel, desi voia sa mai ramana în Ierusalim cîteva zile,o parte il ura si chiar se pornisera spre mînie si cautau a-l ucide. Dar apropiatii-"fratii", întelegînd aceasta, l-au dus în Cezareea si l-au lasat în Tars, unde Sfîntul Pavel a petrecut învatînd poporul cuvîntul lui Dumnezeu, pîna ce a venit Varnava de l-a luat si l-a dus în Antiohia. Acolo, învatînd în biserica un an întreg, mult popor a onvertit la adevarata credinta in Hristos- botezxandu-i si numindu-i pe ei crestini.
Dupa împlinirea anului, amîndoi Sfintii Apostoli, Varnava si Pavel, s-au întors în Ierusalim si au spus Sfintilor Apostoli cum darul lui Dumnezeu a lucrat în Antiohia si cum Biserica lui Dumnezeu din Ierusalim se mareste.
Pavel, mergînd odata la adunarea bisericeasca spre rugaciune, l-a întîmpinat o fecioara care avea un duh necurat si facea multa dobînda stapînilor sai, vrajind. Ea urma lui Pavel si ucenicilor lui, strigînd: "Acesti oameni sînt slugile Dumnezeului celui de sus, care ne vestesc calea mîntuirii". Aceasta o facea în mai multe zile; iar Pavel, suparîndu-se si întorcîndu-se spre dînsa a certat duhul în numele lui Iisus Hristos si l-a gonit dintr-însa. Stapînii ei, vazînd ca le-au pierit nadejdea cîstigului lor, au prins pe Pavel si pe Sila si s-au dus la boieri si la voievozi, zicînd: "Oamenii acestia ne tulbura cetatea si, fiind evrei, au niste obiceiuri care nu ni se cade a le primi, nici a le face, noi fiind romani".
Voievozii, rupîndu-le hainele, au poruncit sa-i bata cu toiege. Deci, dîndu-le multe batai, i-au bagat în temnita, dar ei rugîndu-se, pe la miezul noptii temnita s-a cutremurat, usile s-au deschis si legaturile s-au dezlegat. Strajerul temnitei, vazînd acest lucru, a crezut în Hristos, i-a dus în casa sa, i-a spalat de rani si s-a botezat cu toata casa, apoi le-a pus masa si s-au întors iar la temnita.
A doua zi, voievozii, caindu-se ca au batut cu asprime pe oamenii cei nevinovati, au trimis la temnita, poruncind sa-i lase liberi si sa se duca unde vor voi. Pavel a zis catre dînsii: "Pentru ce ne-au batut pe noi înaintea poporului, fiind nevinovati si de neam romani si, punîndu-ne în temnita, acum voiesc sa ne scoata? Dar nu asa: Sa vina ei singuri sa ne scoata!" Trimisii, întorcîndu-se, au spus voievozilor cuvintele lui Pavel. Voievozii s-au temut, aflînd ca legatii care i-au batut sînt romani.
Deci, ducîndu-se, i-au rugat sa iasa din temnita si din cetate. Iesind ei din temnita s-au dus în casa Lidiei, femeia la care gazduise mai înainte si a mîngîiat pe fratii ce se adunasera acolo, sarutîndu-i. Si s-au dus apoi în Amfipoli si la Apolonia, iar dupa aceea au venit în Tesalonic, unde pe multi au cîstigat prin buna lor vestire. Zavistnicii iudei, adunînd pe niste oameni rauclevetitori, au navalit asupra casei lui Iason, unde gazduiau apostolii si, negasind pe apostoli, au prins pe Iason si pe unii din frati, pe care-i dusesera la mai mari cetatii, clevetindu-i ca pe niste potrivnici Cezarului, zicînd ca este alt împarat, care se numeste Iisus. Deci, Iason abia a fost liberat din supararea aceea.
Sfîntul Apostol Pavel, vazînd mai înainte sfîrsitul sau cel mucenicesc s-a întors în Roma si a scris Sfîntului Timotei, ucenicul sau, acestea: Vremea ducerii mele a sosit si acum ma jertfesc. Eu m-am nevoit cu buna credinta, alergarea am savîrsit si credinta am pazit; deci, de acum mi se pastreaza cununa dreptatii, pe care mi-o va da Domnul în ziua aceea.
Despre vremea patimirii Sfîntului Apostol Pavel, istoricii bisericesti nu scriu toti într-un fel. Nichifor Calist, în cartea a doua a istoriei sale, cap. 36, scrie ca Sfîntul Apostol Pavel a patimit pentru Simon vrajitorul în acelasi an si în aceeasi zi cu Sfîntul Apostol Petru, ajutînd lui Petru ca sa-l biruiasca pe Simon. Altii spun ca dupa moartea Sfîntului Petru, trecînd un an, Pavel a patimit tot în luna iunie în 29 de zile, zi în care Petru fusese rastignit cu un an mai înainte. Pricina patimirii Apostolului Pavel spun ca a fost aceasta: El, prin propovaduirea lui Hristos, îndemna pe fecioare si pe femei la viata cea înteleapta. Însa nu se pare a fi nici o deosebire de aceea, caci se scrie în viata Sfîntului Petru, de catre Simeon Metafrast, ca, dupa pierzarea lui Simon vrajitorul, Sfîntul Petru n-a patimit îndata, ci dupa cîtiva ani. El a patimit si pentru cele doua femei iubite ale lui Nero, care crezusera în Hristos si le-a învatat a petrece în curatie. Dar, de vreme ce si Sfîntul Pavel a vietuit multi ani în Roma si în partile Apusului cele dimprejur, în aceeasi vreme cînd traia si Sfîntul Petru, s-a putut întîmpla ca si Sfîntul Pavel sa fi ajutat Sfîntului Petru la lupta ce s-a dus contra lui Simon vrajitorul, în vremea petrecerii sale cea dintîi în Roma.
Venind a doua oara în Roma, slujea cu Sfîntul Petru la mîntuirea oamenilor, povatuind femeile si barbatii la viata cea curata. Prin aceasta a pornit spre mînie pe cel necurat si spurcat cu viata, pe vremea cezarului Nero, care, cautîndu-i pe amîndoi, i-a osîndit la moarte. Pe Petru, ca pe un strain, l-a dat spre rastignire; iar pe Pavel, ca pe un cetatean roman, pe care nu se cadea sa-l omoare cu moarte necinstita, l-a osîndit la taiere cu sabia. Aceasta desi nu s-a întîmplat într-un an, însa în aceeasi zi. Cînd s-a taiat cinstitul cap al Sfîntului Apostol Pavel, a curs din rani sînge si lapte. Iar credinciosii, luînd sfîntul lui trup, l-au pus la un loc cu al Sfîntului Petru.
IMPORTANT!
Acest articol este scris in cadrul concursului,"Asul de romb", organizat si initiat de distinsul domn al blog-ului http://spunetitacerea.blogspot.com/.In afara de mine vor mai participa si:
Geocer,
Simion Cristian,
Gamalia,
Rappa_ru,
Elena Marin Alexe,
Turisticus.
Daniel Mihai,
Iulia
Aici pe http://spunetitacerea.blogspot.com/ puteti sa ma votati!
Cu cele mai alese urari de bine
Si sper ca am scris destul de bine si cat de cat fluent...
Zadkielix alias D.M
Despre un anumit fel de...dictatURA
Despre un anumit fel de...dictatURA
Sunt oameni născuţi pentru a suporta durerile celor care nu suferă. (Emil Cioran)
Ma cam enerveaza de ceva vreme ceva!
Nu e ceva ce ar „tine” de etica sau de situatia ...”senzationala”, ce mai bine de 20 de anii troneaza!
Nicidecum! De ceva vreme, nutresc o antipatie la cei care urla ca astazi in Mania cu Rp exista riscul instalarii unei dictaturi...
„Ceausescu a murit!”
Nimic mai adevarat! Insa, exista cativa ce seamana cu toate organizatiile (de tip organizat, mafiot) ce nutreste si spera la o zi in care cineva de... speta lui,a „ Geniului- Imparat” s-ar reinstaura....
Visele par insa SF-uri vor replica unii....Si chiar mai exista o categorie-aceea care nu prea vad vad nici o problema ca ar exusta asa ceva, insa isi doresc doar ei sa domneasca , conform zicalei..” La vremuri noi, tot noi...”
Si acum, sa nu va speriati, dar exista atatia „tatuci”, cu limbaj (mai mult sau mai putin de ...”lemn”) ce afiseaza tot mai des un discurs duplicitar, egocentrist si manipulator.
In Mania cu Ro nu exista numai pericolul instalarii unei dictaturi, dar exista riscul instaurarii mai degraba a unei democratii cu accente „manelistice” si miscari languroase, desantate, a unei stari de haos general, in care fiecare ajunge sa faca aproape tot ce-i trece prin cap fara sa pateasca mai nimic.
Probabil ca nimeni nu ar mai misca un deget!Exista totusi si unii jurnalisti care urla in gura mare pe toate mediile de comunicare ca daca ne vom comporta (asa ca pana acum) ,asemeni „somnului dulce „ pazit de FNI (MAI STITI „CELEBRA” RECLAMA?) ca ne-ar „vizita” cu un nou suflu...
Mai mult, daca am fi mai putin partinitori am observa ca ceu ce ieri aproape ca ne adulau, acum ar fi in stare sa ne injure si sa ne reproseze ca „nu am facut nimic...” sau „nu suntem in stare de nimic!”
Si chiar nu ne dorim asa ceva! Am sperat (aproape ca un entuziast) ca schimbarea se va produce! Dar, observ ca acea „dulce” nostalgie dupa „vremurile de aur”, „rosii” ale secerei si ciocanului ajung sa ne invadeze!
Cum asa?
Toti cei care declara ca suntem la doar un pas de un regim autoritar sau colaps sufera din multe cauze!
Simplu, ei uita sa precizeze nenumaratele cazuri de politicieni corupti, ziaristi „manjiti” sau acei robotei ce declanseaza in toate mediile, in toate paturile sociale ca niste buruieni nedorite! Nimic nu se poate asemana dar se poate compara!
Si totul are un pret! Nimic mai adevarat! Aceste „noi” exemplare, asemeni unor Iude travestite , Caini revalorizati sau chiar mai rau, pentru cateva salarii primite gramada "uita" de anchetele, de bun simt, de constiinta la care lucreaza sau ia contact ! Si cum realizeaza aceasta?
Logic! Cu fast sau mai rezervat! Tehnica „acunderii capului asemeni strutului” in nisip se pliaza asemeni unei manusi! Ei, organizandu-se exemplar inchid gura si se transforma in adevarate "tonomate" care nu stiu sa cante decat o singura melodie. Iar acestia stau chiar langa cei care urla in gura mare ca democratia este in pericol.
Intr-un regim autoritar mai toti sunt cumparati, fiindca mai mereu au impresia ca ar trai amenintati! Amintirea acelor vremuri in care au fost torturati sau dati afara, fie urmariti 24 de ore din 24, fie sechestrati sau batuti de organele represive nu e prea placuta. Memorialele de la Gherla, inchisorile de la Jilava etc stau marturie peste veacuri...
Cei ce au luptat cu toata nadejdea si speranta impotriva comunismului si au sfidat cu tot angajamentul si vointa acest cancer nerenuntand niciodata la ideea lor sunt adevaratii oameni, asemeni martirilor. Insa, aceste exemple in Romania nu se mai gasesc iar in final daca ar mai exista asa ceva sunt in final...trecuti pe „linie moarta” sau lichidati.
In niciun caz, ceea ce parintii nostrii au indurat- dictatura nu se poate compara cu aceasta „ameteala” de-a dreptul democratica in care oricine are dreptate si revendica adevarul...Nu stiu cum se face insa ca, acesti nostalgici nu stau chiar degeaba si au si acel tupeu de a reinvia obiceiurile ...
Cei de se considera nealterati , „incoruptibili” si care nu sunt "cumparati" cu nici un fel de avantaje sau favoruri sunt din ce in ce mai rari!
Fara a experimenta asa ceva, gandul la acele orori in care libertatea oamenilor nu se vindea, ci se impunea ma face sa ma cutremur...De ce?
Consider ca cea mai mare nenororcire a vechiului regim nu era saracia sau dispretul cat acea stare de incordare de a te simti mic si de a –ti masura orice, de la simpla vorba pana la convingerile personale.
Poate ca veti zambi, insa clar nu ma adaptam si multumesc Providentei ca m-a ferit de acest chin!
Cand intr-un regim autoritar aparatul de stat, oricare ar fi el, suprima pur si simplu libertatea de exprimare a tuturor.....
Pana acum, in Romania, nu am auzit de niciun astfel de caz. Mai ales, in regimul actual. Poate ca doar pe vremea guvernarii mirobolante ale lui Ad.Nastase sa se fi intamplat ceva asemanator, insa pana acum nu exista nici un fel de marturie.
De cealalta parte, politicienii aflati la putere sau in curs de primire de stafeta (pardon de ciolan) prezinta tot mai des discursuri rupte de realitate, care afiseaza o iresponsabilitate ce ar trebui sa ne sperie mai mult decat frica de dictatura.
In aproape toate democratiile cu traditie din lume, cetatenii tarilor respective au aceleasi drepturi si libertati.Dar pe la noi, ca la nimeni! Ba in unele state, dupa declansarea luptei impotriva terorismului, multe dintre libertatile si drepturile naturale au fost si sunt inca incalcate sau chiar abolite.
Si totusi... doar in Romania democratia este inteleasa, de majoritatea cetatenilor, ca forma de guvernare care ar trebui sa iti permita sa faci tot ce iti trece prin cap.
Doar in Romania democratia inseamna sfidarea tuturor!Aici e permis absolut orice! De la simplul fapt de a fi considerat „infractor” de orice agent al Politiei sau Jandarmeriei Romane si pana la faptul de a-ti „iesi” o manarie cu niste bani necinstiti si pana la „banalul” fapt ca se poate facegratar unde si cand (poate) sa-l taie capul - in paduri, pe blocuri, in balcoanele apartamentelor, la sosea, la munca, in general oriunde vor muschii celor ce se autointituleaza si se cred...smecheri...
Doar in Romania democratia inseamna ca poti sa injuri, sa scuipi si sa ameninti cu pistolul si chiar sa ii dai cateva palme oricui vrei tu in trafic si apoi sa iti continui drumul linistit.
Cazuri exista! Cu probe nu cu vorbe....
Doar in Romania unii ce se cred ca ar fi jurnalisti isi probeaza libertatea si isi apara democratia apeland la cele mai mizerabile cuvinte, cele mai contondente injuraturi si santajeaza moral politicienii, strigand totusi in acelasi timp ca ne paste... dictatura. Probabil tocmai din cauza ca discursul sau deviant nu este sanctionat intr-un fel sau altul.
Romania risca insa sa devina un stat unde haosul legislativ, coruptia, saracia si parvenitismul sa fie legi!
Mai mult, se vrea sa se macine natiune aromana si se doreste choar disolutia autoritatii statului, pierderea controlului principalelor institutii de catre cei care ar trebui sa le conduca...
Urletele hei-rupist-ice vor genera o corcitura intre dictatura, democratie desantate si anarhie. Criza politica s-a cam luat la intrecere cu cea economica, iar rezultatul este cunoscut- slabirea autoritatii statului sub limita acceptabilului si sigurantei nationale.
Intr-adevar, tot acest melanj intre criza economica si cea politica nesfarsita, intre saracia tot mai accentuata si virulenta discursurilor politicienilor, intre slabirea autoritatii statului si nervozitatea tot mai mare a cetatenilor, devine un mediu tot mai favorabil aparitiei unei formatiuni politice sau unui lider care, dupa acapararea puterii, sa se tranforme probabil intr-un fel de dictator care (din nou probabil) sa incerce sa instaureze un regim autoritar. Pana atunci ar trebui sa avem cu totii grija sa nu cadem in cealalta extrema...
Care rimeaza cu ceva grosolan si extrem de agasant...dictatura ...dictat...URA...
Zadkielix alias D.M
Sunt oameni născuţi pentru a suporta durerile celor care nu suferă. (Emil Cioran)
Ma cam enerveaza de ceva vreme ceva!
Nu e ceva ce ar „tine” de etica sau de situatia ...”senzationala”, ce mai bine de 20 de anii troneaza!
Nicidecum! De ceva vreme, nutresc o antipatie la cei care urla ca astazi in Mania cu Rp exista riscul instalarii unei dictaturi...
„Ceausescu a murit!”
Nimic mai adevarat! Insa, exista cativa ce seamana cu toate organizatiile (de tip organizat, mafiot) ce nutreste si spera la o zi in care cineva de... speta lui,a „ Geniului- Imparat” s-ar reinstaura....
Visele par insa SF-uri vor replica unii....Si chiar mai exista o categorie-aceea care nu prea vad vad nici o problema ca ar exusta asa ceva, insa isi doresc doar ei sa domneasca , conform zicalei..” La vremuri noi, tot noi...”
Si acum, sa nu va speriati, dar exista atatia „tatuci”, cu limbaj (mai mult sau mai putin de ...”lemn”) ce afiseaza tot mai des un discurs duplicitar, egocentrist si manipulator.
In Mania cu Ro nu exista numai pericolul instalarii unei dictaturi, dar exista riscul instaurarii mai degraba a unei democratii cu accente „manelistice” si miscari languroase, desantate, a unei stari de haos general, in care fiecare ajunge sa faca aproape tot ce-i trece prin cap fara sa pateasca mai nimic.
Probabil ca nimeni nu ar mai misca un deget!Exista totusi si unii jurnalisti care urla in gura mare pe toate mediile de comunicare ca daca ne vom comporta (asa ca pana acum) ,asemeni „somnului dulce „ pazit de FNI (MAI STITI „CELEBRA” RECLAMA?) ca ne-ar „vizita” cu un nou suflu...
Mai mult, daca am fi mai putin partinitori am observa ca ceu ce ieri aproape ca ne adulau, acum ar fi in stare sa ne injure si sa ne reproseze ca „nu am facut nimic...” sau „nu suntem in stare de nimic!”
Si chiar nu ne dorim asa ceva! Am sperat (aproape ca un entuziast) ca schimbarea se va produce! Dar, observ ca acea „dulce” nostalgie dupa „vremurile de aur”, „rosii” ale secerei si ciocanului ajung sa ne invadeze!
Cum asa?
Toti cei care declara ca suntem la doar un pas de un regim autoritar sau colaps sufera din multe cauze!
Simplu, ei uita sa precizeze nenumaratele cazuri de politicieni corupti, ziaristi „manjiti” sau acei robotei ce declanseaza in toate mediile, in toate paturile sociale ca niste buruieni nedorite! Nimic nu se poate asemana dar se poate compara!
Si totul are un pret! Nimic mai adevarat! Aceste „noi” exemplare, asemeni unor Iude travestite , Caini revalorizati sau chiar mai rau, pentru cateva salarii primite gramada "uita" de anchetele, de bun simt, de constiinta la care lucreaza sau ia contact ! Si cum realizeaza aceasta?
Logic! Cu fast sau mai rezervat! Tehnica „acunderii capului asemeni strutului” in nisip se pliaza asemeni unei manusi! Ei, organizandu-se exemplar inchid gura si se transforma in adevarate "tonomate" care nu stiu sa cante decat o singura melodie. Iar acestia stau chiar langa cei care urla in gura mare ca democratia este in pericol.
Intr-un regim autoritar mai toti sunt cumparati, fiindca mai mereu au impresia ca ar trai amenintati! Amintirea acelor vremuri in care au fost torturati sau dati afara, fie urmariti 24 de ore din 24, fie sechestrati sau batuti de organele represive nu e prea placuta. Memorialele de la Gherla, inchisorile de la Jilava etc stau marturie peste veacuri...
Cei ce au luptat cu toata nadejdea si speranta impotriva comunismului si au sfidat cu tot angajamentul si vointa acest cancer nerenuntand niciodata la ideea lor sunt adevaratii oameni, asemeni martirilor. Insa, aceste exemple in Romania nu se mai gasesc iar in final daca ar mai exista asa ceva sunt in final...trecuti pe „linie moarta” sau lichidati.
In niciun caz, ceea ce parintii nostrii au indurat- dictatura nu se poate compara cu aceasta „ameteala” de-a dreptul democratica in care oricine are dreptate si revendica adevarul...Nu stiu cum se face insa ca, acesti nostalgici nu stau chiar degeaba si au si acel tupeu de a reinvia obiceiurile ...
Cei de se considera nealterati , „incoruptibili” si care nu sunt "cumparati" cu nici un fel de avantaje sau favoruri sunt din ce in ce mai rari!
Fara a experimenta asa ceva, gandul la acele orori in care libertatea oamenilor nu se vindea, ci se impunea ma face sa ma cutremur...De ce?
Consider ca cea mai mare nenororcire a vechiului regim nu era saracia sau dispretul cat acea stare de incordare de a te simti mic si de a –ti masura orice, de la simpla vorba pana la convingerile personale.
Poate ca veti zambi, insa clar nu ma adaptam si multumesc Providentei ca m-a ferit de acest chin!
Cand intr-un regim autoritar aparatul de stat, oricare ar fi el, suprima pur si simplu libertatea de exprimare a tuturor.....
Pana acum, in Romania, nu am auzit de niciun astfel de caz. Mai ales, in regimul actual. Poate ca doar pe vremea guvernarii mirobolante ale lui Ad.Nastase sa se fi intamplat ceva asemanator, insa pana acum nu exista nici un fel de marturie.
De cealalta parte, politicienii aflati la putere sau in curs de primire de stafeta (pardon de ciolan) prezinta tot mai des discursuri rupte de realitate, care afiseaza o iresponsabilitate ce ar trebui sa ne sperie mai mult decat frica de dictatura.
In aproape toate democratiile cu traditie din lume, cetatenii tarilor respective au aceleasi drepturi si libertati.Dar pe la noi, ca la nimeni! Ba in unele state, dupa declansarea luptei impotriva terorismului, multe dintre libertatile si drepturile naturale au fost si sunt inca incalcate sau chiar abolite.
Si totusi... doar in Romania democratia este inteleasa, de majoritatea cetatenilor, ca forma de guvernare care ar trebui sa iti permita sa faci tot ce iti trece prin cap.
Doar in Romania democratia inseamna sfidarea tuturor!Aici e permis absolut orice! De la simplul fapt de a fi considerat „infractor” de orice agent al Politiei sau Jandarmeriei Romane si pana la faptul de a-ti „iesi” o manarie cu niste bani necinstiti si pana la „banalul” fapt ca se poate facegratar unde si cand (poate) sa-l taie capul - in paduri, pe blocuri, in balcoanele apartamentelor, la sosea, la munca, in general oriunde vor muschii celor ce se autointituleaza si se cred...smecheri...
Doar in Romania democratia inseamna ca poti sa injuri, sa scuipi si sa ameninti cu pistolul si chiar sa ii dai cateva palme oricui vrei tu in trafic si apoi sa iti continui drumul linistit.
Cazuri exista! Cu probe nu cu vorbe....
Doar in Romania unii ce se cred ca ar fi jurnalisti isi probeaza libertatea si isi apara democratia apeland la cele mai mizerabile cuvinte, cele mai contondente injuraturi si santajeaza moral politicienii, strigand totusi in acelasi timp ca ne paste... dictatura. Probabil tocmai din cauza ca discursul sau deviant nu este sanctionat intr-un fel sau altul.
Romania risca insa sa devina un stat unde haosul legislativ, coruptia, saracia si parvenitismul sa fie legi!
Mai mult, se vrea sa se macine natiune aromana si se doreste choar disolutia autoritatii statului, pierderea controlului principalelor institutii de catre cei care ar trebui sa le conduca...
Urletele hei-rupist-ice vor genera o corcitura intre dictatura, democratie desantate si anarhie. Criza politica s-a cam luat la intrecere cu cea economica, iar rezultatul este cunoscut- slabirea autoritatii statului sub limita acceptabilului si sigurantei nationale.
Intr-adevar, tot acest melanj intre criza economica si cea politica nesfarsita, intre saracia tot mai accentuata si virulenta discursurilor politicienilor, intre slabirea autoritatii statului si nervozitatea tot mai mare a cetatenilor, devine un mediu tot mai favorabil aparitiei unei formatiuni politice sau unui lider care, dupa acapararea puterii, sa se tranforme probabil intr-un fel de dictator care (din nou probabil) sa incerce sa instaureze un regim autoritar. Pana atunci ar trebui sa avem cu totii grija sa nu cadem in cealalta extrema...
Care rimeaza cu ceva grosolan si extrem de agasant...dictatura ...dictat...URA...
Zadkielix alias D.M
marți, 27 octombrie 2009
Despre un ritual mai...aparte
O NOUA INEPTIE sub forma de ritual (cu aspect pagan) vine sa confirme unele chestiuni- anume ca populatia africana doreste sa ne...'culturalizeze" si sa ne invete despre cum ar fi treaba cu anumite implorari de ...pseudo-divinitati!
Vaci sacrificate pentru a binecuvanta CM 2010 din Africa de Sud ! Ce, ati ramas fara de cuvinte sau fara de reactie?
Da, ati inteles si auzit foarte bine!
Sacrificarile pentru binecuvantarea CM 2010 vor demara!
Numai ganditi-va ca suntem in secolul ...XXI! SAU MI SE PARE MIE CA NE-AM INTOARCE UNDEVA IN TIMP?
Organizatorii Cupei Mondiale din 2010, sud-africanii vor sa binecuvanteze competitia printr-un ritual specific acestei natiuni. Un grup de lideri spirituali din Africa de Sud a propus ca pe fiecare din cele zece stadioane pe care se vor desfasura meciurile de la CM sa fie sacrificata cate o vaca, intr-un "veridic stil african". Ideea a starnit imediat controverse.
Zolani Mkiva, presedintele Makhonya Royal Trust, o organizatie ce coordoneaza activitatile culturale a declarat ca turneul va fi gazduit pentru prima data de Africa de Sud, de aceea stadioanele vor trebui sa fie binecuvantate intr-un "veridic stil african". "Trebuie sa avem un asemenea ritual, in care sa macelarim un animal. Noi sacrificam vaca pentru aceasta mare realizare si ii vom chema pe toti stramosii nostri pentru a binecuvanta si a ne asigura ca totul va merge bine. Invocam divinitatea pentru a avea o atmosfera fantastica. Cred ca trebuie sa facem aceste lucruri in conformitate cu traditiile noastre".
Mkiva a trimis o scrisoare catre Comitetul Organizator al Cupei Mondiale, propunandu-le efectuarea unor ceremonii traditionale pe toate cele 10 stadioane ce vor gazdui meciurile echipelor nationale. Oficialii inca nu au dat un raspuns.
Cererea acestor lideri spirituali a uimit, jurnalistii de la Los Angeles Times scriind: "Imaginati-va multimea in afara stadionului, fani intr-o dispozitie de sarbatoare, copii printre ei. Si acum imaginati-va ca o vaca legata cu o funie este condusa intr-un loc marcat pentru a i se taia gatul. De neimaginat? Poti sa pui pariu. Scarbos? Absolut. Tara este incredibil de pitoreasca, cu o populatie diversa, cu o bogata zestre de mituri si elemente de folclor. Cu alte cuvinte, exista o multitudine de traditii africane unice si colorate care pot fi realizate, fara a fi nevoie sa fie sacrificat un animal".
Dumneavoastra ce parere aveti?
Astept reactiile dumneavoastra si cat mai multe comentarii!
Grabnic!
;))
Zadkielix alais D.M
Vaci sacrificate pentru a binecuvanta CM 2010 din Africa de Sud ! Ce, ati ramas fara de cuvinte sau fara de reactie?
Da, ati inteles si auzit foarte bine!
Sacrificarile pentru binecuvantarea CM 2010 vor demara!
Numai ganditi-va ca suntem in secolul ...XXI! SAU MI SE PARE MIE CA NE-AM INTOARCE UNDEVA IN TIMP?
Organizatorii Cupei Mondiale din 2010, sud-africanii vor sa binecuvanteze competitia printr-un ritual specific acestei natiuni. Un grup de lideri spirituali din Africa de Sud a propus ca pe fiecare din cele zece stadioane pe care se vor desfasura meciurile de la CM sa fie sacrificata cate o vaca, intr-un "veridic stil african". Ideea a starnit imediat controverse.
Zolani Mkiva, presedintele Makhonya Royal Trust, o organizatie ce coordoneaza activitatile culturale a declarat ca turneul va fi gazduit pentru prima data de Africa de Sud, de aceea stadioanele vor trebui sa fie binecuvantate intr-un "veridic stil african". "Trebuie sa avem un asemenea ritual, in care sa macelarim un animal. Noi sacrificam vaca pentru aceasta mare realizare si ii vom chema pe toti stramosii nostri pentru a binecuvanta si a ne asigura ca totul va merge bine. Invocam divinitatea pentru a avea o atmosfera fantastica. Cred ca trebuie sa facem aceste lucruri in conformitate cu traditiile noastre".
Mkiva a trimis o scrisoare catre Comitetul Organizator al Cupei Mondiale, propunandu-le efectuarea unor ceremonii traditionale pe toate cele 10 stadioane ce vor gazdui meciurile echipelor nationale. Oficialii inca nu au dat un raspuns.
Cererea acestor lideri spirituali a uimit, jurnalistii de la Los Angeles Times scriind: "Imaginati-va multimea in afara stadionului, fani intr-o dispozitie de sarbatoare, copii printre ei. Si acum imaginati-va ca o vaca legata cu o funie este condusa intr-un loc marcat pentru a i se taia gatul. De neimaginat? Poti sa pui pariu. Scarbos? Absolut. Tara este incredibil de pitoreasca, cu o populatie diversa, cu o bogata zestre de mituri si elemente de folclor. Cu alte cuvinte, exista o multitudine de traditii africane unice si colorate care pot fi realizate, fara a fi nevoie sa fie sacrificat un animal".
Dumneavoastra ce parere aveti?
Astept reactiile dumneavoastra si cat mai multe comentarii!
Grabnic!
;))
Zadkielix alais D.M
Ultimul videoclip al celor de la BUG Mafia
Ultimul videoclip al celor de la BUG Mafia...necenzurat cu multe din sonorizarea "live" a baietilor, in direct din concert!
Vizionare placuta....
Zadkielix alias D.M
Poze prelucrate
Asa mai rar
Ratare incredibilă în fotbalul croat. Ilija Sivonjici a reuşit o "performanţă" demna de " Guiness Book!"
Fotbalistul lui Dinamo Zagreb a ratat de pe linia porţii, în partida de campionat, cu Cibaljia.
Jose Rodriguez a oferit faza zilei in meciul dintre Mexic si Elvetia, din cadrul CM Under17, gazduit de Nigeria. Portarul mexican a inscris un autogol de tot rasul, boxand balonul in propria poarta, dupa o centrare de la colt a unui adversar. Sutul elvetianului nu trebuia sa ii puna niciun fel de probleme portarului, dar acesta a preferat sa isi bage balonul in propria poarta, in loc sa il prinda....
America a uitat pentru câteva clipe de baseball, fotbal american sau baschet pentru a admira o reuşită de excepţie din fotbal. Performerul săptămânii în America este Ryan Rosenbaum de la Southern Methodist University din Dallas, care a reuşit primul gol din carieră cu o execuţie de la 80 de metri!
Southern Methodist University a învins Tulsa cu 3-2.
Dinamo Kiev a învins cu 2-0, în deplasare, pe Dnepr Dnepropetrovsk, într-un meci în care Tiberiu Ghioane a înscris un super gol, de la 25 de metri.
Ghioane a deschis scorul în minutul 72, iar Milevski a stabilit scorul final din penalty, în minutul 87.
Vizionati si uimiti-va!
Zadkielix alias D.M
luni, 26 octombrie 2009
Sondaj de opinie (varianta "buna-nebuna")speciala pentru concurs
Acest inedit si insolit studiu de caz poarta titlul "Sondaj glumet de opinie" si este dedicat acelora ce cred ca Romania va fi o tara moderna.
Dupa ce penibilul sondajelor electorale si-au cam dat in petec atata amar de vreme,m-am decis sa ofer “onoratului” electorat cateva posibile variante de intrebari pentru sondaje care ar releva cu adevarat starea natiunii si mai cu seama opinia acesteia referitoare la cei Trei Crai SI NU NUMAI:
Prima categorie :
Sunt Geoana si am SPATE SI Lexus
1. cine sunt papusarii lu’ geoana ?
a) hrebe ; b) voiculescu; c) mircea badea d)oreste e)FMI
2. cat la suta din spusele lu’ geoana sunt minciuni :
a) 50 % ; b ) 75 % ; c ) 125 % d) nu exista marja
3. cu cine a colaborat geoana ?
a) cu securitatea ; b) cu felix care a colaborat cu securitatea ; c) cu mircea badea d) cu dacii e) cu dacii si romanii travestindu-se
4. din ce esenta de lemn e limbajul lu’ geoanila ?
a) de frasin; b) de brusture ; c) de leustean d) de leucoplast de-a lu Oprescu
A Doua categorie :
Sunt crin da’ infloresc destul de repede
1. care e IQ-u’ lu crin ?
a) cat numarul de la pantofi a lu’ Alina; b) cat numarul de la masina lu’ bogdan; c ) fara numar d) unii nu se pot pronunta d) nu ma intereseaza
2. din ce tur va iesi crin si cum ?
a) din turu’ I da’ sifonat b ) din turu’ II da’ spritat ; c ) din turu’ pantalonilor da’ gol d) da nu ma intereseaza
3. ce i-a promis crin lu’ iohannis ?
a) ca-l lasa sa plece in Germania; b ) ca-l lasa sa vorbeasca neintrebat ; c) o p… de cal d)cate ceva … e) cam toate la un loc
4. ce relatie este intre crin si dinu ?
a) care dinu ? ; b ) ierarhica ; c) 69 d) nu ma exprim e) ce credeti ,aveti altceva de banuit?
A treia categorie
: Sunt basescu si ma muscati de c…
1. care este meseria adevarata lu base ?
a) terminator-dezbinator ; b ) hair-stilist de suvite; c ) solist la proconsul d) marinar d) sef innascut
2. cate procente ii va aduce lu base abureala cu unicameralu’ ?
a) 3 %; b) 6 % ; c ) exact atatea cate trebuie d) nu va bateti capul cu asa ceva
3. de la ce vine EBA ?
a) e bagami-as ; b ) e base tare sau nu ? ; c ) elena buzata d) poa s-o cheme cum o vrea
4. care crede basescu ca sunt gradele de comparatie ale termenului prost ?
a) prost; b) prostanac ; c) geoana d) nu conteaza
Pentru celelalte categorii APLICATI URMATORUL PAS
Categoria DNA- catuse
1 spre 2. Ce anume spera toti “baietasii” cand sunt anchetati?
a) eliberarea NECONDITIONATA b)publicitatea mascata c) mandate de europarlamentar d) simpatia publicului ce-l compatimeste e) toate acestea si ceva afaceri in derulare
2 si un pic Cate zile stau oamenii “cu greutate” in arest sau in audienta?
a) cat trebuie b) cat este nevoie c) excesiv (aduceti avoati buni, odata!) d) E DOAR DE “OCHII PRESEI” e) mah, lasati-o ca e vrajeala pura
2 si un sfert Cate mandate a descoperit domnul primar al sectorului 5 si cate estimate ca va avea la finalul mandatului sau?
a) nu a dscoperit ci doar a rascolit b) e doar cel bun primar, nu va avea c) depinde de cum anume se va comport ape viitor c) votul de pe 22 noiembrie si “Loja” va decide d) a descoperit destule si va primi contravaloarea lor in …natura
3 spre 4 Cati oameni politici napastuiti exista oare in Romania?
a) nu ma exprim asa b) MA EXPRIM MAI REZERVAT c) nu prea exista napastuiti …doar cand vine seceta sau vreo inudatie d) intrebare ilogica cu raspuns aproximativ- exista dar nu se cunosc e) toate la un loc si inca un mandate pentru ei, unul mai “zanganit!”
IMPORTANT!
Acest articol este scris in cadrul concursului,"Asul de romb", organizat si initiat de distinsul domn al blog-ului http://spunetitacerea.blogspot.com/.In afara de mine vor mai participa si:
Geocer,
Simion Cristian,
Gamalia,
Rappa_ru,
Elena Marin Alexe,
Turisticus.
Daniel Mihai,
Iulia,
Cu cele mai alese urari de bine
Zadkielix alias D.M
Dupa ce penibilul sondajelor electorale si-au cam dat in petec atata amar de vreme,m-am decis sa ofer “onoratului” electorat cateva posibile variante de intrebari pentru sondaje care ar releva cu adevarat starea natiunii si mai cu seama opinia acesteia referitoare la cei Trei Crai SI NU NUMAI:
Prima categorie :
Sunt Geoana si am SPATE SI Lexus
1. cine sunt papusarii lu’ geoana ?
a) hrebe ; b) voiculescu; c) mircea badea d)oreste e)FMI
2. cat la suta din spusele lu’ geoana sunt minciuni :
a) 50 % ; b ) 75 % ; c ) 125 % d) nu exista marja
3. cu cine a colaborat geoana ?
a) cu securitatea ; b) cu felix care a colaborat cu securitatea ; c) cu mircea badea d) cu dacii e) cu dacii si romanii travestindu-se
4. din ce esenta de lemn e limbajul lu’ geoanila ?
a) de frasin; b) de brusture ; c) de leustean d) de leucoplast de-a lu Oprescu
A Doua categorie :
Sunt crin da’ infloresc destul de repede
1. care e IQ-u’ lu crin ?
a) cat numarul de la pantofi a lu’ Alina; b) cat numarul de la masina lu’ bogdan; c ) fara numar d) unii nu se pot pronunta d) nu ma intereseaza
2. din ce tur va iesi crin si cum ?
a) din turu’ I da’ sifonat b ) din turu’ II da’ spritat ; c ) din turu’ pantalonilor da’ gol d) da nu ma intereseaza
3. ce i-a promis crin lu’ iohannis ?
a) ca-l lasa sa plece in Germania; b ) ca-l lasa sa vorbeasca neintrebat ; c) o p… de cal d)cate ceva … e) cam toate la un loc
4. ce relatie este intre crin si dinu ?
a) care dinu ? ; b ) ierarhica ; c) 69 d) nu ma exprim e) ce credeti ,aveti altceva de banuit?
A treia categorie
: Sunt basescu si ma muscati de c…
1. care este meseria adevarata lu base ?
a) terminator-dezbinator ; b ) hair-stilist de suvite; c ) solist la proconsul d) marinar d) sef innascut
2. cate procente ii va aduce lu base abureala cu unicameralu’ ?
a) 3 %; b) 6 % ; c ) exact atatea cate trebuie d) nu va bateti capul cu asa ceva
3. de la ce vine EBA ?
a) e bagami-as ; b ) e base tare sau nu ? ; c ) elena buzata d) poa s-o cheme cum o vrea
4. care crede basescu ca sunt gradele de comparatie ale termenului prost ?
a) prost; b) prostanac ; c) geoana d) nu conteaza
Pentru celelalte categorii APLICATI URMATORUL PAS
Categoria DNA- catuse
1 spre 2. Ce anume spera toti “baietasii” cand sunt anchetati?
a) eliberarea NECONDITIONATA b)publicitatea mascata c) mandate de europarlamentar d) simpatia publicului ce-l compatimeste e) toate acestea si ceva afaceri in derulare
2 si un pic Cate zile stau oamenii “cu greutate” in arest sau in audienta?
a) cat trebuie b) cat este nevoie c) excesiv (aduceti avoati buni, odata!) d) E DOAR DE “OCHII PRESEI” e) mah, lasati-o ca e vrajeala pura
2 si un sfert Cate mandate a descoperit domnul primar al sectorului 5 si cate estimate ca va avea la finalul mandatului sau?
a) nu a dscoperit ci doar a rascolit b) e doar cel bun primar, nu va avea c) depinde de cum anume se va comport ape viitor c) votul de pe 22 noiembrie si “Loja” va decide d) a descoperit destule si va primi contravaloarea lor in …natura
3 spre 4 Cati oameni politici napastuiti exista oare in Romania?
a) nu ma exprim asa b) MA EXPRIM MAI REZERVAT c) nu prea exista napastuiti …doar cand vine seceta sau vreo inudatie d) intrebare ilogica cu raspuns aproximativ- exista dar nu se cunosc e) toate la un loc si inca un mandate pentru ei, unul mai “zanganit!”
IMPORTANT!
Acest articol este scris in cadrul concursului,"Asul de romb", organizat si initiat de distinsul domn al blog-ului http://spunetitacerea.blogspot.com/.In afara de mine vor mai participa si:
Geocer,
Simion Cristian,
Gamalia,
Rappa_ru,
Elena Marin Alexe,
Turisticus.
Daniel Mihai,
Iulia,
Cu cele mai alese urari de bine
Zadkielix alias D.M
Un altfel de Istorie
ESEU TRIST
Istoria se repeta. Banal sau nu , aceasta propozitie simpla e rostita mai mereu. Oameni de orice fel, tineri sau batrani repeat obsesiv transformand sau revalorizand, cu ajutorul acestor vorbe, realitatea.
Nu-I asa ca o auzim tot timpul? Iar pentru cei care isi fac timp sa observe, sa se intereseze, ne cam dam seama ca asa si este. Si oamenii s-au obisnuit cu asta. E ceva acceptat tacit. Pur si simplu asa trebuie sa se intample.
Dar cati dintre noi ne intrebam de ce se intampla asa si nu altcumva.Posibilul meu raspuns e cumva legat de anumite cauze ca aceea ca oamenii ar uita. Pur si simplu uita! Nu ca s-ar programa sau s-ar abona la asa ceva!
Multi se lasa ancorati, prinsi de problemele cotidiene, de nimicuri cu care isi umplu viata inutil.
Spre exemplu, c ear fi sa luam o bucata de istorie, asa din lungul sir al evenimentelor.
Primul Razboi Mondial, cu siguranta a fost ceva care a speriat lumea. In momentul in care s-a terminat, sunt sigur ca cei mai multi oameni au fost fericiti, mai ales dupa ce au simtit si au vazut ce orori poate sa fie comise. Poate ca si-au zis ca nu se va mai intampla niciodata asa ceva. Dar uite ca, la mai putin de cateva zeci de ani, un nou prilej de galceava se naste si astfel mai avem de a ne…intalni si”delecta” cu un alt Razboi Mondial.Stau si ma intreb asa usor intrigat- oare sa fi uitat oamenii ca razboiul este ceva ce aduce tristete si e de rau augur?
…
De fapt, intarnd in esenta lucrurilor si mai mult, as indrazni si as incerca sa aduc si eu o remarca! Adica, o afirmatie!
Daca in zilele acestea se tot observa si se impugn “respecte” mai bines-ar vorbi “la subiect” despre altceva. Oamenii nu au uitat.Nu au cum sa uite perioadele istorice! Fie ca vrem, fie ca nu ele exista in acel subconstient ce lucreaza!
Fraza aceasta, usor interpretata dupa un mare istoric roman mi se pare vde-a dreptul emblematica pentru orice fel de viitoare sau posibila conducere. E asemenea unui diagnostic!
Si, degeaba se tot incearca, prin diverse motive, momente sau interventii “stergerea”acestui amanunt!
Ca doar in anul 2009 nu s-a reinventat nici osia, nici roata dar nici nu s-au schimbat oamenii in asemenea masura incat altii sa ajunga sa fie sefi, sa vorbeasca numai despre principii, etica, moral ape toate canalele media, dar , in secunda imediat urmatoare sa renege sis a uite subit despre acestea!
E acelasi scenariu! Se tot repeta?
Asa cum si azi ne aducema minte de Primul Razboi Mondial, ba chiar stim de luptele dintre romani si daci, spre exemplu. Si daca noi am uita, avem istorici care ne-ar putea aduce aminte. Deci oamenii nu au uitat, ci ceea ce face ca raul sa revina, este altceva.
La baza faptului ca raul revine tot timpul sta faptul ca raul se face tot timpul auzit, vazut. Raul este afara. Pe cand bunatatea, sentimentele frumoase, bunul-simt… ele stau inauntru, nu striga, nu se lauda.
De aceea vedem tot timpul oamenii rai mai mult decat pe cei buni. Pentru ca cei rai ne sar tot timpul in fata, pe strada, in birou, la televizor , la radio. Ei fac galagie, ei se dau mari cu masinile lor, ei injura. Ei apar la televizor pentru ca toata lumea vorbeste de ei, iar aparitia lor creeaza rating, iar rating-ul aduce bani.
Dar cum?
De ce?
Uite, fara sa exagerez am sa amintesc si de acei anonimi!
De ce sunt anonimi?
Simplu! Ei sunt oameni ce nu ies …”in fata!”
Oamenii cuminti stau linistiti. Sunt oameni inteligenti cu sufletul bun. Ei au bun-simt si nu striga, nu urla, nu alearga cu masini pe care, de multe ori nici nu si le doresc. Pe acesti oameni nu-I vedem. Ei nu apar la televizor, pentru ca nu produc rating.
Asta am vrut sa zic prin faptul ca raul sta afara si binele inauntru. Raul il vedem peste tot, pentru ca ne atrage atentia, e zgomotos. Pe cand bunul-simt e tacut, e in interiorul oamenilor. E tacut si cuminte.
Pe bune!
Nu o sa scoatem niciodata bunul-simt afara, nu o sa-l punem sa se ia la tranta cu raul. Trebuie doar sa cultivam mai mult bunul-simt, sa-l facem sa straluceasca in interior, atat de tare incat sa orbeasca raul, sa-l topeasca.
Raul e afara, binele…inauntru.
Zadkielix alias D.M
Istoria se repeta. Banal sau nu , aceasta propozitie simpla e rostita mai mereu. Oameni de orice fel, tineri sau batrani repeat obsesiv transformand sau revalorizand, cu ajutorul acestor vorbe, realitatea.
Nu-I asa ca o auzim tot timpul? Iar pentru cei care isi fac timp sa observe, sa se intereseze, ne cam dam seama ca asa si este. Si oamenii s-au obisnuit cu asta. E ceva acceptat tacit. Pur si simplu asa trebuie sa se intample.
Dar cati dintre noi ne intrebam de ce se intampla asa si nu altcumva.Posibilul meu raspuns e cumva legat de anumite cauze ca aceea ca oamenii ar uita. Pur si simplu uita! Nu ca s-ar programa sau s-ar abona la asa ceva!
Multi se lasa ancorati, prinsi de problemele cotidiene, de nimicuri cu care isi umplu viata inutil.
Spre exemplu, c ear fi sa luam o bucata de istorie, asa din lungul sir al evenimentelor.
Primul Razboi Mondial, cu siguranta a fost ceva care a speriat lumea. In momentul in care s-a terminat, sunt sigur ca cei mai multi oameni au fost fericiti, mai ales dupa ce au simtit si au vazut ce orori poate sa fie comise. Poate ca si-au zis ca nu se va mai intampla niciodata asa ceva. Dar uite ca, la mai putin de cateva zeci de ani, un nou prilej de galceava se naste si astfel mai avem de a ne…intalni si”delecta” cu un alt Razboi Mondial.Stau si ma intreb asa usor intrigat- oare sa fi uitat oamenii ca razboiul este ceva ce aduce tristete si e de rau augur?
…
De fapt, intarnd in esenta lucrurilor si mai mult, as indrazni si as incerca sa aduc si eu o remarca! Adica, o afirmatie!
Daca in zilele acestea se tot observa si se impugn “respecte” mai bines-ar vorbi “la subiect” despre altceva. Oamenii nu au uitat.Nu au cum sa uite perioadele istorice! Fie ca vrem, fie ca nu ele exista in acel subconstient ce lucreaza!
Fraza aceasta, usor interpretata dupa un mare istoric roman mi se pare vde-a dreptul emblematica pentru orice fel de viitoare sau posibila conducere. E asemenea unui diagnostic!
Si, degeaba se tot incearca, prin diverse motive, momente sau interventii “stergerea”acestui amanunt!
Ca doar in anul 2009 nu s-a reinventat nici osia, nici roata dar nici nu s-au schimbat oamenii in asemenea masura incat altii sa ajunga sa fie sefi, sa vorbeasca numai despre principii, etica, moral ape toate canalele media, dar , in secunda imediat urmatoare sa renege sis a uite subit despre acestea!
E acelasi scenariu! Se tot repeta?
Asa cum si azi ne aducema minte de Primul Razboi Mondial, ba chiar stim de luptele dintre romani si daci, spre exemplu. Si daca noi am uita, avem istorici care ne-ar putea aduce aminte. Deci oamenii nu au uitat, ci ceea ce face ca raul sa revina, este altceva.
La baza faptului ca raul revine tot timpul sta faptul ca raul se face tot timpul auzit, vazut. Raul este afara. Pe cand bunatatea, sentimentele frumoase, bunul-simt… ele stau inauntru, nu striga, nu se lauda.
De aceea vedem tot timpul oamenii rai mai mult decat pe cei buni. Pentru ca cei rai ne sar tot timpul in fata, pe strada, in birou, la televizor , la radio. Ei fac galagie, ei se dau mari cu masinile lor, ei injura. Ei apar la televizor pentru ca toata lumea vorbeste de ei, iar aparitia lor creeaza rating, iar rating-ul aduce bani.
Dar cum?
De ce?
Uite, fara sa exagerez am sa amintesc si de acei anonimi!
De ce sunt anonimi?
Simplu! Ei sunt oameni ce nu ies …”in fata!”
Oamenii cuminti stau linistiti. Sunt oameni inteligenti cu sufletul bun. Ei au bun-simt si nu striga, nu urla, nu alearga cu masini pe care, de multe ori nici nu si le doresc. Pe acesti oameni nu-I vedem. Ei nu apar la televizor, pentru ca nu produc rating.
Asta am vrut sa zic prin faptul ca raul sta afara si binele inauntru. Raul il vedem peste tot, pentru ca ne atrage atentia, e zgomotos. Pe cand bunul-simt e tacut, e in interiorul oamenilor. E tacut si cuminte.
Pe bune!
Nu o sa scoatem niciodata bunul-simt afara, nu o sa-l punem sa se ia la tranta cu raul. Trebuie doar sa cultivam mai mult bunul-simt, sa-l facem sa straluceasca in interior, atat de tare incat sa orbeasca raul, sa-l topeasca.
Raul e afara, binele…inauntru.
Zadkielix alias D.M
VIAŢA Sfantului DUMITRU IZVORATORUL DE MIR
VIAŢA SF. DUMITRU IZVORATORUL DE MIR
Sfantul Mare Mucenic Dimitrie a trait pe vremea imparatilor Diocletian si Maximian Galeriu (284- 311) si era fiul voievodului cetatii Tesalonicului, botezat in taina de parintii sai, de frica cruntelor prigoane impotriva crestinilor. Si il invatau parintii in camara cea ascunsa a palatului lor toate tainele sfintei credinte, luminandu-i cunostinta despre Domnul nostru Iisus Hristos, precum si milostenia cea catre saraci, savarsind, adica, faceri de bine, celor ce trebuiau. Si asa, Dimitrie a cunoscut adevarul din cuvintele parintilor sai, dar, mai ales, a inceput a lucra intr-insul darul lui Dumnezeu. Si tanarul crestea cu anii si cu intelepciunea, urcand ca pe o scara, din putere in putere. Si, ajungand la varsta cea mai desavarsita, parintii lui s-au dus din vremelnica viata, lasand pe tanarul Dimitrie mostenitor nu numai al multor averi, ci si al bunului lor nume.
Deci, Maximian imparatul, auzind de moartea voievodului Tesalonicului, a chemat la dansul pe fiul acestuia si, cunoscandu-i intelepciunea, l-a facut voievod in locul tatalui sau. Si a fast primit Sfantul cu mare cinste de cetateni, iar el carmuia cu multa vrednicie poporul, propovaduind pe fata dreapta credinta si aducand pe multi la Hristos.
Deci, nu dupa multa vreme, a cunoscut imparatul ca voievodul Dimitrie este crestin si s-a maniat foarte. Drept aceea, intorcandu-se biruitor dintr-un razboi cu scitii, Maximian a poruncit sa se faca praznice in fiecare cetate, in cinstea zeilor, si a venit imparatul si la Tesalonic. Si, Dimitrie fiind intrebat, de sunt adevarate cele auzite despre dansul, a raspuns cu indrazneala, marturisind ca este crestin si a defaimat inchinarea paganeasca. Si indata, imparatul a poruncit sa-l inchida in temnita, pana la incheierea jocurilor in cinstea venirii sale.
Si se bucura imparatul, mai ales, vazand pe un luptator vestit. Lie, vandal de neam, inalt, puternic si infricosator la chip, ca se lupta cu cei viteji si-i ucidca, aruncandu-i in sulite. Deci, era acolo un tanar crestin, anume Nestor, cunoscut Sfantului Dimitrie. Accsta, vazand pe Lie ucigand fara crutare pe oameni, mai cu seama pe crestini, s-a aprins de ravna. Si vrand sa se lupte cu Lie a alergat la Sfantul, in temnita, cerand de la dansul rugaciuni si binecuvantare ca sa-l poata birui pe acel ucigas de oameni. Si, insemnandu-l cu semnul crucii pe frunte, Sfantul i-a zis: "Du-te si pe Lie vei birui si pe Hristos vei marturisi!"
Deci, intrand in lupta cu Lie, Nestor a strigat: "Dumnezeul lui Dimitrie, ajuta-mi!" Si indata, trantandu-l jos pe Lie, l-a omorat. Si s-a intristat imparatul de moartea lui Lie. Afland insa ca Sfantul Dimitrie este cel care l-a indemnat pe Nestor sa se lupte cu Lie, imparatul a trimis ostasi, poruncindu-le sa-l strapunga cu sulitele pe Sfantul, in temnita, ca a fost pricina mortii lui Lie. Si aceasta, facandu-se indata, marele Dimitrie si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezcu. Si s-au facut la moastele lui multe minuni si prea slavite tamaduiri. Tot atunci, din porunca imparatului, s-a taiat capul si Sfantului Nestor.
Sursa
Vietile Sfintilor si cateva portal-uri crestin-ortodoxe
D.M
duminică, 25 octombrie 2009
Glume si glumite IN...POZE
1 Cel ce a revolutionat conjugarea verbului "a fi" si nu numai acest lucru, surprins intr-un superb instantaneu! Poza netrucata! mentionez autenticitatea ei!
2 Un gest destul de intalnit...ce nu numai ca "trezeste" constiinta ...dar aduce si acele "imense" prejudicii , atat partii adresante cat si celui ce o adreseaza!
Si aceasta poza este reala, micutul sustinator al echipei olandeze Feyenoord Rotterdam fiind surprins intr-o stare de irascibilitate crescanda....
3 Bestia economica surprinsa intr-o ipostaza deloc noua. De fapt, acest mitologic personaj umbla destul de hamesit prin intreaga lume, fiind mai mereu nesatisfacut de ceea ce oamenii acestui pamant i-ar oferi. Poza prelucrata!
4. O introducere in studiul artei. Patina timpului, aceasta iluzorie si transcedentala atributie a celui ce are impresii a alunecat si in actualitate. Confirm lucrul cel mai important. Poza este bineinteles prelucrata si nici un alt deserviciu nu s-a mai produs. Ca sa ii linistesc si pe unii dintre criticii mei destul de agitati...Nu de alta, dar eu chiar ma gandesc la sanatatea domniilor sale!
5. Mesajul acestei poze reale, prelucrate (evident) ar trebui sa ma procupe si pe mine. Dv ce mai aveti de adaugat?
6 G8 -poza prelucrata! De unde stiti? Poate chiar asa ar trebui sa ne consideram si noi, aceasta natiune...cu o singura (si nebanuita) mini-schimbare, inversare 8G...V-ati dat seama unde anume "bat"?
7.Oare ce or fi cautat acele maini acolo? Nu se poate vedea, dar se doreste a se intelege ca, acolo unde inima si sufletul nu exista..."nimicul ia stapanire!" Dragostea e oare alcatuita si din semne? Daca da, oare de ce ?
Cu cele mai alese urari de viata lunga si sanatate,
Tuturor cititorilor acestui blog
Zadkielix alias D.M
Arthur Honegger-Pacific 231
O lucrare emblematica a compozitorului elvetian Arthur Honegger, din secolul XX- Pacific 231!
Auditie si...calatorie placuta in lumea muzicii noi!
Zadkielix alias D.M
Muzica de jazz, de calitate din alte vremuri
Jean Goldkette Orchestra, The Keller Sisters & Al Lynch (vocal), Eddie Lang (guitar), "Sunday" (1926)
Milton "Mezz" Mezzrow & Orchestra, "Revolutionary Blues"
Paul Whiteman & The Rhythm Boys, feat. Bing Crosby, "Happy Feet"
Auditie placuta!
Zadkielix alias D.M
Milton "Mezz" Mezzrow & Orchestra, "Revolutionary Blues"
Paul Whiteman & The Rhythm Boys, feat. Bing Crosby, "Happy Feet"
Auditie placuta!
Zadkielix alias D.M
sâmbătă, 24 octombrie 2009
Canzzonetta celebra
Dedicatie tuturor acelora ce apreciaza cu adevarat blog-ul meu si implicit tot ceea ce pstez!
Din inima pentru toti!
Cu cele mai sincere si bune urari de viata lunga si sanatate
Zadkielix alias D.M
vineri, 23 octombrie 2009
O poza premiata
Castigatorul celei de-a 45 editii a competitiei celor mai bune fotografii despre Natura si lumea animalelor, de sub egida prestigioaselor BBC Wildlife Magazine si London’s Natural History Museum, a fost desemnat un instantaneu planuit si organizat de autor timp de mai multi ani.
Fotografia castigatoare a fost aleasa dintr-un total de peste 43 000 imagini trimise de iubitorii de natura din intreaga lume.
"Am vrut sa obtin un instantaneu in care oamenii sa vada un lup in plina vanatoare, dar fara momente sangeroase. Nu mi-am dorit o imagine cruda, in urma careia oamenii sa ajunga sa urasca lupii", declara castigatorul editiei din acest an, spaniolul Jose Luis Rodriguez.
Pentru a obtine instantaneul de exceptie, el a studiat timp de mai multi ani obiceiurile si traseele unei haite de lupi. Secretul fotografiei rezida in trapa construita artizanal si actionata printr-un fascicul de raze infrarosii, care declanseaza automat aparatul foto atunci cand animalul sare peste ea.
Eroul principal este un lup iberic, care apartine celei mai mici subspecii de acest fel din Europa. Datorita faptului ca au fost vanati fara crutare de oamenii care-i vedeau drept o amenintare pentru vanat si animale domestice, lupii iberici mai supravietuiesc in prezent doar sub forma unor populatii restranse, cu un efectiv de 1000-2 000 de indivizi. Majoritatea acestora traiesc in nordul Spaniei, in Pirinei, si alte cateva nuclee mici supravietuind cu greu in sudul Peninsulei Iberice.
Pentru a reusi fotografia dorita, Jose Luis Rodriguez a renuntat la aparatul sau initial, un Nikon D2X, pentru a folosi un aparat Hasselblad. Intreaga aparatura fotografica finala a constat, de fapt, intr-o camera medium-format pe film Hasselblad 503CW, cu obiectiv fix de 80 mm.
Sursa BBC News
Zadkielix alias D.M
Bobby Mc Ferrin improvizand pe muzica nemuritorului J.S. Bach
Bobby Mc Ferrin improvizand pe muzica nemuritorului J.S. Bach, mai precis un scurt fragment din celebrul Preludiu al Partitei a III-a pentru vioara solo in Mi Major!
Un super-moment!
Auditie placuta!
Zadkielix alias D.M
joi, 22 octombrie 2009
L'Amitié - Françoise Hardy
Un video-clip in melodioasa limba franceza ce si mie imi face placere sa -l vad si sa-l revad!
" Beaucoup de mes amis sont venus des nuages...Avec soleil et pluie comme simples bagages...Ils ont fait la saison des amitiés sincères...La plus belle saison des quatre de la Terre... "
Auditie cat mai agreabila!
Zadkielix alias D.M
Ceva trist-Invatamantul de a ...fi sau de a nu fi
Nu stiam si nu credeam ca asa ceva ar exista....
Ce anume?
Generatia ce vine "tare" in urma nu numai ca nu vrea sa invete , dar nici corect nu prea isi doreste sa fie...
Trist, aproape fara de comentarii!
Poate ca exista si "varfuri", insa media o reprezinta doar aceia ce fac "de rusine" cu acest studiu. Daca va mai spun ca aproape un sfert dintre elevi sunt submediocri la matematică şi ştiinţe, ma veti crede un pic exagerat sau tendentios!
Sau ma veti considera ca ...as fi lucrat la acest sondaj si studiu ..."de piata".
Insa, ca proaspat profesor titular, nu mi-e atat de greu sa-mi dau seama de "cum ar merge acest Sistem"...Cu siguranta, macinand...in van, in gol...
Si daca exista minti luminate , ele sunt rapid anulate de toata indolenta Sistemului materializata prin atatea si atatea reforme ce au generat haos!
Da, o spun si o scriu in deplina cunostinta de cauza...
Ganditi-bva oameni buni numai la un aspect.Unu din patru absolvenţi de facultate e şomer...Si mai avem ceva de adaugat?
Daca da, ii rog pe cei in masura sa-mi ofere un posibil raspuns...
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Ce spune acest studiu?
In general, aceste date (nu prea le dadeam atentie), insa...sunt din an in an, galopante si...ingrijoratoare!
O cincime dintre copiii români nu merg la grădiniţă, o treime dintre absolvenţii de liceu nu se mai obosesc să susţină bacalaureatul, iar un sfert dintre şcolari nu sunt capabili să rezolve nici măcar probleme elementare de matematică. Învăţământul românesc îşi menţine rezultatele mediocre, comparativ cu sistemele din state precum Ungaria, Cehia sau chiar Bulgaria, cei care ar trebui să fie beneficiarii acestuia, preferând în proporţie de 20% să nu îşi ducă studiile la bun sfârşit. Situaţia reiese din raportul privind Starea Învăţământului, elaborat de Ministerul Educaţiei şi prezentat în exclusivitate de ziarul Gândul.
Conform documentului, ce a fost înaintat Parlamentului spre dezbatere, România se află pe ultimele locuri în Europa în privinţa raportului dintre numărul de elevi şi studenţi din sistem şi numărul total al tinerilor care au vârsta necesară şcolarizării. Astfel, rata de participare la toate nivelurile de educaţie înregistrată de România este de numai 56%, faţă de media UE de 63%, mai slab decât România stând doar Bulgaria şi Cipru (55%). Culmea, în timp ce ministerul se laudă cu faptul că abandonul şcolar a scăzut, în anul 2007-2008, cu 0,1%, atingând procentul de 1,9%, pe unele paliere, cum ar fi învăţământul profesional, acesta a ajuns la un nivel record pentru ultimele două decenii: 8,5%. Cauzele sunt: starea materială precară a părinţilor, lipsa de atracţie a meseriilor pentru şcolari precum şi nehotărârea elevilor de a urma un anumit drum în viaţă, mulţi schimbându-şi din mers opţiunile şcolare.
Cifrele vorbesc de la sine dacă ţinem cont de faptul că, în România, elevii sunt pregătiţi în medie 14 ani, speranţa de viaţă şcolară în Polonia, Slovenia şi Estonia fiind de 18 ani. Chiar şi cei care ajung să finalizeze liceul nu par motivaţi să obţină diploma de bacalaureat. Dovadă stă faptul că, deşi MECI raportează că 89% dintre cei care s-au înscris la bac au promovat examenul maturităţii, dacă iei în considerare doar elevii care au terminat clasa a XII-a în anul în care au susţinut bacalaureatul, procentul e de doar 63%.
Paradoxul exista insa numai aici...
În timp ce rezultatele obţinute de către elevi la tezele cu subiect unic creează o imagine idilică asupra performanţelor acestora, evaluarea naţională organizată de minister în anul 2007 scoate în evidenţă decalajul dintre notarea la clasă şi competenţele şcolarilor. Dacă, la tezele unice, peste 90% dintre elevii de clasa a VIII-a au obţinut notă de trecere la matematică, la istorie şi la geografie, iar 72% au avut medii mai mari de cinci la limba română, evaluarea MECI arată că un sfert dintre elevi nu sunt în stare să rezolve corect nici măcar o pătrime dintre sarcinile primite, aceeaşi proporţie obţinând calificativul nesatisfăcător în privinţa ştiinţelor naturii. Dacă mai amintim şi faptul că scorurile elevilor la citire situează România pe locul 47 din 57 în cadrul testărilor internaţionale, tabloul este complet.
Practic, şcolarii români îi întrec la citire pe cei din Muntenegru şi Azerbaidjan, dar sunt în urma celor sârbi şi bulgari. În privinţa evaluărilor OECD- PISA (ce monitorizează rezultatele educaţionale la lectură, matematică şi ştiinţe), România se situează pe locul 34 din 43, la toate domeniile testate. Îngrijorător este şi faptul că pentru prima dată în ultimii 20 de ani s-a înregistrat o reducere a ratei brute de cuprindere a absolvenţilor de liceu în facultăţi. Cu alte cuvinte, dacă în anul 2006, 68% dintre tinerii care au obţinut diploma de bac se înscriau la facultate, în anul 2007, ponderea a scăzut la 62%. Coincidenţă sau nu, cam acelaşi procentaj se înregistrează şi în cazul studenţilor care reuşesc să termine facultatea. Mai exact, doar 65% dintre cei care încep o facultate reuşesc să obţină şi diploma de licenţă.
Cine ar fi dascălii care îi pregătesc pe elevii români? Raportul face lumină şi în acest sens. În condiţiile în care populaţia şcolară este în scădere, reducându-se, în ultimii opt ani, cu 216000 de persoane, raportul elev pe cadru didactic din şcolile româneşti continuă să fie unul dintre cele mai ridicate, la nivel european. În timp ce în România, un dascăl pregăteşte în medie 15,7 elevi, în Bulgaria raportul este de 11,7, în Ungaria de 12,3, iar în Cehia de 11,9. Pe lângă criza de cadre didactice, problema este şi pregătirea acestora. Căci, în învăţământul profesional şi în cel preşcolar din mediul rural, ponderea personalului didactic necalificat atinge 10%. Organizarea claselor lasă de asemenea de dorit, 12,5% dintre profesori având normă parţială, procent de trei ori mai mare decât cel înregistrat în Bulgaria. Normă întreagă au mai ales profesorii din învăţământul primar (93%), în timp ce la gimnaziu doar 71% sunt în respectiva situaţie.
Nivelul scăzut al şcolarizării se reflectă şi în rezultatele de pe piaţa muncii. Doar 23% dintre tineri îşi găsesc loc de muncă, cel mai bine descurcându-se absolvenţii de studii superioare (58%) şi cei care au urmat şcoli profesionale (57%), la polul opus aflându-se cei care au făcut doar liceul (21%) şi cei care au doar 8 clase (14%). La fel stau lucrurile şi în cazul şomerilor, unul din patru tineri care a terminat facultatea primind ajutor din partea statului. Comparând însă cu media europeană, (18%), România nu stă chiar foarte prost la acest capitol, cea mai dramatică situaţie înregistrându-se în Spania, unde o treime dintre tineri sunt şomeri.
Surse:
Multumesc ziarului Gandul de unde m-am inspirat tehnic, cu cifrele precise
P.S Concluziile le trageti dumneavoastra...
zadkielix alias D.M
Ce anume?
Generatia ce vine "tare" in urma nu numai ca nu vrea sa invete , dar nici corect nu prea isi doreste sa fie...
Trist, aproape fara de comentarii!
Poate ca exista si "varfuri", insa media o reprezinta doar aceia ce fac "de rusine" cu acest studiu. Daca va mai spun ca aproape un sfert dintre elevi sunt submediocri la matematică şi ştiinţe, ma veti crede un pic exagerat sau tendentios!
Sau ma veti considera ca ...as fi lucrat la acest sondaj si studiu ..."de piata".
Insa, ca proaspat profesor titular, nu mi-e atat de greu sa-mi dau seama de "cum ar merge acest Sistem"...Cu siguranta, macinand...in van, in gol...
Si daca exista minti luminate , ele sunt rapid anulate de toata indolenta Sistemului materializata prin atatea si atatea reforme ce au generat haos!
Da, o spun si o scriu in deplina cunostinta de cauza...
Ganditi-bva oameni buni numai la un aspect.Unu din patru absolvenţi de facultate e şomer...Si mai avem ceva de adaugat?
Daca da, ii rog pe cei in masura sa-mi ofere un posibil raspuns...
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Ce spune acest studiu?
In general, aceste date (nu prea le dadeam atentie), insa...sunt din an in an, galopante si...ingrijoratoare!
O cincime dintre copiii români nu merg la grădiniţă, o treime dintre absolvenţii de liceu nu se mai obosesc să susţină bacalaureatul, iar un sfert dintre şcolari nu sunt capabili să rezolve nici măcar probleme elementare de matematică. Învăţământul românesc îşi menţine rezultatele mediocre, comparativ cu sistemele din state precum Ungaria, Cehia sau chiar Bulgaria, cei care ar trebui să fie beneficiarii acestuia, preferând în proporţie de 20% să nu îşi ducă studiile la bun sfârşit. Situaţia reiese din raportul privind Starea Învăţământului, elaborat de Ministerul Educaţiei şi prezentat în exclusivitate de ziarul Gândul.
Conform documentului, ce a fost înaintat Parlamentului spre dezbatere, România se află pe ultimele locuri în Europa în privinţa raportului dintre numărul de elevi şi studenţi din sistem şi numărul total al tinerilor care au vârsta necesară şcolarizării. Astfel, rata de participare la toate nivelurile de educaţie înregistrată de România este de numai 56%, faţă de media UE de 63%, mai slab decât România stând doar Bulgaria şi Cipru (55%). Culmea, în timp ce ministerul se laudă cu faptul că abandonul şcolar a scăzut, în anul 2007-2008, cu 0,1%, atingând procentul de 1,9%, pe unele paliere, cum ar fi învăţământul profesional, acesta a ajuns la un nivel record pentru ultimele două decenii: 8,5%. Cauzele sunt: starea materială precară a părinţilor, lipsa de atracţie a meseriilor pentru şcolari precum şi nehotărârea elevilor de a urma un anumit drum în viaţă, mulţi schimbându-şi din mers opţiunile şcolare.
Cifrele vorbesc de la sine dacă ţinem cont de faptul că, în România, elevii sunt pregătiţi în medie 14 ani, speranţa de viaţă şcolară în Polonia, Slovenia şi Estonia fiind de 18 ani. Chiar şi cei care ajung să finalizeze liceul nu par motivaţi să obţină diploma de bacalaureat. Dovadă stă faptul că, deşi MECI raportează că 89% dintre cei care s-au înscris la bac au promovat examenul maturităţii, dacă iei în considerare doar elevii care au terminat clasa a XII-a în anul în care au susţinut bacalaureatul, procentul e de doar 63%.
Paradoxul exista insa numai aici...
În timp ce rezultatele obţinute de către elevi la tezele cu subiect unic creează o imagine idilică asupra performanţelor acestora, evaluarea naţională organizată de minister în anul 2007 scoate în evidenţă decalajul dintre notarea la clasă şi competenţele şcolarilor. Dacă, la tezele unice, peste 90% dintre elevii de clasa a VIII-a au obţinut notă de trecere la matematică, la istorie şi la geografie, iar 72% au avut medii mai mari de cinci la limba română, evaluarea MECI arată că un sfert dintre elevi nu sunt în stare să rezolve corect nici măcar o pătrime dintre sarcinile primite, aceeaşi proporţie obţinând calificativul nesatisfăcător în privinţa ştiinţelor naturii. Dacă mai amintim şi faptul că scorurile elevilor la citire situează România pe locul 47 din 57 în cadrul testărilor internaţionale, tabloul este complet.
Practic, şcolarii români îi întrec la citire pe cei din Muntenegru şi Azerbaidjan, dar sunt în urma celor sârbi şi bulgari. În privinţa evaluărilor OECD- PISA (ce monitorizează rezultatele educaţionale la lectură, matematică şi ştiinţe), România se situează pe locul 34 din 43, la toate domeniile testate. Îngrijorător este şi faptul că pentru prima dată în ultimii 20 de ani s-a înregistrat o reducere a ratei brute de cuprindere a absolvenţilor de liceu în facultăţi. Cu alte cuvinte, dacă în anul 2006, 68% dintre tinerii care au obţinut diploma de bac se înscriau la facultate, în anul 2007, ponderea a scăzut la 62%. Coincidenţă sau nu, cam acelaşi procentaj se înregistrează şi în cazul studenţilor care reuşesc să termine facultatea. Mai exact, doar 65% dintre cei care încep o facultate reuşesc să obţină şi diploma de licenţă.
Cine ar fi dascălii care îi pregătesc pe elevii români? Raportul face lumină şi în acest sens. În condiţiile în care populaţia şcolară este în scădere, reducându-se, în ultimii opt ani, cu 216000 de persoane, raportul elev pe cadru didactic din şcolile româneşti continuă să fie unul dintre cele mai ridicate, la nivel european. În timp ce în România, un dascăl pregăteşte în medie 15,7 elevi, în Bulgaria raportul este de 11,7, în Ungaria de 12,3, iar în Cehia de 11,9. Pe lângă criza de cadre didactice, problema este şi pregătirea acestora. Căci, în învăţământul profesional şi în cel preşcolar din mediul rural, ponderea personalului didactic necalificat atinge 10%. Organizarea claselor lasă de asemenea de dorit, 12,5% dintre profesori având normă parţială, procent de trei ori mai mare decât cel înregistrat în Bulgaria. Normă întreagă au mai ales profesorii din învăţământul primar (93%), în timp ce la gimnaziu doar 71% sunt în respectiva situaţie.
Nivelul scăzut al şcolarizării se reflectă şi în rezultatele de pe piaţa muncii. Doar 23% dintre tineri îşi găsesc loc de muncă, cel mai bine descurcându-se absolvenţii de studii superioare (58%) şi cei care au urmat şcoli profesionale (57%), la polul opus aflându-se cei care au făcut doar liceul (21%) şi cei care au doar 8 clase (14%). La fel stau lucrurile şi în cazul şomerilor, unul din patru tineri care a terminat facultatea primind ajutor din partea statului. Comparând însă cu media europeană, (18%), România nu stă chiar foarte prost la acest capitol, cea mai dramatică situaţie înregistrându-se în Spania, unde o treime dintre tineri sunt şomeri.
Surse:
Multumesc ziarului Gandul de unde m-am inspirat tehnic, cu cifrele precise
P.S Concluziile le trageti dumneavoastra...
zadkielix alias D.M
miercuri, 21 octombrie 2009
Un altfel de Istorie
Un altfel de Istorie
Istoria se repeta. Banal sau nu , aceasta propozitie simpla e rostita mai mereu. Oameni de orice fel, tineri sau batrani repeat obsesiv transformand sau revalorizand, cu ajutorul acestor vorbe, realitatea.
Nu-I asa ca o auzim tot timpul? Iar pentru cei care isi fac timp sa observe, sa se intereseze, ne cam dam seama ca asa si este. Si oamenii s-au obisnuit cu asta. E ceva acceptat tacit. Pur si simplu asa trebuie sa se intample.
Dar cati dintre noi ne intrebam de ce se intampla asa si nu altcumva.Posibilul meu raspuns e cumva legat de anumite cauze ca aceea ca oamenii ar uita. Pur si simplu uita! Nu ca s-ar programa sau s-ar abona la asa ceva!
Multi se lasa ancorati, prinsi de problemele cotidiene, de nimicuri cu care isi umplu viata inutil.
Spre exemplu, c ear fi sa luam o bucata de istorie, asa din lungul sir al evenimentelor.
Primul Razboi Mondial, cu siguranta a fost ceva care a speriat lumea. In momentul in care s-a terminat, sunt sigur ca cei mai multi oameni au fost fericiti, mai ales dupa ce au simtit si au vazut ce orori poate sa fie comise. Poate ca si-au zis ca nu se va mai intampla niciodata asa ceva. Dar uite ca, la mai putin de cateva zeci de ani, un nou prilej de galceava se naste si astfel mai avem de a ne…intalni si”delecta” cu un alt Razboi Mondial.Stau si ma intreb asa usor intrigat- oare sa fi uitat oamenii ca razboiul este ceva ce aduce tristete si e de rau augur?
…
De fapt, intarnd in esenta lucrurilor si mai mult, as indrazni si as incerca sa aduc si eu o remarca! Adica, o afirmatie!
Daca in zilele acestea se tot observa si se impugn “respecte” mai bines-ar vorbi “la subiect” despre altceva. Oamenii nu au uitat.Nu au cum sa uite perioadele istorice! Fie ca vrem, fie ca nu ele exista in acel subconstient ce lucreaza!
Fraza aceasta, usor interpretata dupa un mare istoric roman mi se pare vde-a dreptul emblematica pentru orice fel de viitoare sau posibila conducere. E asemenea unui diagnostic!
Si, degeaba se tot incearca, prin diverse motive, momente sau interventii “stergerea”acestui amanunt!
Ca doar in anul 2009 nu s-a reinventat nici osia, nici roata dar nici nu s-au schimbat oamenii in asemenea masura incat altii sa ajunga sa fie sefi, sa vorbeasca numai despre principii, etica, moral ape toate canalele media, dar , in secunda imediat urmatoare sa renege sis a uite subit despre acestea!
E acelasi scenariu! Se tot repeta?
Asa cum si azi ne aducema minte de Primul Razboi Mondial, ba chiar stim de luptele dintre romani si daci, spre exemplu. Si daca noi am uita, avem istorici care ne-ar putea aduce aminte. Deci oamenii nu au uitat, ci ceea ce face ca raul sa revina, este altceva.
La baza faptului ca raul revine tot timpul sta faptul ca raul se face tot timpul auzit, vazut. Raul este afara. Pe cand bunatatea, sentimentele frumoase, bunul-simt… ele stau inauntru, nu striga, nu se lauda.
De aceea vedem tot timpul oamenii rai mai mult decat pe cei buni. Pentru ca cei rai ne sar tot timpul in fata, pe strada, in birou, la televizor , la radio. Ei fac galagie, ei se dau mari cu masinile lor, ei injura. Ei apar la televizor pentru ca toata lumea vorbeste de ei, iar aparitia lor creeaza rating, iar rating-ul aduce bani.
Dar cum?
De ce?
Uite, fara sa exagerez am sa amintesc si de acei anonimi!
De ce sunt anonimi?
Simplu! Ei sunt oameni ce nu ies …”in fata!”
Oamenii cuminti stau linistiti. Sunt oameni inteligenti cu sufletul bun. Ei au bun-simt si nu striga, nu urla, nu alearga cu masini pe care, de multe ori nici nu si le doresc. Pe acesti oameni nu-I vedem. Ei nu apar la televizor, pentru ca nu produc rating.
Asta am vrut sa zic prin faptul ca raul sta afara si binele inauntru. Raul il vedem peste tot, pentru ca ne atrage atentia, e zgomotos. Pe cand bunul-simt e tacut, e in interiorul oamenilor. E tacut si cuminte.
Nu o sa scoatem niciodata bunul-simt afara, nu o sa-l punem sa se ia la tranta cu raul. Trebuie doar sa cultivam mai mult bunul-simt, sa-l facem sa straluceasca in interior, atat de tare incat sa orbeasca raul, sa-l topeasca.
Raul e afara, binele…inauntru.
Zadkielix alias D.M
Istoria se repeta. Banal sau nu , aceasta propozitie simpla e rostita mai mereu. Oameni de orice fel, tineri sau batrani repeat obsesiv transformand sau revalorizand, cu ajutorul acestor vorbe, realitatea.
Nu-I asa ca o auzim tot timpul? Iar pentru cei care isi fac timp sa observe, sa se intereseze, ne cam dam seama ca asa si este. Si oamenii s-au obisnuit cu asta. E ceva acceptat tacit. Pur si simplu asa trebuie sa se intample.
Dar cati dintre noi ne intrebam de ce se intampla asa si nu altcumva.Posibilul meu raspuns e cumva legat de anumite cauze ca aceea ca oamenii ar uita. Pur si simplu uita! Nu ca s-ar programa sau s-ar abona la asa ceva!
Multi se lasa ancorati, prinsi de problemele cotidiene, de nimicuri cu care isi umplu viata inutil.
Spre exemplu, c ear fi sa luam o bucata de istorie, asa din lungul sir al evenimentelor.
Primul Razboi Mondial, cu siguranta a fost ceva care a speriat lumea. In momentul in care s-a terminat, sunt sigur ca cei mai multi oameni au fost fericiti, mai ales dupa ce au simtit si au vazut ce orori poate sa fie comise. Poate ca si-au zis ca nu se va mai intampla niciodata asa ceva. Dar uite ca, la mai putin de cateva zeci de ani, un nou prilej de galceava se naste si astfel mai avem de a ne…intalni si”delecta” cu un alt Razboi Mondial.Stau si ma intreb asa usor intrigat- oare sa fi uitat oamenii ca razboiul este ceva ce aduce tristete si e de rau augur?
…
De fapt, intarnd in esenta lucrurilor si mai mult, as indrazni si as incerca sa aduc si eu o remarca! Adica, o afirmatie!
Daca in zilele acestea se tot observa si se impugn “respecte” mai bines-ar vorbi “la subiect” despre altceva. Oamenii nu au uitat.Nu au cum sa uite perioadele istorice! Fie ca vrem, fie ca nu ele exista in acel subconstient ce lucreaza!
Fraza aceasta, usor interpretata dupa un mare istoric roman mi se pare vde-a dreptul emblematica pentru orice fel de viitoare sau posibila conducere. E asemenea unui diagnostic!
Si, degeaba se tot incearca, prin diverse motive, momente sau interventii “stergerea”acestui amanunt!
Ca doar in anul 2009 nu s-a reinventat nici osia, nici roata dar nici nu s-au schimbat oamenii in asemenea masura incat altii sa ajunga sa fie sefi, sa vorbeasca numai despre principii, etica, moral ape toate canalele media, dar , in secunda imediat urmatoare sa renege sis a uite subit despre acestea!
E acelasi scenariu! Se tot repeta?
Asa cum si azi ne aducema minte de Primul Razboi Mondial, ba chiar stim de luptele dintre romani si daci, spre exemplu. Si daca noi am uita, avem istorici care ne-ar putea aduce aminte. Deci oamenii nu au uitat, ci ceea ce face ca raul sa revina, este altceva.
La baza faptului ca raul revine tot timpul sta faptul ca raul se face tot timpul auzit, vazut. Raul este afara. Pe cand bunatatea, sentimentele frumoase, bunul-simt… ele stau inauntru, nu striga, nu se lauda.
De aceea vedem tot timpul oamenii rai mai mult decat pe cei buni. Pentru ca cei rai ne sar tot timpul in fata, pe strada, in birou, la televizor , la radio. Ei fac galagie, ei se dau mari cu masinile lor, ei injura. Ei apar la televizor pentru ca toata lumea vorbeste de ei, iar aparitia lor creeaza rating, iar rating-ul aduce bani.
Dar cum?
De ce?
Uite, fara sa exagerez am sa amintesc si de acei anonimi!
De ce sunt anonimi?
Simplu! Ei sunt oameni ce nu ies …”in fata!”
Oamenii cuminti stau linistiti. Sunt oameni inteligenti cu sufletul bun. Ei au bun-simt si nu striga, nu urla, nu alearga cu masini pe care, de multe ori nici nu si le doresc. Pe acesti oameni nu-I vedem. Ei nu apar la televizor, pentru ca nu produc rating.
Asta am vrut sa zic prin faptul ca raul sta afara si binele inauntru. Raul il vedem peste tot, pentru ca ne atrage atentia, e zgomotos. Pe cand bunul-simt e tacut, e in interiorul oamenilor. E tacut si cuminte.
Nu o sa scoatem niciodata bunul-simt afara, nu o sa-l punem sa se ia la tranta cu raul. Trebuie doar sa cultivam mai mult bunul-simt, sa-l facem sa straluceasca in interior, atat de tare incat sa orbeasca raul, sa-l topeasca.
Raul e afara, binele…inauntru.
Zadkielix alias D.M
Sondaj glumet de opinie
Sondaj glumet de opinie
Dupa ce penibilul sondajelor electorale si-au cam dat in petec atata amar de vreme,m-am decis sa ofer “onoratului” electorat cateva posibile variante de intrebari pentru sondaje care ar releva cu adevarat starea natiunii si mai cu seama opinia acesteia referitoare la cei Trei Crai SI NU NUMAI:
Prima categorie :
Sunt Geoana si am SPATE SI Lexus
1. cine sunt papusarii lu’ geoana ?
a) hrebe ; b) voiculescu; c) mircea badea d)oreste e)FMI
2. cat la suta din spusele lu’ geoana sunt minciuni :
a) 50 % ; b ) 75 % ; c ) 125 % d) nu exista marja
3. cu cine a colaborat geoana ?
a) cu securitatea ; b) cu felix care a colaborat cu securitatea ; c) cu mircea badea d) cu dacii e) cu dacii si romanii travestindu-se
4. din ce esenta de lemn e limbajul lu’ geoanila ?
a) de frasin; b) de brusture ; c) de leustean d) de leucoplast de-a lu Oprescu
A Doua categorie :
Sunt crin da’ infloresc destul de repede
1. care e IQ-u’ lu crin ?
a) cat numarul de la pantofi a lu’ Alina; b) cat numarul de la masina lu’ bogdan; c ) fara numar d) unii nu se pot pronunta d) nu ma intereseaza
2. din ce tur va iesi crin si cum ?
a) din turu’ I da’ sifonat b ) din turu’ II da’ spritat ; c ) din turu’ pantalonilor da’ gol d) da nu ma intereseaza
3. ce i-a promis crin lu’ iohannis ?
a) ca-l lasa sa plece in Germania; b ) ca-l lasa sa vorbeasca neintrebat ; c) o p… de cal d)cate ceva … e) cam toate la un loc
4. ce relatie este intre crin si dinu ?
a) care dinu ? ; b ) ierarhica ; c) 69 d) nu ma exprim e) ce credeti ,aveti altceva de banuit?
A treia categorie
: Sunt basescu si ma muscati de c…
1. care este meseria adevarata lu base ?
a) terminator-dezbinator ; b ) hair-stilist de suvite; c ) solist la proconsul d) marinar d) sef innascut
2. cate procente ii va aduce lu base abureala cu unicameralu’ ?
a) 3 %; b) 6 % ; c ) exact atatea cate trebuie d) nu va bateti capul cu asa ceva
3. de la ce vine EBA ?
a) e bagami-as ; b ) e base tare sau nu ? ; c ) elena buzata d) poa s-o cheme cum o vrea
4. care crede basescu ca sunt gradele de comparatie ale termenului prost ?
a) prost; b) prostanac ; c) geoana d) nu conteaza
Pentru celelalte categorii APLICATI URMATORUL PAS
Categoria DNA- catuse
1 spre 2. Ce anume spera toti “baietasii” cand sunt anchetati?
a) eliberarea NECONDITIONATA b)publicitatea mascata c) mandate de europarlamentar d) simpatia publicului ce-l compatimeste e) toate acestea si ceva afaceri in derulare
2 si un pic Cate zile stau oamenii “cu greutate” in arest sau in audienta?
a) cat trebuie b) cat este nevoie c) excesiv (aduceti avoati buni, odata!) d) E DOAR DE “OCHII PRESEI” e) mah, lasati-o ca e vrajeala pura
2 si un sfert Cate mandate a descoperit domnul primar al sectorului 5 si cate estimate ca va avea la finalul mandatului sau?
a) nu a dscoperit cid oar a rascolit b) e doar cel bun primar, nu va avea c) depinde de cum anume se va comport ape viitor c) votul de pe 22 noiembrie si “Loja” va decide d) a descoperit destule si va primi contravaloarea lor in …natura
3 spre 4 Cati oameni politici napastuiti exista oare in Romania?
a) nu ma exprim asa b) MA EXPRIM MAI REZERVAT c) nu prea exista napastuiti …doar cand vine seceta sau vreo inudatie d) intrebare ilogica cu raspuns aproximativ- exista dar nu se cunosc e) toate la un loc si inca un mandate pentru ei, unul mai “zanganit!”
Toate cele bune si sa va bucurati de de acest sondaj! Grabnic!
Zadkielix alias D.M
Dupa ce penibilul sondajelor electorale si-au cam dat in petec atata amar de vreme,m-am decis sa ofer “onoratului” electorat cateva posibile variante de intrebari pentru sondaje care ar releva cu adevarat starea natiunii si mai cu seama opinia acesteia referitoare la cei Trei Crai SI NU NUMAI:
Prima categorie :
Sunt Geoana si am SPATE SI Lexus
1. cine sunt papusarii lu’ geoana ?
a) hrebe ; b) voiculescu; c) mircea badea d)oreste e)FMI
2. cat la suta din spusele lu’ geoana sunt minciuni :
a) 50 % ; b ) 75 % ; c ) 125 % d) nu exista marja
3. cu cine a colaborat geoana ?
a) cu securitatea ; b) cu felix care a colaborat cu securitatea ; c) cu mircea badea d) cu dacii e) cu dacii si romanii travestindu-se
4. din ce esenta de lemn e limbajul lu’ geoanila ?
a) de frasin; b) de brusture ; c) de leustean d) de leucoplast de-a lu Oprescu
A Doua categorie :
Sunt crin da’ infloresc destul de repede
1. care e IQ-u’ lu crin ?
a) cat numarul de la pantofi a lu’ Alina; b) cat numarul de la masina lu’ bogdan; c ) fara numar d) unii nu se pot pronunta d) nu ma intereseaza
2. din ce tur va iesi crin si cum ?
a) din turu’ I da’ sifonat b ) din turu’ II da’ spritat ; c ) din turu’ pantalonilor da’ gol d) da nu ma intereseaza
3. ce i-a promis crin lu’ iohannis ?
a) ca-l lasa sa plece in Germania; b ) ca-l lasa sa vorbeasca neintrebat ; c) o p… de cal d)cate ceva … e) cam toate la un loc
4. ce relatie este intre crin si dinu ?
a) care dinu ? ; b ) ierarhica ; c) 69 d) nu ma exprim e) ce credeti ,aveti altceva de banuit?
A treia categorie
: Sunt basescu si ma muscati de c…
1. care este meseria adevarata lu base ?
a) terminator-dezbinator ; b ) hair-stilist de suvite; c ) solist la proconsul d) marinar d) sef innascut
2. cate procente ii va aduce lu base abureala cu unicameralu’ ?
a) 3 %; b) 6 % ; c ) exact atatea cate trebuie d) nu va bateti capul cu asa ceva
3. de la ce vine EBA ?
a) e bagami-as ; b ) e base tare sau nu ? ; c ) elena buzata d) poa s-o cheme cum o vrea
4. care crede basescu ca sunt gradele de comparatie ale termenului prost ?
a) prost; b) prostanac ; c) geoana d) nu conteaza
Pentru celelalte categorii APLICATI URMATORUL PAS
Categoria DNA- catuse
1 spre 2. Ce anume spera toti “baietasii” cand sunt anchetati?
a) eliberarea NECONDITIONATA b)publicitatea mascata c) mandate de europarlamentar d) simpatia publicului ce-l compatimeste e) toate acestea si ceva afaceri in derulare
2 si un pic Cate zile stau oamenii “cu greutate” in arest sau in audienta?
a) cat trebuie b) cat este nevoie c) excesiv (aduceti avoati buni, odata!) d) E DOAR DE “OCHII PRESEI” e) mah, lasati-o ca e vrajeala pura
2 si un sfert Cate mandate a descoperit domnul primar al sectorului 5 si cate estimate ca va avea la finalul mandatului sau?
a) nu a dscoperit cid oar a rascolit b) e doar cel bun primar, nu va avea c) depinde de cum anume se va comport ape viitor c) votul de pe 22 noiembrie si “Loja” va decide d) a descoperit destule si va primi contravaloarea lor in …natura
3 spre 4 Cati oameni politici napastuiti exista oare in Romania?
a) nu ma exprim asa b) MA EXPRIM MAI REZERVAT c) nu prea exista napastuiti …doar cand vine seceta sau vreo inudatie d) intrebare ilogica cu raspuns aproximativ- exista dar nu se cunosc e) toate la un loc si inca un mandate pentru ei, unul mai “zanganit!”
Toate cele bune si sa va bucurati de de acest sondaj! Grabnic!
Zadkielix alias D.M
Unirea-mereu surprinzatoare
O CRONICA A UNUI MECI SENZATIONAL
Glasgow Rangers- Unirea Urziceni 1-4
..........................................................................
Unii au ramas fara de cuvinte! Altii au apelat la istorie! Altii, scotienii s-au simtit "nepregatiti, derutati", aproape "rosi" de oftica dupa acest memorabil meci din Grupele Champions League!
Da, am scris foarte bine scorul, nu este deloc o greseala de-a mea, ci una de-a Unirii! Aceea de a avea incredere, de a se prezenta mai mult decat onorabil si de a repurta o victorie mai mult decat entuziasmanta pe Ibrox Park din Glasgow, Scotia!
Cine ar fi crezut? Cine ar fi emis un astfel de scenariu?
Înaintea meciului, Unirii Urziceni nu i se dădea prea multe şanse. Tot soiul de pronosticuri in care înfrângerea era "pe prima linie" cu 1, 2 si chiar mai multe goluri diferenta era rezultatul scontat!
Începutul meciului parcă a confirmat acest lucru.Recunosc ca ACEST MECI A FOST UNUL APARTE! Un gol norocos a celor de la Rangers încă din minutul 2 începea deja să se creioneze "spectacolul" referitor la Unirea in care va fi umilită. Mendes şutează , Fernandes deviază , iar Tudor... visează. Şi Glasgow conducea.
Însă Glasgow nu arată a echipă de Liga Campionilor. Unirea are acel tupeu de a ţine de minge , încearcă diferite scheme , diferite idei de joc.Petrescu stie de acest lucru si imprima acel suflu ialomitenilor! În cele din urmă, inevitabilul se produce Bilaşco ţinteşte şi poarta. Ba chiar mai mult , mingea trimisă de el atinge chiar şi aţa porţii. 1-1!
Interesant, deoarece, pana in acel minut comutam pe alte subiecte si talk-show-uri "en vogue: despre....starea natiuniii adormite!
Pronosticurile nu mai erau chiar în grafic. Pe tabelă însă echilibrul era surprins!
Prima repriza a fost una destul de apriga, confuza de multe ori! Numai cand imi aduc aminte de acţiunea scoţienilor ce s-a soldat cu ocazii spre poarta lui Tudor ,ca si acel moment nefericit cand mingea a atins mâna aparatorului Bruno Fernandes. Penalty. În mintea mea destul de limitata, scenariul de cosmar incepea. Insa, apără Tudor.
Şi? Momentul psihologic in care portarul roman apără se produce. Astfel, după momentul de coşmar pe care ni l-a creat la primul gol , ne-a făcut să ne gândim la ce e mai frumos.
Şi a fost frumos. În partea a doua a meciului a fost foarte frumos.
Credeaţi că Fernandes va rămâne cu imaginea şifonată după acest meci? Nu? El a reuşit un super-gol-călcâi de excepţie în minutul 51 , mingea ajungând pentru a doua oară în poarta "marelui" goal-keeper McGregor.
Chiar asa! Numai 10 minute mai târziu minunea se repetă. Apostol centrează în careu , nici un român nu se află pe traiectoria mingii , însă s-a aflat "norocosul" McCollouch , care trimite în proprie poartă pentru 3-1 pentru românii noştrii magnifici.
Mai are rost să scriu că peste alte 5 minute Unirea marchează din nou? Are. Şi uite aşa, brazilianul Brandan prinde un şut bun de la distanţă , uşor deviat , minge care poposeşte în poarta adversă. 4-1 pentru Urziceni , iar bucuria pentru mine este imensă.
Şi uite aşa Urziceni scrie istorie pentru fotbalul românesc. Şi tot aşa Unirea Urziceni aduce unora bucurie. Şi tot aşa Unirea aduce românilor adevăraţi aduce speranta.
Cu ce se rămâne după meciul din această seară?
3 puncte uriase si speranta la viitoarele 3 de peste 2 saptamani, tot cu acesti scotieni ce rimeaza cu o primavara europeana!
Si o idee clară. Unirea Urziceni este (cam) singura echipă de fotbal din România.
Speranta de a avea acel entuziasm , gandindu-ne la declaratia antrenorului roman (cinste d-lui Dan Petrescu) de a "FI FLUIERAT LA INCEPUT SI OVATIONAT LA FINAL" m-a determinat sa scriu despre aceasta superba victorie romaneasca obtinuta in compania unui adversar de traditie din Champions League!
Şi mai sper ceva! Sa nu fie acest meci doar ultimul despre care sa se scrie despre romani! Si asa, priviti oarecum "DE SUS" DE MAI TOATA EUROPA, INDIFERENT DE DOMENIUL IN CARE ACTIVEAZA!
Toate cele bune si sa auzim numai si numai de bine!
Zadkielix alias D.M
Glasgow Rangers- Unirea Urziceni 1-4
..........................................................................
Unii au ramas fara de cuvinte! Altii au apelat la istorie! Altii, scotienii s-au simtit "nepregatiti, derutati", aproape "rosi" de oftica dupa acest memorabil meci din Grupele Champions League!
Da, am scris foarte bine scorul, nu este deloc o greseala de-a mea, ci una de-a Unirii! Aceea de a avea incredere, de a se prezenta mai mult decat onorabil si de a repurta o victorie mai mult decat entuziasmanta pe Ibrox Park din Glasgow, Scotia!
Cine ar fi crezut? Cine ar fi emis un astfel de scenariu?
Înaintea meciului, Unirii Urziceni nu i se dădea prea multe şanse. Tot soiul de pronosticuri in care înfrângerea era "pe prima linie" cu 1, 2 si chiar mai multe goluri diferenta era rezultatul scontat!
Începutul meciului parcă a confirmat acest lucru.Recunosc ca ACEST MECI A FOST UNUL APARTE! Un gol norocos a celor de la Rangers încă din minutul 2 începea deja să se creioneze "spectacolul" referitor la Unirea in care va fi umilită. Mendes şutează , Fernandes deviază , iar Tudor... visează. Şi Glasgow conducea.
Însă Glasgow nu arată a echipă de Liga Campionilor. Unirea are acel tupeu de a ţine de minge , încearcă diferite scheme , diferite idei de joc.Petrescu stie de acest lucru si imprima acel suflu ialomitenilor! În cele din urmă, inevitabilul se produce Bilaşco ţinteşte şi poarta. Ba chiar mai mult , mingea trimisă de el atinge chiar şi aţa porţii. 1-1!
Interesant, deoarece, pana in acel minut comutam pe alte subiecte si talk-show-uri "en vogue: despre....starea natiuniii adormite!
Pronosticurile nu mai erau chiar în grafic. Pe tabelă însă echilibrul era surprins!
Prima repriza a fost una destul de apriga, confuza de multe ori! Numai cand imi aduc aminte de acţiunea scoţienilor ce s-a soldat cu ocazii spre poarta lui Tudor ,ca si acel moment nefericit cand mingea a atins mâna aparatorului Bruno Fernandes. Penalty. În mintea mea destul de limitata, scenariul de cosmar incepea. Insa, apără Tudor.
Şi? Momentul psihologic in care portarul roman apără se produce. Astfel, după momentul de coşmar pe care ni l-a creat la primul gol , ne-a făcut să ne gândim la ce e mai frumos.
Şi a fost frumos. În partea a doua a meciului a fost foarte frumos.
Credeaţi că Fernandes va rămâne cu imaginea şifonată după acest meci? Nu? El a reuşit un super-gol-călcâi de excepţie în minutul 51 , mingea ajungând pentru a doua oară în poarta "marelui" goal-keeper McGregor.
Chiar asa! Numai 10 minute mai târziu minunea se repetă. Apostol centrează în careu , nici un român nu se află pe traiectoria mingii , însă s-a aflat "norocosul" McCollouch , care trimite în proprie poartă pentru 3-1 pentru românii noştrii magnifici.
Mai are rost să scriu că peste alte 5 minute Unirea marchează din nou? Are. Şi uite aşa, brazilianul Brandan prinde un şut bun de la distanţă , uşor deviat , minge care poposeşte în poarta adversă. 4-1 pentru Urziceni , iar bucuria pentru mine este imensă.
Şi uite aşa Urziceni scrie istorie pentru fotbalul românesc. Şi tot aşa Unirea Urziceni aduce unora bucurie. Şi tot aşa Unirea aduce românilor adevăraţi aduce speranta.
Cu ce se rămâne după meciul din această seară?
3 puncte uriase si speranta la viitoarele 3 de peste 2 saptamani, tot cu acesti scotieni ce rimeaza cu o primavara europeana!
Si o idee clară. Unirea Urziceni este (cam) singura echipă de fotbal din România.
Speranta de a avea acel entuziasm , gandindu-ne la declaratia antrenorului roman (cinste d-lui Dan Petrescu) de a "FI FLUIERAT LA INCEPUT SI OVATIONAT LA FINAL" m-a determinat sa scriu despre aceasta superba victorie romaneasca obtinuta in compania unui adversar de traditie din Champions League!
Şi mai sper ceva! Sa nu fie acest meci doar ultimul despre care sa se scrie despre romani! Si asa, priviti oarecum "DE SUS" DE MAI TOATA EUROPA, INDIFERENT DE DOMENIUL IN CARE ACTIVEAZA!
Toate cele bune si sa auzim numai si numai de bine!
Zadkielix alias D.M
marți, 20 octombrie 2009
Campania "Inchide Gura Cotofenei" pe final sau e un "nou " inceput?
Cererea de începere a urmării penale împotriva fostului ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, a fost aprobată de Camera Deputaţilor. Cu 156 de voturi pentru şi doar 5 împotrivă, Ridzi va fi următită penal pentru delapidare în cadrul scandalului "Ziua Tineretului." Votul a fost secret, cu bile.
In final un verdict?
Nu, mai stati linistiti oameni buni! Adevarul iese greu!
"Vă cer să nu votaţi raportul Comisiei de anchetă, în caz contrar aţi legitima, aşa cum şi Comisia juridică prin votul său consultativ încearcă să vă determine să faceţi, un abuz, aţi da valoare unui act nul de drept şi aţi genera consecinţe nule din punct de vedere juridic. A nu vota sau a da un vot negativ înseamnă a reda Parlamentului imaginea de garant al respectarii principiilor constituţionale într-un stat de drept", a fost pledoaria Monicăi Ridzi susţinută luni, la începutul dezbaterii privind începerea urmării penale.
Surse sigure si demne de incredere
Zadkielix alias D.M
In final un verdict?
Nu, mai stati linistiti oameni buni! Adevarul iese greu!
"Vă cer să nu votaţi raportul Comisiei de anchetă, în caz contrar aţi legitima, aşa cum şi Comisia juridică prin votul său consultativ încearcă să vă determine să faceţi, un abuz, aţi da valoare unui act nul de drept şi aţi genera consecinţe nule din punct de vedere juridic. A nu vota sau a da un vot negativ înseamnă a reda Parlamentului imaginea de garant al respectarii principiilor constituţionale într-un stat de drept", a fost pledoaria Monicăi Ridzi susţinută luni, la începutul dezbaterii privind începerea urmării penale.
Surse sigure si demne de incredere
Zadkielix alias D.M
Fantezie cu patru filosofi
Buna sa va fie inima doamnelor, domnisoarelor si dvs. domnilor! Aceasta creatie, cu scop bine conturat (improvizatie pe un substrat filosofic-"moartea") a fost apreciat chiar de cineva apropiat, de surioara mea mica- Any Clara ! Solicitat DE EA, AM ACCEPTAT PROVOCAREA si astfel am creat aceasta!
Cu speranta ca o sa o comentati si o sa...apreciati cum se cuvine, uitati creatia:
...................................................................................
In jurul unei mese dintr-o taverna destul de obscura, quasi-intunecoasa, i, cu multe mese de brad, masive dar si pestrit colorate, la ceas de seara stateau si prtru oameni. Daca te uitai mai atentie la acestia, fara sa ti dai seama pareau...decupati dintr-o alta lume...
Stand aproape de masa celor patru domni, extrem de interesanti, chinuindu-ma cu atentia de a nu face nici un fel de zgomot si inregistrand cu ajutorul unui reportofon ascuns in buzunarul hainei de piele am ascultat si inregistrat si auzit niste lucruri extraordinare.
De fapt, pe tot parcursul discutiei mi-am dat seama ca acesti 4 domni erau (nici mai mult si nici mai putin) unii dintre cei mai cunoscuti oameni , filosofi, din perioade istorice extrem de departate- Wittgenstein, Platon, Pitagora si Emil Cioran.
.....................................................................................
"W:-Ce este omul? Poate cineva sa-mi spuna cat de clar si...cat de bine se simte omul in aceasta viata? Nu de alta....Traieste el ce traieste dar vine si moartea. Dar nu cumva moare si stiinta si implicit filosofia cu el?
"Platon:-Nu pot sa zic prea clar...Aproximativ! Nu pot sa te contrazic! Tot aud spunandu-se -" Fii tu insuti!" Ma cam intriga chestia asta. Singurul ce a fost el insusi a fost Primul! Moartea e mai putin inspaimantatoare chit ca unii se desprind cu foarte mare greutate!
"Wittgenstein:-Si ce parere ai de acestia?
" Platon- Ei sunt indubitabili oameni superiori, alesi. Acceptati aceasta! Ganditi-va! Daca, oricare dintre domniile voastre aceste lucruri simple, de bun simt, m-ar face sa ma simt cu mult mai impacat,mult mai relaxat!
" Pitagora:Te respect pana la un puct. Insa prietene, eu-s adeptul ideii provenite din Orient! Moartea fizica vine odata cu uitarea, spiritul este cel mai important. In continuare nu uita si acel amanunt ca noi am fi niste umbre! Problema se pune insa, cum trecem peste acest episod...si prietene Wittgenstein, nu conteaza ce rol are fiecare ci ce anume a devenit sau va deveni....Si-n timpul vietiidar si dupa. Nu cumva moartea e doar o alta etapa , o anume granita?
"Cioran-Ca sa vezi!! Nu va mai ambalati atat! Moartea e mai mult decat atat! Nu mai exista argumente pentru a trai, uneori atat de patimas, exprimata de unii muribunzi ! Ma ingrozesc, ma rfac sa cred ca ei ii iubesc aceasta lume a zgomotelor! Nu e mai putin adevarat, ca in toata aceasta nesfarsita vointa de a mai trai, de a ne trai, de a ne chinui! Numai moartea reprezinta scaparea, eliberarea din toate aceste chingi. De ce anume isi doresc cu inversunare unii sa se chinuie?Si acum, ca sa nu fiu ipocrit, lumea ACEASTA NOUA, A SECOLULUI xx NU E DELOC DIFERITA DE CEEA CE STRAMOSII NOSTRII aveau impresia ca ar fi..."ALTFEL..".Ba, mai mult, am impresia ca uneori fraternizati cu acesti orgoliosi. Nu cumva vreti sa va ascundeti si sa va marturisiti frica?
"Wittgenstein-Nu prietene! Nu mi-e frica de moarte! Am trait asa ceva numai o singura data. Acum chiar nu mai are rost!
Platon:Astfel nu aveam cum si mai ales de ce sa neintalnim aici!
Pitagora: Poti sa scapi 1 singura data de moarte, de suflarea acesteia! Dar NU poti fi niciodata sigur de ce anume ai reusit sa eviti!! Categoric! Nu imi asum altceva!
Wittgenstein: Lucrurile nu s toate identice, egale, clare, precise, bine conturate etc Moartea nu ne separa dar nici nu ne aduna. Fiecare dintre noi suntem doaRCEI CE NE-AM PROIECTAT IN A FI NISTE MEDIOCRII , NISTE OAMENI COMUNI SAU NISTE OAMENI ALESI! Fiecare are parcursul lui! Harul lui, drumul lui, implicit moartea lui!
Cioran- Nu v-am inteles deloc! Sau poate ca imi dau prea bine seama ca cva ascndeti si aici, in aceasta stare, cand ar fi trebuit sa nu mai dati glas fricii! Nu stiu cum se frace!
Una e clar. Majoritatea accepta ! Si acum, nu mi-o luati in nume de rau! Daca va tot cramponati de ceea ce cu adevarat ramane esntial si totodata da originalitate vietii-MOARTEA!Serios insa, va reamintesc! Numai ea ramane unica, aproape vesnica, neinvinsa de nimeni, poate mai putin de Providenta, si toti cei ce incearca sa i se opuna sunt doar niste profitori, niste senili, niste ignoranti, chiar aproape naivi!"
Zadkielix alias D.M
Cu speranta ca o sa o comentati si o sa...apreciati cum se cuvine, uitati creatia:
...................................................................................
In jurul unei mese dintr-o taverna destul de obscura, quasi-intunecoasa, i, cu multe mese de brad, masive dar si pestrit colorate, la ceas de seara stateau si prtru oameni. Daca te uitai mai atentie la acestia, fara sa ti dai seama pareau...decupati dintr-o alta lume...
Stand aproape de masa celor patru domni, extrem de interesanti, chinuindu-ma cu atentia de a nu face nici un fel de zgomot si inregistrand cu ajutorul unui reportofon ascuns in buzunarul hainei de piele am ascultat si inregistrat si auzit niste lucruri extraordinare.
De fapt, pe tot parcursul discutiei mi-am dat seama ca acesti 4 domni erau (nici mai mult si nici mai putin) unii dintre cei mai cunoscuti oameni , filosofi, din perioade istorice extrem de departate- Wittgenstein, Platon, Pitagora si Emil Cioran.
.....................................................................................
"W:-Ce este omul? Poate cineva sa-mi spuna cat de clar si...cat de bine se simte omul in aceasta viata? Nu de alta....Traieste el ce traieste dar vine si moartea. Dar nu cumva moare si stiinta si implicit filosofia cu el?
"Platon:-Nu pot sa zic prea clar...Aproximativ! Nu pot sa te contrazic! Tot aud spunandu-se -" Fii tu insuti!" Ma cam intriga chestia asta. Singurul ce a fost el insusi a fost Primul! Moartea e mai putin inspaimantatoare chit ca unii se desprind cu foarte mare greutate!
"Wittgenstein:-Si ce parere ai de acestia?
" Platon- Ei sunt indubitabili oameni superiori, alesi. Acceptati aceasta! Ganditi-va! Daca, oricare dintre domniile voastre aceste lucruri simple, de bun simt, m-ar face sa ma simt cu mult mai impacat,mult mai relaxat!
" Pitagora:Te respect pana la un puct. Insa prietene, eu-s adeptul ideii provenite din Orient! Moartea fizica vine odata cu uitarea, spiritul este cel mai important. In continuare nu uita si acel amanunt ca noi am fi niste umbre! Problema se pune insa, cum trecem peste acest episod...si prietene Wittgenstein, nu conteaza ce rol are fiecare ci ce anume a devenit sau va deveni....Si-n timpul vietiidar si dupa. Nu cumva moartea e doar o alta etapa , o anume granita?
"Cioran-Ca sa vezi!! Nu va mai ambalati atat! Moartea e mai mult decat atat! Nu mai exista argumente pentru a trai, uneori atat de patimas, exprimata de unii muribunzi ! Ma ingrozesc, ma rfac sa cred ca ei ii iubesc aceasta lume a zgomotelor! Nu e mai putin adevarat, ca in toata aceasta nesfarsita vointa de a mai trai, de a ne trai, de a ne chinui! Numai moartea reprezinta scaparea, eliberarea din toate aceste chingi. De ce anume isi doresc cu inversunare unii sa se chinuie?Si acum, ca sa nu fiu ipocrit, lumea ACEASTA NOUA, A SECOLULUI xx NU E DELOC DIFERITA DE CEEA CE STRAMOSII NOSTRII aveau impresia ca ar fi..."ALTFEL..".Ba, mai mult, am impresia ca uneori fraternizati cu acesti orgoliosi. Nu cumva vreti sa va ascundeti si sa va marturisiti frica?
"Wittgenstein-Nu prietene! Nu mi-e frica de moarte! Am trait asa ceva numai o singura data. Acum chiar nu mai are rost!
Platon:Astfel nu aveam cum si mai ales de ce sa neintalnim aici!
Pitagora: Poti sa scapi 1 singura data de moarte, de suflarea acesteia! Dar NU poti fi niciodata sigur de ce anume ai reusit sa eviti!! Categoric! Nu imi asum altceva!
Wittgenstein: Lucrurile nu s toate identice, egale, clare, precise, bine conturate etc Moartea nu ne separa dar nici nu ne aduna. Fiecare dintre noi suntem doaRCEI CE NE-AM PROIECTAT IN A FI NISTE MEDIOCRII , NISTE OAMENI COMUNI SAU NISTE OAMENI ALESI! Fiecare are parcursul lui! Harul lui, drumul lui, implicit moartea lui!
Cioran- Nu v-am inteles deloc! Sau poate ca imi dau prea bine seama ca cva ascndeti si aici, in aceasta stare, cand ar fi trebuit sa nu mai dati glas fricii! Nu stiu cum se frace!
Una e clar. Majoritatea accepta ! Si acum, nu mi-o luati in nume de rau! Daca va tot cramponati de ceea ce cu adevarat ramane esntial si totodata da originalitate vietii-MOARTEA!Serios insa, va reamintesc! Numai ea ramane unica, aproape vesnica, neinvinsa de nimeni, poate mai putin de Providenta, si toti cei ce incearca sa i se opuna sunt doar niste profitori, niste senili, niste ignoranti, chiar aproape naivi!"
Zadkielix alias D.M
luni, 19 octombrie 2009
Noi vrem respect? Daca da...macar acum
Sustin acest demers, extrem de bine-venit!
Parazitii-o trupa extrem de blamata de toti exegetii si muzic-ologii,deontologii si majoritatea multimii, lanseaza un simplu si disperat strigat :" Noi vrem respect!"
Bineinteles, fara sa exagereze, citand toate bazaconiile si "promisiunile alesilor" ce nu au fost NICIODATA onorate, baietii acestia ar trebui sa sensibilizeze opinia publica, macar intr-o mica masura...
Parerea baietilor "de cartier" E UNA DUREROASA, TRAGICA DAR ESTE (DIN pacate) destul de adsevata.
Fara sa jigneasca (cred ca este unul dintre putinele video-clipuri fara ..."subtilitati " sau "dulceturi") sau sa exagereze, cu aceasta productie ajuta Romania cu recenta campanie a Realitatii TV, ce da titlul acestui manifest!
Auditie placuta...daca se mai poate spune si auzi...in asemenea caz!
Zadkielix alias D.M
Libertate sau libertinaj
Libertate sau libertinaj
„ Libertate, libertate
Ochii plânşi cer să te vadă...”
Conceptul de libertate a avut de-a lungul istoriei utilizări multiple mai mereu contradictorii. Pentru o înţelegere corectă a semnificaţiei acestui concept este nevoie să se cunoască contextul filosofic sau intelectiv în care acesta l-a determinat.
Libertatea este mai mult decât un simplu cuvânt.Darul cel mai important cu care fiecare individ este ĩnzestrat ĩncă de la naştere a fost mai mult decâ un subiect de bârfă, un subiect comentat ĩn termeni peiorativi. Dacă „libertatea este posibilitatea de a alege binele”, esenţa umană, din totală inconştienţă şi dureroase nefericiri a urmat drumul contrar, complăcându-se ĩntr-o iritantă, sufocantă stare de fapt a lucrurilor.
Nu doresc a remarca ceva sau altceva. Dimpotrivă, fără de cea mai mică intenţie de a interpreta sau a mistifica superba noţiune, un adevărat atu al omului şi totodată un atribut divin, voi expune câte ceva,din propriul meu punct de vedere.
Libertatea e considerată o stare de spirit ce se obţine ĩn condiţii normale, de pace.Unii dintre noi, dintre contemporani au demonstrat , experimantând opusul că s-ar preta la o anumită realitate obiectivă ce ar lua ĩn calcul avatarurile sau moda celor ce le-a ĩngăduit Providenţa să conducă destinele ĩntr-un anumit interval de timp, deseori limitat.
Istoria este astfel expresia şi mărturia de necontestat ĩn care, asemeni unui film derulat firesc, normal termenul, valoarea de a „fi liber” se amestecă cu toată pleiada de interese ce au luat dintotdeauna prim-planul.Cu alte cuvinte, recunosc şi susţin cu tărie argumentul privitor la amestecarea sau denaturarea acestei virtuţi ĩn cele mai multe dintre ocazii.
Desigur, marea utopie pe cere şi-au construit-o indivizii, mai precis conducătorii ce s-au succedat, alimentându-şi părerea despre ei ĩn raport cu semenii e una ce nu mai miră şi nu stârneşte decât unele comentarii mai mult sau mai puţin favorabile, mai mult sau mai puţin acide.Motivul e fără ĩndoială bine infiltrat ĩn forul interior al fiecăruia ce a sperat sau a nutrit iluzia de a „fi liber”, uitând de cel de lângă el, sau nepăsându-i sau mai rău, subjugându-l, ĩngrădindu-l.
De altfel, dată fiind marea varietate a regimurilor politice din secolul al XX-lea, ce, ĩn virtutea unor caracteristici comune, unanim acceptate cu destulă greutate, ĩn a fi denumite ca fiind populare sau democratice, limitele acestei voinţe de a fi liber, de a conduce şi persistenţa unor idei dezvoltate apoi ĩn ridicole utopii au creat cadrul optim de a se elibera de această povară sau de a se folosi ,indirect sau direct, mistificând dintru ĩnceput nici o urmă de aşa- zisă conştiinţă sau ignorând iniţiatica denumire de remuşcare.
In fond, nu sunt partizanul conform căruia destinul ar fi asemeni unuifilm pe care il pot viziona singur având impresia puternic ancorată sau „nevinovata” senzaţie că aş fi cumva implicat.Motivele ar fi nenumărate.
Unul dintre ele ce prevedea axioma „un om informat e un om liber” a ajuns a fi denaturată. Pentru ca orice informaţie a ajuns a fi asimilată (vrând-nevrând) cu un rest din modul in care a fost prezentata. Din structura deja existentă, ĩnainte de a fi „prelucrată” după capriciile, toanele fiecăruia s-a ajuns a fi o realitate ce numai ĩn ură, intoleranţă şi război şi-au aflat ...ĩmplinirea.
De altfel, nu prea mai exista informaţie pură.Secolul trecut cât şi acesta „al vitezei” au asigurat climatul propice ĩn care toate manifestările negative cunoscute să posede acel grad de acceptare, chiar de a fi protejate,ĩn perfectă legitimitate.Ura rasială, intoleranţa religioasă, decalajele economice au creat tocmai acea stare de emanaţie a unei libertăţi ce a fost autentic mascat ĩn tot acest libertinaj ce ĩmpiedică armonia, pacea sau fericirea să fie prezente nu numai „pe hârtie”, noţional, abstract ci efectiv ĩn viaţa cotidiană.
De aceea, omenirea se tot ĩntreabă ĩn zadar cam ĩn ce masură suntem dependenţi de modul ĩn care am primit (extras) „moştenirea” sau ĩn ce proporţie am fi corect conectaţi la ..."resturile" asimilate. Si-atunci, ĩndrăznesc a lansa un semn de mirare referitor la acea „cantitate” de pseudo-libertate ce ne-ar rămâne ĩn a stabili exact ceea ce credem, ceea ce ştim sau ceea ce vrem.
Desigur, avatarurile politicii au fost de demult radiografiate, fiecare generaţie crezând că e facil să aibe o existenţă ĩn a trăi liberi,dar nu ĩn... libertate.Paradoxul e real,nefiind mai deloc deranjat de opiniile celor puţini ce cred cu adevărat ĩn valori ca libertatea.Ĩnsă, majoritatea pare teleghidată trăind ca ĩntr-un film cu un scenariu negativ cu o mică licenţă-aceea de a fi mai mult decât imprevizibil.
Revin la ideea filmului,cu o singură menţiune.Autenticitatea e singura dovadă că ĩnainte de a ĩncepe acest proces de a fi mistificat, libertatea a existat şi totodată va exista!
Am ĩnţeles ĩn toată această accelerare de evenimente din ultimul secol ce a generat două războaie mondiale ucigătoare că ,de exemplu , fiecare curent de opinie a creat numeroase animozităţi, singura consolare finnd aceea a trecerii iremediabile a timpului.Libertatea a fost astfel anulată, desfiinţată ĩmtr-un mod barbar, brutal.
Istoria e o carte deschisă, dar niciunde nu se află acea idee de libertate „totală”. Nici ĩn Eden omul nu a profitat de libertate, nesocotind-o şi „confundând-o” cu accea de a realiza ceea ce vrea, din dorinţa de a cunoaşte mai târziu toate aceste „binefaceri” ale ĩncălcării poruncii.
Dar, implicarea şi aroganţa au fost suportate din prea-plin...Multitudinea de tirani nemiloşi e dovada cea mai vie!
Şi astfel filmul poate rula ĩn continuare. Fără stop-cadre, fără opriri nejustificate sau pledări de cauze. Genocidul a luat locul tuturor libertăţilor de absolut orice fel.
Rămân astfel ĩn memoria conştientă doar acele „resturi”, deoarece ororile nu se pot şterge deloc uşor. Dar, ĩn prezent totul poate fi dat uitării sau mistificat. Totul depinde de ceea ce se vrea sau se urmăreşte.Fiecare regim politic actual posedă „reţeta” adecvată.
Şi filmul poate continua pe viteza repede-ĩnainte sau invers. Rămân ĩnsă dovezile, informaţiile de necontestat.
Un om caruia i s-ar fi "servit" doar informaţie pură, fără "resturile" valorice - bun-rău - ar fi capabil sa ia o decizie? Ĩ ndoctrinare la care predecesorii noştrii au fost supuşi a lăsat loc de interpretare până ĩn zilele actuale.Vrem, nu vrem trebuie să admitem aşa circumstanţe. De aceea filmul ce ĩn continuare rulează nu poate să amintească de nici un fel de libertate, nici cea utopică-aşa zisă „libertate absolută”.Acest fapt generează de fapt o simplă ĩntrebare ce mai nimeni nu a găsit un răspuns. Nu cumva libertatea aceasta absoluta ar fi, de fapt, sursa unui blocaj?
Istoria doar consemnează. Filmul acela imaginar continuă. Libertatea sau blocajele sunt doar elemente. Unii ĩl iau prea ĩn serios, se implică, suferă dar realizează că totul a fost zadarnic ĩnainte de moarte cand văd rezumatul filmului vieţii lor ce se pliază peste acea realitate de-a dreptul imposibil de conceput!
Tiranii din fiecare din noi ar avea ca simplă şi singură consolare a acestei "libertăţi" senzaţia de a-i supune pe ceilalţi. Nimic mai fals!Ipocrizia devine virtute iar sclavagismul o posibilă formă de a monitoriza orice şi mai ales pe oricine.Dacă statutul de şef e acela de a comanda unii oameni, de a manipula sau ĩndoctrina se ajunge la o altă aberantă temă ce devine exact ca o plagă, ca o pecete asupra unei comunităţi ce incomodează dreptul la libertate,la viaţă.Tocmai acestea omenirea le-a promovat la rang de cinste.
Nu depinde exclusiv de „restul” ce se cam pierde din peliculă! Mai degrabă se poate dezbate mult pe acea facultate a spiritului, de a dori libertatea,ĩnţeleasă din această perspectivă ce nu a găsit deloc ĩmplinirea.
Ĩacest moment filmul ĩnaintează cu greutate.Scenariul se schimbă, urmaşii actorilor , personajele ce au ĩmpărţit dreptatea şi implicit libertatea se află ĩntr-un moment de ezitare.Salvarea de după ororile războaielor, refacerea umanităţii bazate doar pe materie şi nicidecum pe spirit e propovăduită cu o fervoare demnă de orice fel de eveniment cosmic.Ĩnsă mai există mai există o categorie restrânsă de oameni.Ei se remarcă, orice ar face, chit că ar fi desconsideraţi, batjocoriţi.
Ispita de a fi altcumva , de a nu mai fi „ĩn rând” şi de a simţi altcumva a fost a primilor mucenici, a mărturisitorilor, a celor ce nu au acceptat toate doctrinele sau crezurile depărtate de adevăr.Ei sunt cei ce valorifică cu adevărat libertatea, nicidecum cercul de „iniţiaţi” ce au falsa impresie că ar conduce până şi destinele fiecăruia.Şi această e o formă de libertate,dar una limitată ce mă transferă cu gândul la ĩngrozitoarea Inchiziţie.
Soluţia e asemeni unei chei ce e inscripţionată ĩn fiecare dintre noi. Secolul actual nu se poate compara cu acele vremuri de ĩnceput, ĩnsă miza uriaşă ĩn care libertatea nu mai există iar vorbe goale precum "lipsa constrângerilor" aduc doar beneficii urmaşilor tiranilor.
Iar filmul poate continua...cu unele intermezzi.
.
Credinţele noastre sunt acele chei ce evoluează din interior ce ne oferă repere care ne ajută să tăiem nodurile gordiene. Astfel ne scuteşte de multe blocaje psihice şi emoţionale, ne ajută sa mergem ĩnainte cu acel debordant impuls ce, ĩn marea Lui generozitate Dumnezeu ni l-a acordat.Totodată nu ar trebui să ĩngheţăm ĩn faţa unei probleme a carei soluţii trebuie aleasă. Dar suntem noi liberi, cu adevarat, atunci când luăm decizia? Sau suntem, de fapt, dependenţi de frica noastră de a fi liberi ĩn această societate modernă?
Şi filmul se poate derula sau se poate opri după caz, dar nu pentru multe momente.
Numai astfel ĩmi mai pot explica momentul acela când poporul român a strigat ĩn fatidicul şi tumultoasa lună decembrie a anului 1989- “Libertate, libertate” !Nu pot să ascundă toţi ce ne conduc cum anume s-a prefăcut totul ĩn mit.Iar factorul divin şi ajutorul Său nu poate fi negat.Iar mitul a devenit legendă vie ce a semănat cu o altă perioadă de ani cu trude şi suferinţe.
Ĩndrăznesc a face o paralelă cu un alt moment istoric important. Libertatea ce a fost un deziderat puternic, o miză uriaşă a mai ĩnregistrat un episod.
Revoluţia franceză a răsturnat monarhia absolutistă , proclamând acel slogan ce va fi baza ideologică a multelor frământări sociale ce le-a cunoscut omenirea-“Libertate, Egalitate, Fraternitate”.Dar, din nefericire acest lucru l-au trecut cu vederea confraţii noştrii.
Iar filmul din acest moment involuează. Noţiunile se confundă, se amestecă.Libertinajul ia locul acelei mult-dorite libertăţii.
Dar ce este libertinajul? Nu cumva e o pastişă nereuşită ce reprezintă tocmai alternative denaturată a acestei societăţi?
Libertinajul ce este promovat cu nesaţ e doar unul din factorii care au condus la provocarea obscenităţii mondiale, pentru ca omenirea să “evolueze”. Asemeni acestor elemente ale noii mode ce promovează plenar, global ideile liberale pe un ton ĩngăduitor atât de diversificate totul pare a fi introdus ĩntr-o altă buclă temporară.Ĩnsă se produce un alt fenomen, aproape generalizat ĩncât cei ce formează marea masă vor avea din ce “să aleagă”….Această situaţie mă face să mă ĩntreb de ce lumea savurează ĩn mod deosebit acest “decent libertinaj” al diferiţilor actori ce populează ĩn exclusivitate majoritatea locurilor publice
Mai emit o ipoteză referitoare la ideea antagonică de libertate şi libertinaj.Societatea pe care o merităm preluată şi “ĩmbogăţită” de fiecare ĩn parte e mai mereu ĩn stare de a amâna şi desconsidera Binele de Rău.
Sau ne complacem cu toate ce conduc la scopul tuturor acţiunilor noastre ce ar fi doar plăcerea de a fi mai mereu confuzi ?
Fără a fi virulent am observat că ĩn societatea modernă avem obiceiul destul de bine ĩnrădăcinat ĩn loc să ĩnmulţim lucrurile ce aduc bine le sporim pe cele de tristă şi regretabilă amintire.
Ceea ce ne cam lipseşte nu reprezintă libertatea!Mai nou fiecare este o importantă verigă ce ar implica şi antrena mai multă cunoaştere de sine.Realitatea e alta, din păcate !Alţii se disociază de ceilalţi, dar ĩn special respinge orice numai de dragul acţiunilor precedente minţindu-se prin intermediul gândurilor, iar rezultatul e acela ce-l dorim-fuga de orice principiu şi implicit ĩnnegrirea spiritului.
M-ar curpinde acelaşi sentiment de tristeţe ce e legat de ceea ce se perindă. Libertatea nu are de a face cu libertinajul cu toate că mulţi caută doar să aleagă a –şi hrăni numai vanităţiile cinice cât şi ego-ul din umilinţele,degradările sau poveştile tulburătoare ale altora. Obişnuinţa şi ceea ce se consideră a fi “normalitate” ajunge pe fiecare, după caz, fie să ĩl adoarmă , fie să ĩl denatureze ĩn cu totul altceva, mai ales ca, ĩntr-adevăr: “oamenii sunt in stare să găsească o justificare socială pentru orice ticăloşie”.
“Conştiinţa este ochiul lui Dumnezeu în sufletele noastre” sau ne refugiem ĩn modernitate uitând de El?
Filmul astfel se complică, scenariile urmând a fi scrise sau rescrise…
Fericirea ca şi libertatea nu pot să genereze ceva ce nu ar avea aproape nimic de-a face cu absolut tot ce ar exista prin preajmă.Iar unul dintre cele sigure mijloace de a experimenta, de a proba nu se rezumă la acea fervoare, la acea speranţă de-a dreptul convulsivă.Deoarece, omul oricât de agil, de fin cunoscător ar fi,şi de asemenea oricât va tinde şi va alerga după ea, nu o va regăsi ĩn totalitate.
Şi dacă, printr-o intervenţie de-a dreptul miraculoasă va avea impresia că o va deţine, că o simplă consecinţă sau inutil joc al unui nemilos hazard ĩi va rezerva această presupusă variantă, el se va ĩnşela şi va afla doar...contrariul.Bineĩnţeles, fericirea rezidă ĩn valorile şi bine-facerile libertăţii,dar de regulă omul poate ĩntâlni sau accelera tocmai contrariul, cu dezamăgirea.
De altfel există şi mediul propice ĩn care libertatea, fericirea pot fi regăsite, reĩntâlnite.Sunt de acord cu celebrul dramaturg Voltaire ce admitea că „libertatea este sănătatea sufletului “ deoarece numai ĩntr-un climat de linişte şi pace se poate pune ĩn valoare această bogăţie sufletească ce înseamnă răspundere, chit că din diverse motive toată muţimea majoritatea oamenilor se teme cu adevărat de ea.
Iar filmul imaginat , fără a fi imaginar poate să fie pus ĩn continuare ĩn scenă…
Zadkielix alias Mihai Daniel
Intre altele profesor titular de vioară la Colegiul Naţional de Arte “ Regina Maria” Constanţa
„ Libertate, libertate
Ochii plânşi cer să te vadă...”
Conceptul de libertate a avut de-a lungul istoriei utilizări multiple mai mereu contradictorii. Pentru o înţelegere corectă a semnificaţiei acestui concept este nevoie să se cunoască contextul filosofic sau intelectiv în care acesta l-a determinat.
Libertatea este mai mult decât un simplu cuvânt.Darul cel mai important cu care fiecare individ este ĩnzestrat ĩncă de la naştere a fost mai mult decâ un subiect de bârfă, un subiect comentat ĩn termeni peiorativi. Dacă „libertatea este posibilitatea de a alege binele”, esenţa umană, din totală inconştienţă şi dureroase nefericiri a urmat drumul contrar, complăcându-se ĩntr-o iritantă, sufocantă stare de fapt a lucrurilor.
Nu doresc a remarca ceva sau altceva. Dimpotrivă, fără de cea mai mică intenţie de a interpreta sau a mistifica superba noţiune, un adevărat atu al omului şi totodată un atribut divin, voi expune câte ceva,din propriul meu punct de vedere.
Libertatea e considerată o stare de spirit ce se obţine ĩn condiţii normale, de pace.Unii dintre noi, dintre contemporani au demonstrat , experimantând opusul că s-ar preta la o anumită realitate obiectivă ce ar lua ĩn calcul avatarurile sau moda celor ce le-a ĩngăduit Providenţa să conducă destinele ĩntr-un anumit interval de timp, deseori limitat.
Istoria este astfel expresia şi mărturia de necontestat ĩn care, asemeni unui film derulat firesc, normal termenul, valoarea de a „fi liber” se amestecă cu toată pleiada de interese ce au luat dintotdeauna prim-planul.Cu alte cuvinte, recunosc şi susţin cu tărie argumentul privitor la amestecarea sau denaturarea acestei virtuţi ĩn cele mai multe dintre ocazii.
Desigur, marea utopie pe cere şi-au construit-o indivizii, mai precis conducătorii ce s-au succedat, alimentându-şi părerea despre ei ĩn raport cu semenii e una ce nu mai miră şi nu stârneşte decât unele comentarii mai mult sau mai puţin favorabile, mai mult sau mai puţin acide.Motivul e fără ĩndoială bine infiltrat ĩn forul interior al fiecăruia ce a sperat sau a nutrit iluzia de a „fi liber”, uitând de cel de lângă el, sau nepăsându-i sau mai rău, subjugându-l, ĩngrădindu-l.
De altfel, dată fiind marea varietate a regimurilor politice din secolul al XX-lea, ce, ĩn virtutea unor caracteristici comune, unanim acceptate cu destulă greutate, ĩn a fi denumite ca fiind populare sau democratice, limitele acestei voinţe de a fi liber, de a conduce şi persistenţa unor idei dezvoltate apoi ĩn ridicole utopii au creat cadrul optim de a se elibera de această povară sau de a se folosi ,indirect sau direct, mistificând dintru ĩnceput nici o urmă de aşa- zisă conştiinţă sau ignorând iniţiatica denumire de remuşcare.
In fond, nu sunt partizanul conform căruia destinul ar fi asemeni unuifilm pe care il pot viziona singur având impresia puternic ancorată sau „nevinovata” senzaţie că aş fi cumva implicat.Motivele ar fi nenumărate.
Unul dintre ele ce prevedea axioma „un om informat e un om liber” a ajuns a fi denaturată. Pentru ca orice informaţie a ajuns a fi asimilată (vrând-nevrând) cu un rest din modul in care a fost prezentata. Din structura deja existentă, ĩnainte de a fi „prelucrată” după capriciile, toanele fiecăruia s-a ajuns a fi o realitate ce numai ĩn ură, intoleranţă şi război şi-au aflat ...ĩmplinirea.
De altfel, nu prea mai exista informaţie pură.Secolul trecut cât şi acesta „al vitezei” au asigurat climatul propice ĩn care toate manifestările negative cunoscute să posede acel grad de acceptare, chiar de a fi protejate,ĩn perfectă legitimitate.Ura rasială, intoleranţa religioasă, decalajele economice au creat tocmai acea stare de emanaţie a unei libertăţi ce a fost autentic mascat ĩn tot acest libertinaj ce ĩmpiedică armonia, pacea sau fericirea să fie prezente nu numai „pe hârtie”, noţional, abstract ci efectiv ĩn viaţa cotidiană.
De aceea, omenirea se tot ĩntreabă ĩn zadar cam ĩn ce masură suntem dependenţi de modul ĩn care am primit (extras) „moştenirea” sau ĩn ce proporţie am fi corect conectaţi la ..."resturile" asimilate. Si-atunci, ĩndrăznesc a lansa un semn de mirare referitor la acea „cantitate” de pseudo-libertate ce ne-ar rămâne ĩn a stabili exact ceea ce credem, ceea ce ştim sau ceea ce vrem.
Desigur, avatarurile politicii au fost de demult radiografiate, fiecare generaţie crezând că e facil să aibe o existenţă ĩn a trăi liberi,dar nu ĩn... libertate.Paradoxul e real,nefiind mai deloc deranjat de opiniile celor puţini ce cred cu adevărat ĩn valori ca libertatea.Ĩnsă, majoritatea pare teleghidată trăind ca ĩntr-un film cu un scenariu negativ cu o mică licenţă-aceea de a fi mai mult decât imprevizibil.
Revin la ideea filmului,cu o singură menţiune.Autenticitatea e singura dovadă că ĩnainte de a ĩncepe acest proces de a fi mistificat, libertatea a existat şi totodată va exista!
Am ĩnţeles ĩn toată această accelerare de evenimente din ultimul secol ce a generat două războaie mondiale ucigătoare că ,de exemplu , fiecare curent de opinie a creat numeroase animozităţi, singura consolare finnd aceea a trecerii iremediabile a timpului.Libertatea a fost astfel anulată, desfiinţată ĩmtr-un mod barbar, brutal.
Istoria e o carte deschisă, dar niciunde nu se află acea idee de libertate „totală”. Nici ĩn Eden omul nu a profitat de libertate, nesocotind-o şi „confundând-o” cu accea de a realiza ceea ce vrea, din dorinţa de a cunoaşte mai târziu toate aceste „binefaceri” ale ĩncălcării poruncii.
Dar, implicarea şi aroganţa au fost suportate din prea-plin...Multitudinea de tirani nemiloşi e dovada cea mai vie!
Şi astfel filmul poate rula ĩn continuare. Fără stop-cadre, fără opriri nejustificate sau pledări de cauze. Genocidul a luat locul tuturor libertăţilor de absolut orice fel.
Rămân astfel ĩn memoria conştientă doar acele „resturi”, deoarece ororile nu se pot şterge deloc uşor. Dar, ĩn prezent totul poate fi dat uitării sau mistificat. Totul depinde de ceea ce se vrea sau se urmăreşte.Fiecare regim politic actual posedă „reţeta” adecvată.
Şi filmul poate continua pe viteza repede-ĩnainte sau invers. Rămân ĩnsă dovezile, informaţiile de necontestat.
Un om caruia i s-ar fi "servit" doar informaţie pură, fără "resturile" valorice - bun-rău - ar fi capabil sa ia o decizie? Ĩ ndoctrinare la care predecesorii noştrii au fost supuşi a lăsat loc de interpretare până ĩn zilele actuale.Vrem, nu vrem trebuie să admitem aşa circumstanţe. De aceea filmul ce ĩn continuare rulează nu poate să amintească de nici un fel de libertate, nici cea utopică-aşa zisă „libertate absolută”.Acest fapt generează de fapt o simplă ĩntrebare ce mai nimeni nu a găsit un răspuns. Nu cumva libertatea aceasta absoluta ar fi, de fapt, sursa unui blocaj?
Istoria doar consemnează. Filmul acela imaginar continuă. Libertatea sau blocajele sunt doar elemente. Unii ĩl iau prea ĩn serios, se implică, suferă dar realizează că totul a fost zadarnic ĩnainte de moarte cand văd rezumatul filmului vieţii lor ce se pliază peste acea realitate de-a dreptul imposibil de conceput!
Tiranii din fiecare din noi ar avea ca simplă şi singură consolare a acestei "libertăţi" senzaţia de a-i supune pe ceilalţi. Nimic mai fals!Ipocrizia devine virtute iar sclavagismul o posibilă formă de a monitoriza orice şi mai ales pe oricine.Dacă statutul de şef e acela de a comanda unii oameni, de a manipula sau ĩndoctrina se ajunge la o altă aberantă temă ce devine exact ca o plagă, ca o pecete asupra unei comunităţi ce incomodează dreptul la libertate,la viaţă.Tocmai acestea omenirea le-a promovat la rang de cinste.
Nu depinde exclusiv de „restul” ce se cam pierde din peliculă! Mai degrabă se poate dezbate mult pe acea facultate a spiritului, de a dori libertatea,ĩnţeleasă din această perspectivă ce nu a găsit deloc ĩmplinirea.
Ĩacest moment filmul ĩnaintează cu greutate.Scenariul se schimbă, urmaşii actorilor , personajele ce au ĩmpărţit dreptatea şi implicit libertatea se află ĩntr-un moment de ezitare.Salvarea de după ororile războaielor, refacerea umanităţii bazate doar pe materie şi nicidecum pe spirit e propovăduită cu o fervoare demnă de orice fel de eveniment cosmic.Ĩnsă mai există mai există o categorie restrânsă de oameni.Ei se remarcă, orice ar face, chit că ar fi desconsideraţi, batjocoriţi.
Ispita de a fi altcumva , de a nu mai fi „ĩn rând” şi de a simţi altcumva a fost a primilor mucenici, a mărturisitorilor, a celor ce nu au acceptat toate doctrinele sau crezurile depărtate de adevăr.Ei sunt cei ce valorifică cu adevărat libertatea, nicidecum cercul de „iniţiaţi” ce au falsa impresie că ar conduce până şi destinele fiecăruia.Şi această e o formă de libertate,dar una limitată ce mă transferă cu gândul la ĩngrozitoarea Inchiziţie.
Soluţia e asemeni unei chei ce e inscripţionată ĩn fiecare dintre noi. Secolul actual nu se poate compara cu acele vremuri de ĩnceput, ĩnsă miza uriaşă ĩn care libertatea nu mai există iar vorbe goale precum "lipsa constrângerilor" aduc doar beneficii urmaşilor tiranilor.
Iar filmul poate continua...cu unele intermezzi.
.
Credinţele noastre sunt acele chei ce evoluează din interior ce ne oferă repere care ne ajută să tăiem nodurile gordiene. Astfel ne scuteşte de multe blocaje psihice şi emoţionale, ne ajută sa mergem ĩnainte cu acel debordant impuls ce, ĩn marea Lui generozitate Dumnezeu ni l-a acordat.Totodată nu ar trebui să ĩngheţăm ĩn faţa unei probleme a carei soluţii trebuie aleasă. Dar suntem noi liberi, cu adevarat, atunci când luăm decizia? Sau suntem, de fapt, dependenţi de frica noastră de a fi liberi ĩn această societate modernă?
Şi filmul se poate derula sau se poate opri după caz, dar nu pentru multe momente.
Numai astfel ĩmi mai pot explica momentul acela când poporul român a strigat ĩn fatidicul şi tumultoasa lună decembrie a anului 1989- “Libertate, libertate” !Nu pot să ascundă toţi ce ne conduc cum anume s-a prefăcut totul ĩn mit.Iar factorul divin şi ajutorul Său nu poate fi negat.Iar mitul a devenit legendă vie ce a semănat cu o altă perioadă de ani cu trude şi suferinţe.
Ĩndrăznesc a face o paralelă cu un alt moment istoric important. Libertatea ce a fost un deziderat puternic, o miză uriaşă a mai ĩnregistrat un episod.
Revoluţia franceză a răsturnat monarhia absolutistă , proclamând acel slogan ce va fi baza ideologică a multelor frământări sociale ce le-a cunoscut omenirea-“Libertate, Egalitate, Fraternitate”.Dar, din nefericire acest lucru l-au trecut cu vederea confraţii noştrii.
Iar filmul din acest moment involuează. Noţiunile se confundă, se amestecă.Libertinajul ia locul acelei mult-dorite libertăţii.
Dar ce este libertinajul? Nu cumva e o pastişă nereuşită ce reprezintă tocmai alternative denaturată a acestei societăţi?
Libertinajul ce este promovat cu nesaţ e doar unul din factorii care au condus la provocarea obscenităţii mondiale, pentru ca omenirea să “evolueze”. Asemeni acestor elemente ale noii mode ce promovează plenar, global ideile liberale pe un ton ĩngăduitor atât de diversificate totul pare a fi introdus ĩntr-o altă buclă temporară.Ĩnsă se produce un alt fenomen, aproape generalizat ĩncât cei ce formează marea masă vor avea din ce “să aleagă”….Această situaţie mă face să mă ĩntreb de ce lumea savurează ĩn mod deosebit acest “decent libertinaj” al diferiţilor actori ce populează ĩn exclusivitate majoritatea locurilor publice
Mai emit o ipoteză referitoare la ideea antagonică de libertate şi libertinaj.Societatea pe care o merităm preluată şi “ĩmbogăţită” de fiecare ĩn parte e mai mereu ĩn stare de a amâna şi desconsidera Binele de Rău.
Sau ne complacem cu toate ce conduc la scopul tuturor acţiunilor noastre ce ar fi doar plăcerea de a fi mai mereu confuzi ?
Fără a fi virulent am observat că ĩn societatea modernă avem obiceiul destul de bine ĩnrădăcinat ĩn loc să ĩnmulţim lucrurile ce aduc bine le sporim pe cele de tristă şi regretabilă amintire.
Ceea ce ne cam lipseşte nu reprezintă libertatea!Mai nou fiecare este o importantă verigă ce ar implica şi antrena mai multă cunoaştere de sine.Realitatea e alta, din păcate !Alţii se disociază de ceilalţi, dar ĩn special respinge orice numai de dragul acţiunilor precedente minţindu-se prin intermediul gândurilor, iar rezultatul e acela ce-l dorim-fuga de orice principiu şi implicit ĩnnegrirea spiritului.
M-ar curpinde acelaşi sentiment de tristeţe ce e legat de ceea ce se perindă. Libertatea nu are de a face cu libertinajul cu toate că mulţi caută doar să aleagă a –şi hrăni numai vanităţiile cinice cât şi ego-ul din umilinţele,degradările sau poveştile tulburătoare ale altora. Obişnuinţa şi ceea ce se consideră a fi “normalitate” ajunge pe fiecare, după caz, fie să ĩl adoarmă , fie să ĩl denatureze ĩn cu totul altceva, mai ales ca, ĩntr-adevăr: “oamenii sunt in stare să găsească o justificare socială pentru orice ticăloşie”.
“Conştiinţa este ochiul lui Dumnezeu în sufletele noastre” sau ne refugiem ĩn modernitate uitând de El?
Filmul astfel se complică, scenariile urmând a fi scrise sau rescrise…
Fericirea ca şi libertatea nu pot să genereze ceva ce nu ar avea aproape nimic de-a face cu absolut tot ce ar exista prin preajmă.Iar unul dintre cele sigure mijloace de a experimenta, de a proba nu se rezumă la acea fervoare, la acea speranţă de-a dreptul convulsivă.Deoarece, omul oricât de agil, de fin cunoscător ar fi,şi de asemenea oricât va tinde şi va alerga după ea, nu o va regăsi ĩn totalitate.
Şi dacă, printr-o intervenţie de-a dreptul miraculoasă va avea impresia că o va deţine, că o simplă consecinţă sau inutil joc al unui nemilos hazard ĩi va rezerva această presupusă variantă, el se va ĩnşela şi va afla doar...contrariul.Bineĩnţeles, fericirea rezidă ĩn valorile şi bine-facerile libertăţii,dar de regulă omul poate ĩntâlni sau accelera tocmai contrariul, cu dezamăgirea.
De altfel există şi mediul propice ĩn care libertatea, fericirea pot fi regăsite, reĩntâlnite.Sunt de acord cu celebrul dramaturg Voltaire ce admitea că „libertatea este sănătatea sufletului “ deoarece numai ĩntr-un climat de linişte şi pace se poate pune ĩn valoare această bogăţie sufletească ce înseamnă răspundere, chit că din diverse motive toată muţimea majoritatea oamenilor se teme cu adevărat de ea.
Iar filmul imaginat , fără a fi imaginar poate să fie pus ĩn continuare ĩn scenă…
Zadkielix alias Mihai Daniel
Intre altele profesor titular de vioară la Colegiul Naţional de Arte “ Regina Maria” Constanţa
Abonați-vă la:
Postări (Atom)