Translate

miercuri, 7 octombrie 2009

Romania si mitingurile din Octombrie

Mitingul de pe 7 Octombrie al bugetarilor

Manifestatia organizata de Alianta Bugetarilor, la care au luat parte cateva de sindicalisti in Piata Victoriei, a fost deschisa de liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, in jurul orei 11.00, manifestantii scandand lozinci antiguvernamentale impartite de unul dintre participanti.

Incepand cu ora 10.15 atmosfera a fost animata de unul dintre manifestanti, urcat pe o scena in fata multimii, care saluta sindicatele, le dadea indicatii celor veniti din teritoriu si incerca sa faca atmosfera prin diferite lozinci. Lozincile strigate, precum "Unitate", "Pensionari, veniti cu noi" sau "Jos Guvernul", au fost primite cu mai mult sau mai putin entuziasm de cei prezenti.

Inainte ca liderul Cartel Alfa sa deschida mitingul, acesta le-a amintit celor prezenti de ce s-au strans in Piata Victoriei: "ne-am adunat aici ca sa - nu uitam ca ne-au mintit".

Bannerele protestatarilor afiseaza lozinci precum "Stopati batjocura nationala", "Guvernul Boc adanceste criza".

Inainte de inceperea mitingului, aproximativ 6.000 de sindicalisti se adunasera in Piata Victoriei la mitingul Aliantei Bugetarilor, potrivit purtatorului de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti, Marius Militaru.In total, peste 20.000 de sindicalisti au fost anuntati sa participe la protestul legat, in principal, de problema salariilor.

Lista revendicarilor incepea cu salariile, mai exact cu refacerea grilei din Legea unica, initiativa la care chiar premierul Boc i-a invitat, luni, pe sindicalisti, cu conditia "respectarii constrangerilor bugetare".

Sindicalistii au cerut un salariu minim pe economie de 740 lei in 2010 si de 1.300 lei in 2014, majorarea pensiilor, asigurarea protectiei lucratorilor aflati temporar fara loc de munca si dezvoltarea economiei nationale, in sensul sustinerii unitatilor economice, dupa cum a declarat vicepresedintele Cartel Alfa, Octavian Luca.


La miting au participat reprezentantii principalelor centrale sindicale (BNS, CSDR, CNSLR-Fratia si Cartel Alfa), insa sunt anuntate intariri dinspre Alianta Bugetarilor si Uniunea Nationala a Studentilor din Romania, reprezentantii acesteia din urma declarandu-se solidari cu bugetarii si dorind sa reclame, si cu acest prilej, propriile probleme, printre care aceea a nereprezentarii in senatele universitatilor, potrivit noii legi a educatiei.

Mitingul s-a desfasurat in Piata Victoriei in intervalul 11.00-14.30. Dupa terminarea protestului, manifestantii au parasit Piata Victoriei pana la ora 16.30,informatie ce mi-a parvenit din instintarea realizata de Jandarmeria Romana.

Masurile de ordine publica la acest protestau fost asigurate de peste 1000 de jandarmi si 540 de politisti. La fata locului au fost prezente si doua echipaje de pompieri si patru ambulante SMURD.
Mitingul bugetarilor adunati, miercuri, in Piata Victoriei a luat sfarsit in jurul orei 13.00, cu o ora inaintea termenului pentru care aveau autorizatie, sindicalistii parasind piata pe acorduri de muzica populara.

Mitingul s-a incheiat in timpul unui recital de muzica populara, pe care cei mai multi dintre sindicalisti nu l-au mai ascultat, grabindu-se sa plece spre autobuze sau spre casa.

Reprezentantii federatiilor sindicale din tara au inceput sa paraseasca Piata Victoriei incepand cu ora 11:45, insa cei mai multi au plecat dupa discursul presedintelui CNSLR Fratia, Marius Petcu, urmat de discursul presedintelui executiv al Federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor.

Inainte de ora 13, sute de oameni blocau bulevardul Kiseleff, indreptandu-se spre iesiri.

"Habar n-am ce se intampla, noi am hotarat sa parasim Piata Victoriei incepand cu ora 13. Nu stiu ce i-a determinat sa se indrepte catre autocare", a declarat pentru NewsIn vicepresedintele Cartel Alfa, Octavian Luca.

Un singur comentariu am de facut.Acesti oameni parca si la miting chiulesc.

Liderii sindicali din ziua de azi nu au inteles ceva-simplul fapt de a te prezenta si nu acela de mobiliza aceste constinnte sedate, parca setate pe ....drumul acasa!
M-a surprins total acea informatie si totodata fraza!Nu-mi explic, cum anume s-a ajuns la aceasta! Lasitatea de a se: "grabi sa plece spre autobuze sau spre casa" ma face sa cred ca aceasta miscare de protest a fost mai mult un prilej de a vedea Bucurestiul pentru unii, in luna Octombrie...
In rest, pot spune doar asta-"Halal miscare sindicala!"

Zadkielix alias D.M



Zadkielix alias D.M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu