Translate

joi, 16 septembrie 2010

Farsa cu moldoveni

Povestea incredibilă a moldoveanului "la fel de bun ca Hagi" şi cotat mai bine ca Ozil...dar care NU EXISTĂ!Mai mereu se spune că secolul XXI este secolul vitezei, iar presa nu face excepţie. Explozia internetului, posibilitatea ca orice om să poată să relateze o ştire a creat o adevărată explozie informaţională. Această explozie a făcut ca media să fie inundată de foarte multe informaţii, multe din acestea nefiind reale sau verificabile, astfel că a devenit foarte greu pentru oricine să discearnă adevăr de minciună.


                                                     







În acest sens, una din sursele de maximă încredere pentru oricine este cotidianul The Times, un ziar cu peste 100 de ani de vechime, fiind editat încă din 1785. Dar chiar şi numele uriaşe ale presei se pot înşela.






Un astfel de caz a fost cel al listei cu cei mai promiţători 50 de tineri jucători din lume. Astfel, unul din cei mai buni specialişti din presa britanică, Gabrielle Marcotti, a fost păcălit în cel mai neobişnuit mod. În topul realizat de jurnalist, pe locul 30 se afla un anume jucător basarabean, Masal Bugduv, în vârstă de 16 ani, legitimat la Olimpia Bălţi. Totul se întâmpla în 2009...






Sursa wikipedia, transferul la Arsenal şi.... măgarul






Entuziasmaţi de "calităţile" atacantului cei de la The Times l-au trecut pe locul 30 în acest top, înaintea unor Mesut Oezil, Sergio Romero sau Sebastian Giovinco! The Times a redat ca sursă un articol fals semnat Associated Press, precum şi numeroase bloguri, precum şi nelipsita pagină de pe Wikipedia. Cel mai amuzantă sursă s-a dovedit a fi inventatul ziar " Diario Mo Thon", care în galică înseamnă "Jurnalul fundului meu"...






Cel mai interesant este că apăruse şi "agentul" jucătorului, care spunea Arsenal l-a deturnat pe tânărul fotbalist de la Zenit Sankt Petersburg şi aşteaptă doar permisul de muncă pentru a putea să se alăture lotului lui Arsene Wenger. Au apărut şi comparaţiile, moldoveanul fiind etichetat drept "cel mai mare talent al Europei de Est de la Gheorghe Hagi încoace"!






La scurt după apariţia topului în celebrul The Times, farsa s-a dat în vileag, autorii fiind nişte irlandezi. Aceştia au ales numele după o povestioară galică al cărei nume seamănă leit cu cel al "fotbalistului" în care este vorba despre un individ care încearcă să vândă un măgar leneş în târg... "M'asal Beag Dubh" în galeză înseamnă "Măgarul meu negru". Evident că la final, cei de la The Times, precum şi goal.com şi-au cerut scuze pentru gafa făcută, dar...punct ochit, punct lovit!


  Sursa:
 http://wikipedia.org/
http://thetimes.uk/
http://prosport.ro/

                                                    Zadkielix alias D.M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu