Translate

marți, 7 iulie 2009

Acordul Obama-Medvedev reduce stocul de focoase nucleare


Noul acord prealabil dintre Statele Unite si Rusia semnat de cei doi presedinti luni, la Moscova, are ca tinta reducerea numarului de focoase nucleare pana la 1.500-1675, in urmatorii 7 ani.

"In termen de 7 ani de la intrarea in vigoare a acestui tratat si in viitor limita pentru sistemele strategice de lansare trebuie sa fie cuprinsa intre 500 si 1.100 de unitati, iar limita focoaselor nucleare intre 1.500 si 1.675 de unitati", este mentionat in tratat, potrivit Reuters.

Intelegerea a fost parafata in timpul convorbirilor de la Kremlin dintre presedintele american Barack Obama si omologul sau rus Dmitri Medvedev si constituie baza unui nou tratat ce va inlocui acordul START, care expira in decembrie.

Presedintele Barack Obama a declarat in urma intalnirii ca spera ca Rusia si Statele Unite isi vor reduce arsenalele nucleare cu pana la o treime.

Potrivit Buletinului Cercetatorilor Atomici americani, la inceputul acestui an Statele Unite detineau 2.200 de focoase nucleare, iar Rusia in jur de 2.790.

Obama cere un summit mondial pentru securitate nucleara

Obama a mai declarat ca scutul antiracheta reprezinta o prioritate pentru SUA din cauza amenintarii Iranului si Coreei de Nord si a propus organizarea anul viitor a unui summit international dedicat dezarmarii nucleare.

Presedintele american a subliniat intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau rus Dmitri Medvedev ca Phenianul nu isi respecta angajamentele in ceea ce priveste programul nuclear si a propus organizarea unui summit mondial in acest sens.

Deasupra Moscovei, via Afganistan

O alta decizie luata in urma intalnirii Obama-Medvedev le va permite Statelor Unite sa transporte personal si echipamente militare pe teritoriul Rusiei, pentru operatiunile din Afganistan.

Noul acord va permite efectuarea a 4.500 de zboruri militare americane in fiecare an prin spatiul aerian rus, fara nicio taxa. Potrivit unui oficial american, guvernul SUA va economisi astfel 133 de milioane de dolari pe an si timp pretios astfel.

SUA si Rusia isi reiau activitatea militara comuna

Comandantii militari ai fortelor americane si ruse, amiralul Michael Mullen si generalul Nikolai Makarov au semnat, cu ocazia vizitei presedintelui Barack Obama la Moscova un nou cadru strategic, a anuntat Casa Alba.

"Acest acord va permite reluarea activitatilor bulaterale, suspendate din august 2008", potrivit presedintiei americane.

Zadkielix alias D.M

3 comentarii:

  1. Ca sa vezi cum se impaca aceste doua imperii...In aparenta sa nu care cumva sa se pregateasca pentru un altfel de razboi!
    Daca ai placere, viziteaza http://sevreacaftmult.ro si vei afla cam...ceea ce ramane dupa (fereasca Providenta)scenele de.."iubire profunda!"

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda...Aparent este ok! Acum sa ne bucuram de aceasta pace sau sa ne ingrijoram de ceea ce (mai printre randuri) se doreste...Neutralizarea cu impacarea sunt oare doua sinonime?

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa nu care cumva sa crseti povestile astea! Sunt doar asa, informatii oficiale!
    @ Zadkielix nu am nimic cu persoana ta, ba chiar ma bucur ca , mai mereu iti vizitez blog-ul tau si ma bucur de toate informatiile si stirile ce le contine! DAR, TE PROVOC SA-MI RASPUNZI, NU TI SE PARE UN ACORD MINCINOS?

    RăspundețiȘtergere