Translate

joi, 2 iulie 2009

Imensa majoritate degeaba

Ce lipseste Parlamentului in aceasta varianta?

Din Presa Zilei aflam lucruri interesante...CA DE PILDA CA ACTALUL Parlament are o infatisare noua...
S-a incheiat prima sesiune ordinara a primului Parlament ales, cel putin partial, uninominal. Vreo diferenta vizibila fata trecut?

Bilantul activitatii legislativului primenit, nu-i asa, e jalnic. Deputatii au aprobat...(tineti-va bine!) doar doua proiecte de lege, iar senatorii, patru. La Camera zac 139 de proiecte, iar la Senat, 126.

Jumatate dintre alesi au elaborat cate un proiect de lege, ceea ce nu e neaparat un procentaj rau, dar fara folos cat timp ritmul de adoptare este acesta. Cea mai mare batalie a deputatilor si senatorilor a fost sa obtina bani de la buget pentru biserici, exceptionale instrumente electorale.

Covarsitoarea majoritate care sustine, teoretic, Guvernul, cea mai mare din istoria ultimilor 20 de ani, ar fi trebuit sa permita o legiferare rapida si eficienta. Nici poveste, dupa cum ne arata bilantul! Ce a fost mai important a fost impus prin metoda deja consacrata - ordonanta de urgenta.

De fapt, legiferarea s-a mutat la Palatul Victoria, pentru ca, in multe cazuri, subiectele ordonantelor de urgenta nu erau catusi de putin urgente, dar procedura guvernamentala evita riscul unor scurt-circuite in coalitie.

Pentru ca majoritatea cu picioare de lut a fost spulberata, in momente cheie, de un parteneriat traditional in numele unor interese comune: PSD+PNL+(eventual)UDMR.

Proiectul de lege pentru depolitizarea televiziunii publice, de exemplu, a fost una dintre victimele acestei trainice prietenii.

Asta nu inseamna ca in Parlament nu au existat dezbateri aprinse, conflicte, inclusiv, daca nu chiar mai ales, in cadrul coalitiei. Toate au fost insa legate de nume: Dan Voiculescu, Adrian Nastase, Monica Iacob-Ridzi, Sever Voinescu etc., sau de interese personale ale parlamentarilor, de exemplu, in privinta propriilor pensii sau a banilor de chirie pe care ii incaseaza alesii.

Aspectele importante au fost amanate: cumulul pensie-salariu de la stat sau raportul TVR, de exemplu.

Si acelasi parlament pasamite primenit a reusit din nou sa dovedeasca invincibilitatea aliantei transpartinice a puscariabililor, mai puternica decat orice protocol sau amenintare externa. Lasat fara imunitate intr-un dosar, Adrian Nastase a fost salvat intr-o a doua cauza pentru care ar fi trebuit anchetat.

In aceste conditii, imensa majoritate nu isi justifica existenta. Activitatea Parlamentului nu e cu nimic mai buna in fosta legislatura cand aveam un guvern minoritar. Si nu e nicio mirare ca-i asa, cat timp interesele fostei majoritati neoficiale, dar reale erau cu mult mai omogene decat ale actualei majoritati, oficiala, dar fracturata.

Absenteismul a fost la aceleasi cote inalte, de parca programul de, practic, trei zile pe saptamana ar fi epuizant. Avem si un clasament al absenteimsului, potrivit Institutului pentru Politici Publice. Nini Sapunaru si Ludovic Orban au avut o prezenta de doar 7 la suta. Pe locurile urmatoare sunt Viorel Hrebenciuc si Dan Ilie Morega. Cine n-a chiulit s-a plimbat in deplasari externe pe bani publici.

Figurile noi, prezentate ca mari sperante, nu au reusit mari fapte de vitejie, in frunte cu Roberta Anastase, titulara unei palarii cu mult prea mare pentru capul ei. Tanara presedinta a Camerei Deputatilor nu s-a remarcat decat prin conflictul cu Adrian Nastase, penibil si pe mize minore cel mai adesea (vezi povestea cu scaunul).

Una peste alta vedem ca efectele votului uninomal nu se simt. Parlamentarii nu sunt nici mai responsabili, nici mai eficienti, nici mai seriosi decat in vremea votului pe lista. Asta, desigur, si pentru ca asa-zisul uninominal e de fapt un hibrid care atentueaza mult exigentele acestui sistem. Pe de alta parte insa, clasa politica este de o calitate atat de proasta incat nu poate da mai mult indiferent de sistemul de vot.
In schimb am avut parte de circ...
Macar niste paruieli zdravene si savuroase.
Pantofi zburand prin sala in capetele adversarilor de multa vreme nu am mai avut parte!
Ba, ne era dor de niste "savuroase" injuraturi neaose mixate cu ceva bancuri "colorate" spuse la microfon....
Nu-i asa ca va place?
Poate ca se aseamana unei comedii destule de realiste incadrate in curentul brutalist (de la brute provine) in care alesii si-au ajustat niste poale puse in cap....Expresia- ("ciocu mic"),in direct sau chiar la propriu e celebra...Vorba aceea e doar o singura data vara!!!

Analize serioase despre amantii si amantele colegilor parlamentari
O lista cu "legaturile de alcov" infiripate in 6 luni

Hadeti, faceti ceva, inveseliti-ne, sa stim pe ce va platim salariile...

....Umili trepadusi si jalnice marionete nu sunteti cu nimic mai prejos decat acele "campioane" , acele scursuri umane de pe...Centura! Si, daca stau bine si ma gandesc, fiintele alea fac ceea ce fac datorita saraciei, in schimb voi va bateti constient joc de noi restul,..."cu zambetul pe buze" si mai rau , fara sa va pese!

Zadkielix alias D.M

3 comentarii:

  1. fute-ma-si pe blogu tau este de cacat... ma pis pe el :) .. cand il vad imi vine greata .. fute-ma-si pe el.. sa iti iau profilu in pula

    RăspundețiȘtergere
  2. felicitari pentru blog





    este de cacat

    RăspundețiȘtergere
  3. Limbajul tau suburban, Anonim e ceea ce te caracterizeaza cel mai mult...
    Iti vei primi rasplata pentru tot ceea ce faci!
    Jur!
    Si Dumnezeu imi va fi martorn a ceea ce am zis !!!

    RăspundețiȘtergere