Translate

marți, 14 iulie 2009

Vocatia carpelii la romani (episodul 1)

Sa nu va speriati de mine...
Nici pana acum, nici de acum incolo...Promit sa devin acelasi "linistit' si 'cuminte" rebel ce observa si comenteaza, chira lanseaza unele idei (stiati bancul acela "cum se numesc oamenii cu idei, fratie? " Idioti...Marie!")
Si, ca sa nu devin un element "ordinar" sau de aruncat ,asa in ore tarzii de seara, de noapte citeam despre aceasta vocatie "de nezdrucinat" care a cam inceput sa devina o caracteristica ce vrea sa faca...cariera pe-aici!
De foarte multa vreme, aceasta nou "curent" artistico si deloc stiintifico-fantastic e folosit in acest hatis (asa-zis organizat, monitorizat) in Mania cu Ro!
Cum?
Dedesubturile sunt pline de necunoscute...Insa, ceea ce ne parvine, ceea ce se mai "transpira" demonstreaza ceea ce este bine stiut!
Ce anume?
Lucrul de mantuiala este bine asezonat cu statul degeaba, aruncatul cu pietre si circul de cea mai joasa speta la care se preteaza unii dintre semenii nostrii ce au impresia ca sunt mai interesanti, mai puternici, mai bogati, mai frumosi,mai celebri, mai grozavi etc....
Si ca sa nu deviez si sa va introduc intr-o curba temporala, am sa va spun si cam ceea ce ar denumi aceasta definitie, sintagma...
Nu este inventia mea...Insa in sens larg, general vocatia este ceva ce tine de niste aptitudini cu adevarat deosebite...
Cam asa scrie si in DEX...
"Aptitudine deosebită pentru o anumită artă sau stiinţă; chemare, predispoziţie pentru un anumit domeniu de activitate sau pentru o anumită profesiune."
INSA, SA NU CREDETI CA AS INCERCA SA BATJOCORESC ACESTE LUCRURI...DIMPOTRIVA!
EU SUNT ATAT DE LINISTIT INCAT, FARA SA divaghez sau sa duc lucrurile la extrem, am sa explic si ceea ce inseamna carpeala...
De ce?
Pai aceasta aptitudine de 'a face ca ne face" este tipica....
Apeland la DEX am descoperit si aceasta explicatie clara:
"Faptul de a cârpi (ceva sau pe cineva); (în special) reparaţie sumară sau prost executată; cârpitură..."
Si acum ca tot am explicat asa "ca la carte", permiteti-mi sa mi spun si eu cate ceva. Promit sa nu jignesc pe nimeni!
In general poporul acesta, influentat puternic de multe alte popoare, din cele mai vechi timpuri a incercat mai intotdeauna sa scape ieftin. Ca exemplu,exceptand razboaiele daco-romane, perioadele si momentele de cumpana si bataliile purtate cu diversele semintii erau pregatite temeinic "pustiind drumurile, otravind apele fantanilor si parrjolind ogoarele". Mai mult decat atat, de la celebrele "atacuri de noapte" made by Vlad Tepes si pana la 'glorioasele" lupte de la Costesti (DINTRE gaborii patrioti si minerii salbatici) totul prezinta (in forme mai mult sau mai putin directe) vocatia de a fenta, de a insela, de a devasta sau chiar de a carpi!
Cum asa, va veti intreba?
Sa o luam usor...Daca istoria este ceva ce are (intr-o proportie mai mica sau mai mare caracter repetitiv) forta de a aminti de fazele "evolutive" ale carpelii, fondatorii acestora se cam pierd in ...gloria pe care o cunosc si "nemuritorii" care stau la loc caldut in varful piramidei si-si aroga atatea si atatea privilegii, sfidand orice si pe oricine...
Pana si credinta au incercat sa o zdruncine(nu mai e cazul sa ma inflamez), dar si acum am acea tresarire cand un..."Moise"-de fapt o sluga aservita acelei forte negative a avut tupeuil sa "carpeasca" religia si dogma stramoseasca prin "inovatia", prin vocatia de a interzice in scoli a Sfintelor Icoane si chiar a Sfintei Cruci!
Ma las cutremurat de aceasta perfidie, de aceasta "carpeala" de aceasta aroganta...
Cum sa nu -i cataloghez altfel decat niste...carpitori,si (cum se numesc acele fasii ce se rup dintr-o haina?) Asemeni acelui caine "cu ochii de faianta"...ZDREANTA!
In fine, cu aceasta precizare as vrea sa nu carpesc aceasta postare...Nicidecum!
Daca se observa statistic, CANTITATEA DE "CARPEALA" pe care o avem "din prea-plinul" tezaurului nostru are asa o mostenire balcanica...Insa aici parca totul acapata acea pretiozitate si exactitate ce ar stimula si PIB-ul unic al unui domeniu de activitate "legal" sau legiferat de Constitutia Statului Roman!
Pai, ganditi-va ce fel de "carpeli" se executa zi de zi, ce fel de constatari si definitii, de lucruri mai mult sau mai putin concrete se admit ac s-ar face (de fapt suna a treaba aia "se face ca se face")
Mda...Eu nu sunt in masura sa arunc atata venin cat venin exista mai peste tot...O spun cu acea constiinta (inca nevirusata) de Sistemul ce ma vrea a nu gandi ci a executa de a deveni (zicala specifica acestor neo-comunisti)..."cetateni-model"...
Nuuu! Si atatea zile cate mi-a ingaduit Creatorul am sa demasc ceea ce exista, am sa expun cu aceasta neobosita arma (ce reprezinta cuvantul) si acest unic mod de a spune si altora despre toate...
Cu speranta ca nu v-am obosit de cap, nu v-am "carpit' asa vocational si ca ati inteles cam ce ne vor alesii sa fim-de fapt niste robotei dornici de a executa ordine, de a face slus sau de a deveni asemeni lor(asta e stadiul periculos de-a dreptul)PROMIT sa revin si cu alte asemnea idei in postarile viitoare!
Pana una alta, detasati de tot acest vacarm al acestei lumi va invit sa rasuflati aer curat (daca se poate), sa zambiti si sa va rugati acelui Dumnezeu (ce pentru unii reprezinta doar acel mijloc de a se "da bine" ...dar sunt cam pe langa) ce are grija neconditionat de toti si de toate lucrurile sale!
Cu optimism debordant, speranta si iubire de adevar, frumos si bine,
Zadkielix alais D.M

3 comentarii:

  1. E cam filozofie pura!
    Are si observatii istorice deosebit de critice in care incerci sa explici astfel fenomenul, evenimentele traite de toti!
    In rest,vocatia acestei "carpeli" cum bine o accentuezi merita citita...Nu de alta dar sa ne ferim!
    De cine? De hoti!

    RăspundețiȘtergere
  2. Esti cam critic!
    Nu ca nu mi place, dar persoane va tine le-ar sta mai bine mai linistite.
    ITI URMARESC CU INTERES BLOG-UL SI MA BUCUR ACUM CA AI INCEPUT SA SCRII CHESTII FANTASTICE C, NU CA SCHEMELE ASTEA CE NU TE CARACTERIZEAZA!
    pAREREA MEA CONTEAZA, BAIETE!

    RăspundețiȘtergere