Translate

marți, 14 iulie 2009

Vocatia carpelii la romani (episodul 3)Vive la France!

Astazi este Ziua Naţionala a Franţei! Parada militara de pe Champs-Elysées este un moment parte! Chit ca nu o voi prinde (nici anul acesta "live") ea este un eveniment ce place si are rolul de a fi frumos doar in plina desfasurare.

Este prima sarbatoare a unui nou presedinte, iar Nicolas Sarkozy a ţinut sa-si puna amprenta pe festivitaţile dedicate zilei de 14 iulie. Ca sa-si evidenţieze dorinţa de a separa viitorul de trecut, seful statului francez a facut mai multe schimbari in programul tradiţional al ceremoniilor de Ziua Naţionala.

Pentru prima data in istorie, la tradiţionala parada de ziua Franţei vor participa si 850 de militari din celelalte 26 de state membre ale Uniunii Europene. Printre acestia, si 35 de militari romani din Regimentul 30 Garda Mihai Viteazu.

Subunitatea romaneasca este comandata de locotenent-colonelul Ivan Raileanu si a efectuat antrenamente pe bulevardul Champs-Elysées alaturi de cei peste 6000 de participanţi la parada, urmand ca pe parcursul manifestarilor de pe 14 iulie sa poarte uniforma Alexandru Ioan Cuza. Detasamentele de militari straini vor fi conduse de un ofiţer portughez, deoarece Portugalia deţine acum presedinţia Uniunii Europene.

Potrivit presei franceze, care a urmarit cu atenţie repetiţiile, cel mai dificil de invaţat pentru straini a fost pasul de defilare francez, care are o cadenţa diferita faţa de pasul de defilare din celelalte ţari membre. Portughezii au o cadenţa de doua ori mai rapida, maltezii de doua ori mai lenta, grecii marsaluiesc cu bataie, iar romanii au un pas de defilare simplu. Toate problemele vor fi insa rezolvate, pentru ca astazi parada sa se desfasoare in cele mai bune condiţii.



Seful statului a anunţat ca nu va mai participa la tradiţionalul interviu televizat, asa cum faceau predecesorii sai. De asemenea, presedintele a renunţat la decretul de graţiere colectiva semnat de obicei cu acest prilej.

O inovaţie a ceremoniilor din acest an va fi serbarea populara de la poalele turnului Eiffel, cu participarea unor celebri solisti francezi si straini. Totul se va incheia cu grandioase focuri de artificii.
In capitala Franţei au fost luate masuri de securitate excepţionala. Peste 5.000 de poliţisti si jandarmi vor veghea la buna desfasurare a manifestarilor. Vor fi supravegheate in mod special garile si cele doua mari aeroporturi pariziene.

Masuri de securitate sporite se explica prin frica de terorism!

Autoritaţile franceze au luat masuri de securitate speciale pe strazile Parisului de Ziua Naţionala a Franţei. Cinci mii de jandarmi si poliţisti au fost mobilizaţi in capitala, pentru ca nimic sa nu tulbure festivitaţile organizate de 14 iulie.

Ministrul francez de Interne, Michele Alliot-Marie, a cerut serviciilor franceze de securitate atenţie sporita, mai ales dupa recentele atentate esuate de la Londra si Glasgow. Inaltul oficial a spus ca Franţa ramane o potenţiala ţinta a teroristilor, chiar daca autoritaţile franceze nu au primit deocamdata nicio ameninţare specifica.

Forţele de ordine vor supraveghea cu mare atenţie garile din Paris, pentru ca autoritaţile se asteapta ca un milion si jumatate de oameni sa vina in capitala, pentru festivitaţile astazi. Dispozitivele de securitate au fost intarite si pe aeroporturile din Paris.
Si, ca sa nu fiu rau...Ne inchidem si noi pe un Kiseleff ceva? Ne trec avioane pe sub Arcul de triumf?SAU NE MULTUMIM SA ADMIRAM "PARADA MILITARA', SUSPINAND DUPA TOATE BLINDATELE SI AVIOANELE DE ULTIMA GENERATIE?
Ca parca asa se intampla de fiecare data de cate ori e ziua Frantei nu?

Zadkielix alias D.M

2 comentarii:

  1. Pasul de defilare al soldatilor participanti la aceasta parada demonstreaza si este paralel cu acel "cum ar trebui" sa fie gradul de civilizatie, dezvoltare al fiecarui popor in parte!
    Daca la distinsii greci totul este cadentat, la romani se distinge acea caracteristica exemplara-simplitatea...
    DACA NU AM FI NU AM POVESTI! sI GANDITI-VA LA "PRIETENII" RUSI CU "pasul de gasca"...AR fi fost nevoiti soldatii romani sa si ia picioare in plus...de rezerva!

    RăspundețiȘtergere
  2. E bine ca oficial,in Franta sunt si persoane importante pe langa dragii mei(si sper ca nu numai ai mei) europarlamentari...Vive la France!

    RăspundețiȘtergere