Translate

sâmbătă, 23 aprilie 2011

Sâmbăta Mare sau a Patimilor




În Sâmbăta Mare Biserica aminteşte de îngroparea Mântuitorului Hristos şi coborârea lui Lui în iad. Dimineaţa este oficiată slujba Utreniei împreună cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, în timpul căreia preoţii schimbă odăjdiile, înlocuindu-le pe cele negre cu altele albe.
Tot în această zi are loc una dintre cele mai mari minuni ale Bisericii Ortodoxe - aprinderea Focului Haric. Această minune are loc în fiecare an în ajunul Paştelui Ortodox în Biserica Învierii Domnului din Ierusalim.
La miezul nopţii începe Vecernia Învierii. În noaptea Învierii preoţii sfinţesc Pasca, cozonacul şi ouăle vopsite. Astăzi este zi de post. Biserica îi cheamă pe toţi credincioşii să se gândească la sufletele lor şi să aibă grijă de apropiaţi, să retrăiască suferinţele pe care le-a îndurat Dumnezeu pentru salvarea neamului omenesc. I se mai spune şi ziua tăcerii. Este incă zi de post. Pentru credincioşi este o zi de profundă tristeţe, dar şi de bucurie lăuntrică în acelaşi timp: este ajunul Duminicii Învierii Lui Hristos.

Slava indelung-rabadarii Tale Doamne, slava Tie Doamne, slava pogorarii Tale si rascumpararii tuturor sufletelor!

Zadkielix alias D.M


2 comentarii:

  1. Mântuitorul Cel ce a fost în mormânt cu trupul, în iad cu sufletul si în Rai ca un Dumnezeu cu tâlharul, care a fost cu dumnezeirea pretutindeni: si cu trupul în mormânt, si cu sufletul în iad, si împreunã cu tâlharul cel mântuit în Rai. E o zi în care ne arãtãm nedumerirea si totodatã convingerea cã moartea s-a întâmplat în viatã, cã Viata a primit moartea. Cãci zicem: "În mormânt, Viatã, pus ai fost, Hristoase, si împãrãtia iadului Tu ai zdrobit". Ne gândim la Mântuitorul nostru Iisus Hristos în care se întâlnesc cele potrivnice: moartea si viata. Moartea prin despãrtirea sufletului de trup si viata prin faptul cã vorbind cu Domnul Hristos noi zicem: "Când Te-ai pogorât la moarte Cela ce esti fãrã de moarte, atunci iadul l-ai omorât cu strãlucirea dumnezeirii. Iar când ai înviat pe cei morti din cele de dedesubt, toate puterile ceresti au strigat: Dãtãtorule de viatã, Hristoase Dumnezeul nostru, mãrire Tie".

    RăspundețiȘtergere
  2. Paşte fericit alături de cei dragi ! Hristos a înviat !

    RăspundețiȘtergere