Translate

duminică, 24 iunie 2012

Insulte adresate noua, ca români....

Un subiect de drept din 2012 de la bacalaureatul francez pentru Ştiinţe şi Tehnologia Managementului (STG) îi insultă pe români. Faptul a fost semnalat de către sindicatul francez din educaţie UNSEN - CGT Educ'action, într-un comunicat publicat vineri pe site-ul său.
Unul dintre subiectele la disciplina Economie-Drept are următorul enunţ: "Prezentaţi formalităţile pe care trebuie să le îndeplinească un marochinier care vrea să îşi protejeze timp de 20 de ani marca de falsificatorii care operează în România". 
Mai jos...dovada


 
Potrivit comunicatului, subiectul nu necesita menţionarea României. 
" Mai degrabă decât să fie o clarificare pentru subiect, această menţiune este insultătoare pentru românii care se văd, încă o dată, stigmatizaţi după declaraţiile infame ale guvernului precedent", afirmă comunicatul.
"Sugerăm ca subiectul de anul viitor să fie: Prezentaţi formalităţile ce trebuie îndeplinite de elevi pentru a se proteja de subiectele insultătoare", continuă textul, adăugând că sindicatul va continua să lupte împotriva rasismului.
 Aceasta lovitura vine fix in momentul in carealt scandal pare ca ar fi innabusit-un anume plagiat al unei lucrari de doctorat al premierului Ponta. 
Ca sa nu ranesc sau sa exagerez, am impresia ca in actuala conjunctura, prea multi isi permit sa ne ia peste picior! 
Formularea este rauvoitoare, tendentioasa...


 Ministerul Afacerilor Externe (MAE) s-a autosesizat în acest caz, iar Ambasada României la Paris a înaintat o scrisoare de protest către ministrul francez al Educaţiei naţionale, Vincent Peillon, prin care solicită "prezentarea de scuze şi sancţionarea celor responsabili".
MAE consideră că "respectivul subiect de examen conţinea exprimări denigratoare la adresa cetăţenilor români, riscând să genereze atitudini xenofobe", conform unui răspuns la o solicitare trimisă de gândul.
"MAE respinge cu fermitate orice formă de discriminare, stigmatizare colectivă şi xenofobie, precum şi utilizarea de mesaje sau stereotipuri cu caracter discriminatoriu la adresa cetăţenilor români. Considerăm că astfel de manifestări riscă sa genereze o atitudine ostilă la adresa românilor, prin propagarea către publicul larg a unor percepţii negative care se răsfrâng asupra unei întregi naţiuni", mai arată răspunsul diplomaţiei de la Bucureşti. 


Tare mi-as dori ca aceste forme de autetinca denigrare sa inceteze! Iar, pe final sa si ceara scuze fata de noi! 
Dar, totul ramane la nivel de speranta....

Surse:

M.AE 
UN SITE FRANCEZ


                               Zadkielix alias D.M

Un comentariu:

  1. Nu inteleg ce e asa insultator. Elevii aia chiar au nevoie de astfel de competente.

    Eu chiar cred ca astfel de competente ar fi necesare si elevilor romani: cum sa te descurci in societatea romaneasca de tot rasul...corupta, coruptibila, inculta, blazata.

    RăspundețiȘtergere