Translate

marți, 3 august 2010

Un nou fluviu descoperit sub Marea Neagra

Al saselea fluviu din lume ca marime, si singurul submarin activ pe Terra, a fost descoperit sub Marea Neagra.



Cercetatorii au descoperit curenti de apa pe fundul marii de 350 de ori mai mari decat fluviul Tamisa. Raul submarin, care ajunge la 35 de metri adancime, are chiar vartejuri si cascade, precum echivalentele sale terestre. Daca ar fi pe uscat, oamenii de stiinta estimeaza ca ar fi cel de-al saselea fluviu din lume, scrie Realitatea.


                                                                    


Fluviul submarin se intinde din Mediterana prin Stramtoarea Bosfor, pana in Marea Neagra, unde apa are o salinitate mai scazuta. Acest lucru determina apa din Mediterana sa curga ca un rau pe fundul marilor, sculptand un canal de 35 de metri adancime si de 960 de metri latime.






Fluviul curge cu aproximativ 6km pe ora, cu 22.000 de metri cubi de apa pe secunda, de 350 de ori mai mult decat Tamisa si de 10 ori mai mult decat Rinul.
 

 
 
Sursa:
www.realitatea.net
                                                                            Zadkielix alias D.M

2 comentarii:

  1. Iubitorii de inot, pescarii si scafandrii, practic toti romanii, ar putea beneficia de conditiile de apa si peste excelente oferite de un rau proaspat descoperit de niste cercetatori de la Universitatea Leeds din Marea Britanie.

    Cercetatorii se aflau in vacanta in Turcia si caiacul cu care se dadeau prin stramtoarea Bosfor s-a intors brusc la 180 de grade tinand pe doi dintre cercetatori mai mult timp cu capul sub apa, acela fiind practic si momentul descoperirii raului subacvatic.

    Pentru ca am uitat sa va spunem, e vorba de un rau subacvatic, lung de 60 de kilometri, de 350 de ori mai mare decat Tamisa, dar neinundabil. Pentru ca nu este inundabil, raul ar putea deveni un prieten psihic al sinistratilor inundati, problema e ca acestia nu pot fi adusi la Marea Neagra pentru ca nu mai suporta sa vada apa in fata ochilor la nesfarsit.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ge-ni-al!
    Mda...
    Dar, pana sa scoata apa dulce din apa, mai trebuie sa se distruga multe!
    Parol!

    RăspundețiȘtergere