Translate

vineri, 7 octombrie 2011

“Povestea anonimizată” (Partea 2)


*Motto : Auri sacra fames !**

  Distributie.
Cagulatii
 Emanatii
 Multimea oarba
Imparatul neputincios
Femeia cu barba (coana
Profitorii
Intelectualii
 Artistii
Pierde-vara(Vasile Avram, FRF, Nationala de fotbal etc)
Gardienii (DNA)
Rebelii
Fetele intelepte
Negociatorii FMI
Bardul Gibon (Boier Căcărează)
Muncitorii zelosi
Preotii
 

 

CONTINUARE


 
In aceasta ecuatie, asa cum veti intui vor interveni si alte inedite si la fel de spumoase personaje, parca decupate dintr-o categorie estetica ce intruchipeaza penibilul la o scara macroscopica!
 Se asemanau cu acea minunata descriere, preluata din unele hrisoave antice, prafuite ce inca rezistau in singurul Muzeu aflat in functie- Muzeul Antichitatilor!
 Dar, ascultati putin cum anume ne catalogau...
"Să-i vezi cu înfăţişarea sălbatică în haine care amintesc costumul roman, cu toporul atârnând la chimir, te-ai indigna găsindu-i, sub o aşa înfăţişare, atât de fricoşi şi slabi. (...) Un caporal, îmbrăcat în tunică austriacă, îi pune pe fugă sau îi adună la un loc, ca pe nişte turme fricoase, pe nişte oameni mari şi cari ţi se par puternici, cari ar avea înfăţişarea unor copii ai libertăţii, dacă ochii lor n-ar trăda aservirea şi dacă robia nu i-ar fi făcut să crea­ză şi ei că sunt slabi".
Salaberry, călător prin ţările româneşti pe la 1820, vorbea în însemnările sale despre locuitorii acestor ţinuturi, dar tabloul, cu mici retuşuri, seamănă izbitor cu portul românesc al anului de gratie in care ne aflam- 2011. Privindu-ne în echipamentul lor sobru, cu privirea fioroasă şi intransigenţi pe teren, ne-am indigna găsindu-ne, vorba marchizului, atât de fricoşi şi slabi... Pentru ei nu e nevoie de niciun caporal în tunică austriacă.
Oare un şef, oricare ar fi el, e suficient ca să le bage spaima-n oase?

Ceea ce se întâmplă la nebunia de la arestarea unui mafiot de teapa lui Vasile Avram e o nebunie, dar şi, în acelaşi timp, consecinţa directă a unui îndelungat proces de selecţie. Asta şi-au dorit cu toţii - şefi de cluburi, de federaţie şi de ligă - asta au obţinut: o turmă fricoasă, nişte oameni mari, în ochii cărora se citeşte aservirea. Descinderile DNA, legarea lui Avram, anunţata venire a lui Crăciunescu au fost suficiente pentru ca breasla să intre într-o degringoladă totală. La 24 de ore după reţinerea fostului şef, brigada de la Târgu-Mureş făcea o execuţie cu public a gazdelor. O avalanşă de greşeli, unele inexplicabile, culminând cu dezastrul unui mafiot cu nume de rezervatie- Haţegan !

Ca sa nu mai vorbim de tragicomedia- CFR - Petrolul ce poate fi o capodopereta, in totala deruta a unor oameni dresaţi să judece după comenzi şi nu după legile jocului....

 Ce va fi fost în mintea brigăzilor care au măcelărit meciurile din Liga I în ultimele zile? E greu de crezut că, în plin scandal, ştiind că pot fi oricând filaţi, cei care se învârt în fotbal mai îndrăznesc lucruri dubioase. Dar reflexele au luat locul comenzilor explicite. Târgu-Mureş şi CFR plătesc acum pentru că, pe vremea "fostului", erau favorizate. Mai bine greşim împotriva celor care l-au supărat pe noul şef decât în favoarea lor, nu?

Mai mult ca sigur ca e o joacă interminabilă, ca o roată care nu se opreşte niciodată. DNA a agitat puţin apele, le-a strecurat multora un fior pe şira spinării, dar, pentru aceşti oameni pe care robia i-a făcut să creadă că sunt slabi, evenimentele din ultimele zile au venit prea târziu.
O mână iute deschide robinetul întrebărilor. E adevăr sau cacealma ordinara!

Facem buf sau facem bluf? N-ar trebui să-l implorăm să rămână, nu s-ar cuveni o reverenţă colectivă, urmată de un montaj idolatru? Dar ia stai, nu s-a mai retras de câteva ori? Şi nu s-a întors de fiecare dată, precedat de heralzi dolofani, cu lacrimi în pleoape şi glas tremurat? N-a îmbrăcat de fiecare dată straie de haiduc antifederal, armură de cruciat şi robă de avocat al binelui? 
Nu s-a pus stavilă abuzului? Ba da, a făcut-o. Şi la fiecare răzgândire, de la caz la caz, lumea a aplaudat, şi-a făcut cruce sau a râs bătându-se cu palmele peste pulpe. 
Triumfător sau trist, vociferant sau placid, agresiv sau domol, Gibonii au iesit si de data asta "basmale curate" şi-au graseiat mai departe năzărelile şi insultele, fără să i se spună niciodată că actoria e şcoală grea şi că talentul nu e direct proporţional cu gabaritul....
 Daca nu stiti ce anume desemneaza termenul magic de gibon,aici puteti sa descoperiti ce anume reprezinta! 

 Fara a aprcia acest gen, din spirit parodic as vrea sa le dedic aceasta melodie tuturor INFRACTORILOR ce scapa de Justitie, ocolesc Legea etc



 Astept comentariile Dvs cu real interes!
                  

                Zadkielix alias D.M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu