Translate

duminică, 22 iunie 2014

Succesul cu trei false fatete sau ...despre felul de a reusi

Dupa cum se stie, conform DEX termenul de succes comporta urmatoarea definitie.
 SUCCÉS, succese, s. n. Rezultat favorabil, pozitiv (al unei acțiuni); reușită, izbândă. ◊ Expr. A dori sau a ura (cuiva) succes = a-i dori (cuiva) noroc într-o întreprindere. ♦ Primire bună, favorabilă, cu răsunet, pe care o face publicul unei opere literare, unui spectacol etc. — Dinfr. succes, lat. successus. 

       


Succint o sa demontez niste  false motive, iar pe final (si pe parcurs) am sa va enumar si sistemul meu de gandire!
Sa nu fie cu suparare, dar, din mai multe motive nu ma alatur parerilor unanim impartasite referitor la aceasta privilegiata stare!
Insa, cunoscand de facto niste tipare, cu voia Dumneavoastra am sa vi le expun

1) Primul fals motiv -"Nu mai conteaza daca esti bun sau nu la ceva. Important este sa fii recunoscut de public."

Insa, din mai multe motive aceasta postare a mea nu o voi priva de componenta "clasica" a ...desficarii firului in patru.Ci, dimpotriva! Voi incerca sa maresc raza de actiune a acestei frumoase stari de gratie.
Pentru inceput as dori sa va imaginati urmatoarele lucruri! Dumenavoastra sunteti in cea mai buna styare fizica si psiho-emotionala! Sunteti cu multiple (variate) posibilitati materiale!
Insa, ceva din acest tablou va  cam lipseste!
Ati ghicit...acea "priza  la public"- acel succes, acea incununare va ocoleste!
Poate ca ati trait (candva) aceasta stare!Nu este una de dorit deoarece sunt oameni care isi doresc cu orice pret sa aiba parte de succes. De regula sunt cei care nu se evalueaza corect. Pentru ca cel care are parte de o cunoastere realista a darurilor cu care a fost inzestrat, cauta performanta (implinirea umanului), nu succesul. Iar cand atinge performanta, daca este smerit, nu cauta sa se distinga, pentru ca stie ca este doar un colaborator al Celui ce ne-a dat viata si ne-a oferit TOTUL- Bunul Dumnezeu. El vede in performanta sa, reusita lui Dumnezeu in el, dupa cum spunea . Traieste cu convingerea ca darurile pe care le are sunt talantii pe care Dumnezeu ne cere sa-i inmultim.

2) Al doilea fals motiv- "necesitatea de a imita"

Multi din cei care cauta succesul, recurg la procedeul imitatiei. Sa nu credeti ca ar fi altcumva!!!
Ca si sportivii de performanta, oamenii de afaceri, oamenii politici , artistii promovati agresiv de un gust indoielnic al mass-mediei Se uita in jurul lor si vad care sunt persoanele de succes ei cauta mereu posibilitatea de a scurta drumul, de a scurta suferinta si automat isi doresc cu ardoare sa mearga pe aceeasi cale, indiferent de riscuri Iar acest lucru ii face sa se indeparteze cat mai mult de ei insisi. Nu mai tin seama de darurile cu care au fost inzestrati, se supraevalueaza, se cred buni la multe si sfarsesc intr-o mare dezamagire. Pornesc cu mare avant spre succes si , in pofida situatiei...obosesc sau se sfarsesc extrem de repede.
Candva, un mare intelept asiatic spunea..." Cand nu esti inzestrat pentru domeniul pe care l-ai ales, cautarea succesului inseamna pregatirea infrangerii."

Si acum, sa nu credeti ca as avea vreun sentiment de compasiune sau mila fata de cel/cei ce actioneaza numai pentru a-si intregi imaginea, averea sau ego-ul!!!
Dar, nu vi se pare ca e pacat ca omul ce cauta recunoastere sociala si nu doreste inmultirea darurilor , inmultirea "talantilor" pe care i-a primit de la Dumnezeu sa sfarseasca indeziluzii provocate tot de ei?

3)Al treilea fals motiv-" Succesul este cunoasterea limitelor noastre"
   
Retineti ca fiecare dintre noi dispune de o inzestrare unica, de aceea si inmultirea darului se face intr-un mod particular. Chiar daca vorbim de prezenta aceluiasi dar si la alte persoane, el se cere inmultit in chip diferit. Suntem datori sa raspundem acestei chemari. Capacitatile noastre sunt chemarea cu care ne striga fiecare Dumnezeu...

PRIMUL CONTRARGUMENT
Psihologii l-ar defini ca: ”aptitudinea unei persoane de a stabili si realiza propiile obiective personale si profesionale, indiferent care ar fi acestea”. Suna simplu,nu?

AL DOILEA CONTRAARGUMENT 

Omul care cauta succesul nu este interesat  oare de chemarea divina?
Sper ca nu v-am contrariat sau v-am aruncat intr-o alta bucla temporara....
Insa, consider ca din acest motiv avem oameni de succes nefericiti. 
In vreme ce toti oamenii care au inmultit darurile primite sunt  fericiti, linistiti, impacati!

IN LOC DE CONCLUZIE

Si sa nu va intristati daca ati primit un singur dar. In fata lui Dumnezeu cel care a primit un singur dar, poate fi la fel de fericit ca unul care a primit cinci. Pe Dumnezeu nu-l intereseaza cantitatea. Daca ar fi fost asa, atunci e limpede ca recompensa nu ar mai fi fost aceeasi. L-ar fi felicitat in chip deosebit pe cel care a avut de inmultit cinci.

Cautati implinirea, nu succesul. La cea de-a Doua Venire Triumfala a Mantuitorului nostru Iisus Hristos, FITI SIGURI ca  nu se va tine sema de succesul pe care l-am avut in lume, ci de inmultirea darurilor primite!

Iar, pe final as vrea sa reiau prima definitie intr-un mod mai practic , fara a mai contesta, comenta si filosofa!
 De aceea consider ca succesul poate avea o multime de semnificatii.
 Promovarea pe o pozitie de top, crearea unui brand, intemeierea unei familii, realizarea unui sume de bani sau 

implicarea intr-un proiect cu o puternica latura sociala reprezinta in functie de persoana si de asteptarile acesteia

 de la viata, forme ale succesului.

Din punctul meu de vedere, a avea succes inseamna a te simti implinit cu ceea ce faci si cu ceea ce esti.


       Cu deosebit respect si plin de ganduri alese am dorit sa consemnez aceste ganduri,


                                      Zadkielix alias Prof. Dr. Daniel Mihai 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu