Translate

miercuri, 9 iulie 2014

"Decima que se siente"-Adios...Brasil!!!

Impresii "la cald" dupa prima semifinala a Cupei Mondiale 2014 Brazilia 2014

                                 


La Buenos Aires, ca şi in localitatea (denumita mai mult decat ironic)...Belo Horizonte, ziua de 8 iulie se apropie de final.
Orizontul de asteptare, speranta in accederea in finala a fost doar la nivel declarativ!
Recunosc ca asemenea scenariu era aproape imposibil pentru o nartiune latina, organizatoare a acestor jocuri si mai ales o favorita in opinia multor specialisti!
Insa, "niciodata sa nu spui niciodata!"
Si, acest dicton englezesc se adevereste in cazul germanilor!!!



Suntem chiar pe data de 9 IULIE, anno Domini 2014!
Si. contrar a tot ceea ce se serbeaza in "ubber alles"- Deustchland chiar sunt(em) in regula.
Si, mai jos o sa va prezint si argumentele, dupa cum urmeaza...


Am ramas fara reactie, aproape syupefiat in prima parte a reprizei.
In cea de-a doua am inceput sa rad si sa fac haz de necaz!
Eram intr-o companie aleasa, impreuna cu niste buni prieteni la o terasa si nu ne veneam sa creada...
Ca un fidel sustinator al "FOTBALULUI-SPECTACOL"promovat ...(candva) de nationala "cariocas", totul a luat sfarsit intr-o maniera groteasca!
 În redacţii, în baruri sau acasă, spectacolul acesta a fost "gustat" de aceasta Planeta!
Si, cu toate acestea nimieni sau nimic nu prevestea aceasta umilinta!


Astazi, natiunea rivala- natiunea "pumelor"-argentinienii aşteaptă febrili semifinala cu Olanda şi râd de tragedia vecinilor şi rivalilor lor brazilieni. 
"Decime que se siete", adică un joc de cuvinte care porneşte de la  "Spune-mi ce simţi"  şi se traduce prin "Spune-mi cum e să iei şapte", este titlul maliţios dat de cotidianul Ole după unul dintre cele mai bizare meciuri din istoria Mondialului. E adaptarea unui vers dintr-o piesă cu un ritm obsedant, cântată şi viralizată în ultimele săptămâni de Aguero şi de instalatorii din Buenos Aires deopotrivă, care le aminteşte brazilienilor de victoria Argentinei cu 1-0 la Coppa del Mondo 1990.
Vorbele sunt de prisos....




Brazilia a fost de-a dreptul spulberata de o natiune teutona , plina de ambitie si vointa!
Nu trebuie cautati "tapi ispasitori"! Nu trebuie cautate nici cauze, nu trebuie sa se insiste asupra acestui DEZASTRU!
Insa, ca in orice sport, ca si in viata, ar trebui sa nu mai gandim patimas, ca acei "suporteri" ce au iesit , cu furie si au creat haos si debandada  dupa "istorica" infrangere, la scor de...curtea scolii (1-7)!
Un alt amanunt "de culoare" ce l-am surprins a fost urmatorul....
Brazilia din tribune a gustat cucuta graţios. La 0-7, toţi spectatorii au început să aplaude jocul europenilor veniţi de peste Ocean să le distrugă meticulos, cinic si pragmatic tot carnavalul.
Mai mult ca sigur ca la Buenos Aires, probabil se chiuia. 
Si, fara sa exagerez lansez si urmatoarea supozitie!
Si sa nu ma acuzati ca as face parte din "teoria conspiratiei"..
Acum, o dată încheiat acest turneu final, Brazilia din afara stadioanelor va vrea să-şi regleze conturile cu preşedintele Dilma Rousseff şi cu politicienii care au golit bugetul de stat de 10 miliarde de euro pentru a-i aşterne masa lipsită de fiscalitate lui Sepp Blatter şi ..."băieţilor săi deştepţi" de la FIFA.
Dar despre FIFA si UEFA se stie dinainte de orice om, orice chibit cine si ce...reprezinta!
Dar,pana atunci sa ne gandim si la "binele" acestor entitati cu tenta mafiotica!
Insa acum, nu-mi ramane nicio speranta la redresarea in "finala mica" a brazilienilor...
De ce? Pai e simplu...
Reactia fanilor la adresa "statului de drept" este elocventa!
Aşa cum era de aşteptat, oamenii au declanşat o adevărată revoluţie pe străzile din principalele oraşe din Brazilia. Campionatul Mondial oricum nu are o popularitate prea ridicată, oamenii nefiind de acord cu organizarea acestuia şi cheltuielile imense.
Cotidianul brazilian O Globo scrie că insultele scandate în afara arenei din Belo Horizonte la adresa preşedintelui femeie al Braziliei, care acum 12 luni avea un procent de popularitate 65 la sută, au fost fără precedent. În octombrie, decontul Mondialului va veni la alegerile prezidenţiale.

Pana atunci, imaginile cu trairea fanilor, aproape inlacrimati va ramane o dovada de necontestat...




Si acum, fara a mai rasuci cutitul in rana, fara a mai incerca sa dramatizez in exces, fara a mai cauta pricini as dori inca un lucru!
Poporul nostru a fost PRIVAT de acest drept de a se bucura fata de "nationala" si de ...eventualele dezastre!
De aceea, cei ce se bucura si comenteaza (se spune ca Twitter-ul, Facebook-ul si alte retele de socializare au fost bombardate aseara) la adresa acestor oameni, sa lase paiul din ochii vecinilor si sa-si vada PADUREA de barne din proprii sai ochi!
 E mai bine si moral asa!
Până una alta, doar atunci  cand vom visa ca ne vom califica si noi intr-o semifinala mondiala, cand viitorul o sa-l scriem si noi,brazilienii se pot aşeza resemnaţi în faţa televizoarele şi pot experimenta ce simt văzându-l pe Messi în semifinala cu Olanda, cu speranţa că "băiatul" de la Barcelona nu va mai călca duminică pe gazonul de pe Maracana. 
Dar de ce asta?
 Deoarece,in caz contrar, tinicheaua care le atârnă de coadă va răsuna şi mai sinistru în ritmul -"decime que se siente..."





Zadkielix alias Prof. Dr. Daniel Mihai

7 comentarii:

  1. Pragmatismul ermetic jucat la rezultat al nemtilor in defavoarea spectacolului practicat odinioara de brazilieni este viitorul fotbalului...

    RăspundețiȘtergere
  2. Brazilia are o echipa slaba fra aparare si fara varf. Nici Germania nu a excelat dar apararea Braziliei a fost sub orice critica. De fapt ..fotbalul la nivel de nationala a scazut foarte mult de cand pot juca straini la echipele de club. Campionatul Mondial e un fel de curtea scolii fata de competitii precum EuropaLeague sau Liga Campionilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cine a fost mai bun a câștigat!Fotbalul se joacă pe goluri nu numai ptr spectacol!!Bravooo Grmania!!!!Felicitări pentru participare și Braziliei!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa se pare...Numai ca ceva s-a produs in mentalul echipei nationale a tarii gazda! Ceva nu a mai functionat la capacitate maxima! Altcumva nu-mi explic, tinand cont ca, pana in aceasta faza Brazilia nu a avut statutul de amator... :D Cat priveste maniera nemteasca de a "calca totul in picioare"-specifica acestei natii...no comment! Pana si nazistii actionau intocmai...Imi doresc ca Argentina sa triumfe la aceasta editie! Vamos Argentina! Vamos Messi@Co! ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Brazilia a castigat mult mai mult , poate zeci de miliarde euro, prin reclama mondiala indirecta a produselor lor si a tarii in general! La PIB-ul sau de 2500mld dolari, inseamna mai putin decat Arenele Nationale, la scara noastra! Dar cu ce castiguri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cifrele sunt estimative, distinse 'anonim!" Da, poate ca sunt si corecte! Intrebarea se pune altcumva...Oare cat la suta din suma aceasta uriasa a ajuns acolo unde trebuie?
      ...
      ...

      Ștergere