Translate

duminică, 18 septembrie 2011

Super-impresie dupa "Planeta Maimutelor" Invazia -2011



"Planeta maimutelor: Invazia"/"Rise of the Planet of the Apes" - regia Rupert Wyatt, cu: James Franco, Freida Pinto, John Lithgow, Brian Cox, Tom Felton, Andy Serkis. 

UN SUPER-FILM PE CARE L-AM URMARIT CU REALA PLACERE, la recomandarea unui foarte bun prieten, caruia inca o data ii multumesc pe aceasta cale!
:)

                                
Daca DORITI sa aveti o receptare corecta a acestui asteptat film al verii, poate ca nu trebuie sa fiti critici sau sa inaltati aiurea standardele!
Un asemenea film ce poseda, de la personaje, joc actoricesc si transcede o poveste ce se VREA adevarata e demn de remarcat si de elogiat!Am impresia ca va exista si o continuare.
In al doilea rand, ar trebui sa stim ca acesta e doar primul capitol al unei povesti care se doreste mult mai ampla si mai dramatica.Din punctul meu de vedere, consider ca e doar inceputul ....unui posibil sfarsit.

De aici rezulta si titlul. Invazia la care se face referire se anunta de-abia la final, pe Podul Golden Gate din San Francisco. La cum e scrisa povestea si la cat de greu se misca lucrurile, filmul e doar un preambul pentru un prapad viitor....
 Insa, doza de omenie CE INVALUIE ACEST FILM e dat de uimitorul scenariu.
 Mai mult decat atat...Exista numeroase efecte speciale ce aduc o nota de originalitate.Ar fi multe motive
de ordin tehnic. Daca in 1968 maimutele erau interpretate de oameni (cam cum ne imbracam in copilarie, la carnaval, in costume de catei cu fermoar), azi ele sunt create pe calculator prelucrandu-se datele fizice si miscarile actorilor care le "joaca".

De pilda, liderul maimutelor, Caesar, e "interpretat" de actorul englez Andy Serkis, care a fost Gollum in trilogia "Stapanul inelelor" si care, prin "motion capture", isi imprumuta expresia - mai ales faciala - unui cimpanzeu dotat nu doar cu inteligenta, ci si cu un profil psihologic foarte asemanator celui uman.

Ca filmul, ca si seria originala, functioneaza pe baza unor paralelisme intre maimute si oameni nu mai e o noutate. Logo-ul de pe afis - "Evolution becomes Revolution" poate provoca insa rationamente pe care realizatorii cel mai probabil ca nu si le-au propus.

Logica este punctul forte al filmului.Sau cel putin asa se doreste. Numai ca, savantul interpretat de James Franco si primatologul Freidei Pinto se comporta de multe ori ca si cum n-ar avea idee despre comportamentul maimutelor, fiind la fel de surprinsi ca si noi de reactiile acestora...
 E asemanator acestei societati ce se doreste savanta, dar in realitate este condusa de mule "minti luminate" cu lanterna...
Pe de alta parte, violenta cu care oamenii trateaza animalele e greu de privit, chiar stiind ca e vorba despre maimute create pe calculator.Nu stiu cum se simt unii care se declara OAMNEI si se descarca pe niste animale create in mediul virtual.Mai mult ca sigur ca e un indiciu si mai puternic pentru violenta innascuta a fiintei umane. In extremis, filmul acesta ar putea fi vazut si ca un fel de joc video pentru purgarea violentei impotriva animalelor.
 Vizionare placuta.
 Il puteti viziona aici, cu subtitrare!

    Zadkielix alais D.M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu