Translate

joi, 6 septembrie 2012

Caz şocant-oamenii de ştiinţă au reuşit să manipuleze visele

 Caz şocant-oamenii de ştiinţă au reuşit să manipuleze visele

                            
Oamenii de ştiinţă de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) au reuşit să manipuleze conţinutul viselor unor animale de laborator emiţând, în timp ce animalele dormeau, semnale audio legate de evenimente din ziua precedentă.
Echipa de cercetători, condusă de specialistul în neuroştiinţe Matt Wilson, a studiat modul în care o regioune a creierului numită hipocamp înregistrează codificat experienţele de viaţă în memorie.
Se cunoştea deja faptul că, în timpul somnului, în hipocamp sunt "date în reluare" înregistrări ale unor evenimente din ziua precedentă, pentru a ajuta la formarea amintirilor, dar nu se ştia dacă aceste "reluări" pot fi influenţate de factori exteriori.
Oamenii de ştiinţă de la MIT au învăţat un grup de şobolani să se deplaseze printr-un labirint, în căutarea hranei, folosind două semnale audio distincte. Unul dintre acestea semnala şobolanilor că hrana se află undeva la stânga lor, iar celălalt le indica faptul că pot găsi hrană dacă se întorc spre dreapta.
Specialiştii au înregistrat activitatea cerebrală a şobolanilor în timp ce aceştia se deplasau prin labirint şi apoi, din nou, în timp ce animalele dormeau.
Folosind tehnici de analiză corelativă, au comparat cele două înregistrări şi au confirmat că şobolanii adormiţi visau despre încercările lor din ziua precedentă de a găsi hrană în labirint.
Dar au mai constatat şi că, atunci când erau emise din nou semnalele audio asociate cu experimentul, visele şobolanilor se schimbau: animalele începeau să viseze despre secţiunea din labirint asociată cu acel semnal (secţiunea în care se aflau cînd auziseră semnalul respectiv.)
Acest fapt dovedeşte, cred autorii studiului, că poate fi modificat "din afară" conţinutul viselor, cu ajutorul unor semnale care reactivează anumite amintiri în timp ce subiectul este adormit.
Aceste rezultate, a declarat Matt Wilson, deschid calea spre modalităţi de control mai invazive ale proceselor asociate cu memoria care au loc în timpul somnului. Ele ar putea chiar să ducă la descoperirea unor metode prin care anumite amintiri să fie intensificate, schimbate ori şterse din memorie.
Sursa- Mail Online

                                              Zadkielix alias D.M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu