Translate

miercuri, 24 februarie 2010

Ultima gaselnitza

Este posibil ca cel mai recent proiect al Pentagonului sa fie si cel mai ambitios din intreaga sa existenta. Agentia de Cercetare Avansata pentru Aparare (Darpa) cauta sa rescrie legile evolutiei in beneficiu militar, creand “organisme sintetice” teoretic nemuritoare, care pot fi totusi ucise prin simpla actionare a unui comutator molecular.
Darpa investeste 6 milioane de dolari intr-un proiect denumit BioDesign, avand ca tel eliminarea "caracterului aleator al avansului evolutionist natural". Planul va pune la lucru cele mai recente studii si cunostinte biotehnologice ale cercetatorilor pentru a conduce la obtinerea de creaturi vii, proiectate genetic sa "produca efectul biologic dorit". Darpa doreste ca aceste organisme sa fie fortificate cu molecule care sa determine rezistenta celulelor la sucombare, astfel incat termenul de valabilitate al "monstrilor de laborator" sa fie unul nedeterminat.

Darpa va preveni eventualitatea preluarii super-speciei de posibilele tabere inamice, prin inserarea loialitatii direct in codul ADN, prin programarea genetica a unor "inchizatori" producatoari de celule inviolabile. In plus, organismele sintetice vor fi detectabile prin intrebuintarea unui soi de manipulare ADN, similara cu seriile de identificare ale armelor. Pentru maxima siguranta si imprejurari exceptionale, Darpa va insera fiecarui organism sintetic si un "comutator de oprire" codat genetic.

Pe langa acest proiect, agentia militara planuieste sa investeasca inca 20 de milioane USD intr-un program de biologie sintetica si alte 7,5 milioane in avansul accelerat al tehnicilor de secventializare, analiza si editare a functiilor genetice.

 Sursa
 ANSA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu