Translate

marți, 22 iunie 2010

Privire personala asupra crizei

 Acest articol reprezinat parerea mea personala despre criza ce mi s-a solicitat din partea unei m-melle!
 Diana stie de ce...
:)


Criza a determinat o schimbare a ideologiei nu din punct de vedere politic ci din punct de vedere strict geografic deoarece, inca ne situam pe aceeasi impartire a lumii in tari super-industrializate, tari dezvoltate, tari in curs de dezvoltare si tari inapoiate din toate punctele de vedere.


Deontologic nu am dorit ca aceasta observatie din punctul meu de vedere sa se refere la efectele crizei resimtite diferit in principalele piete de desfacere a tutror serviciilor ci, din considerente pur sentimentale am dorit sa amintesc si sa pun in lumina si una din cauzele majore ale producerii acestui fenomen, din ultimii 30 de ani.

Ma voi detasa de toti acei specialisti mai mult sau mai putin implicati si lucizi, insa am taria necesara de a ridica standardele profesionale si etice ale acestora datorita acelui sentiment de solidaritate fata de toate fiintele umane, indiferent de rasa sau cultura.Aici, cu parere de rau am sa ma detasez si de explicatiile tuturor autoritatilor ce nu au reusit sa-si dea seama la timp de riscurile ce se acumulau in sistem.

Este lesne de inteles cum un anumit concept a reusit a fi speculat de toti cei care au dorit a se produce acest fenomen- comertul

Din vremuri stravechi, una din principalele indeletniciri ale omului era si schimbul de marfuri.Cu acesta, omul a reusit sa comunice cu alti semeni, sa duca mai departe o anumita traditie.

Revenind in contemporaneitate, comertul a fost punctul principal al economiei mondiale inainte de recesiune, a fost direct responsabil pentru unele dintre slabiciunile acesteia. Dezechilibrele formate de surplusul si deficitul unora dintre cele mai mari economii au destabilizat intregul sistem, insa principiul comertului liber nu este o problema in sine si trebuie neaparat sa faca parte din solutia pentru iesirea din criza.

Pentru a functiona, orice sau oricine are mare nevoie de informatie. Astfel, ceea ce s-a intamplat de fapt, in timpul crizei creditelor, de exemplu, a fost o criza de informatii deoarece nicio super-putere (din renumitul G8) nu a reusit sa aprecieze la justa valoare ceea ce comertul, piata mondiala ar detine sau cat ar fi valorat, indiferent de multiplele bucle ale imprevizibililor indici bursieri.



Trebuie recunoscut faptul ca piata si comertul liber sunt alegeri politice, care au beneficiile si costurile sale. Exista o anumita incredere in modelul anglo-american deoarece, pana in prezent, a functionat, dar trebuie sa existe o adaptare la noile conditii.



De asemenea, trebuie acceptat faptul ca dezvoltarea este imposibila intr-o lume ce depinde de resursele limitate ale energiei pe baza de carbon. Pe masura ce se termina, resursele devin din ce in ce mai scumpe, la fel si modul nostru de viata. De aceea, discutiile privind metodele alternative sunt esentiale, atat pentru crestere, cat si pentru globalizare.



In plus, individul nu mai trebuie privit ca un consumator insingurat, ci ca o fiinta sociala, asa cum este de fapt, fiind schimbate strategiile.

Chiar daca schimbarile din multe sectoare ale activitatii umane se produc cu o viteza uimitoare, telecomunicatiile si transporturi sunt percepute drept motor alunei posibile resuscitari din aceasta criza mondiala,unde economia si finantele au avut cel mai mult de suferit.



Iar pe final am dorit sa punctez, parerea mea de nespecialist privind aceasta « evolutie” a crizei. Se stie ca, orice forma de recesiune este sinonima cu un razboi dus cu resursele, populatiile, culturile, in perfidul scop de a le decima, de a crea o asa-zisa epurare. Numai ca, in pofida tuturor acestor auspicii total nefavorabile, anumiti oameni au incercat si vor reusi sa reechilibreze balanta in favoarea vietii, fara a neglija in niciun moment evolutia haotica a acestui fenomen provocat intentionat.



Volatilitatea oricaror acorduri este mult mai mare iar simptomele lacomiei vor arunca intr-un joc nebun intreaga planeta. Nu cred ca pot sa inlocuiasca la timp resursele de energie. Iar modelele economice vechi sau noi au fost si vor fi contrazise cu atat mai repede cu cat sistemul modelat este mai mare... Problema este ca nimeni nu intelege ca miscarea browniana reprezinta o stare stabila a sistemului pe care l-a generat criza.

. Orice incercare de a ordona miscarile particulelor intr-o anumita regiune va conduce la pierderea de resurse ale regiunii respective, resursele vor migra catre regiunile unde este 'regulule jocului' sunt mai permisive. Intr-o lume globala nu le mai place nici lor ce-au generat... dar n-au ce-i face si reinventeaza roata pentru a mai prelungi astfel agonia unor 'modele de suuces' restrictive care sa le asigure linistea...

                                        Zadkielix alias D.M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu