Translate

joi, 4 august 2011

Fragmente din editia a IX-a ICon Arts 2011


Impresiile mele – o cronica despre un moment al unui concert deosebit


   Un ansamblu uman ce are si capacitatea de a fi format din muzicieni consacrati creeaza stari sau idei. In schimb, starile sau ideile, de orice natura ar proveni nu au forta de a crea sau de ar defini orice fel de ansamblu. Prin prisma acestei supozitii, fara a deveni subiectiv, insa avind onoarea de a asista in sala Thalia a Filarmonicii Sibiene, am avut (sansa, revelatia) de a descoperi cite ceva. Am denumit in acesti termeni generali universul miniatural oferit de Ansamblul format (pot spune ad-hoc) din oameni cu calitate umana si profesionala ce a definit si a oferit acea dimensiune intrinseca de a … surprinde.
Mai mult decit atit, succesiunea de asemenea “momente” a fost tocmai acel liant suficient de atractiv in a releva, in tuse ce pornesc din nimic, din nemiscare (practic, din neant), pina la cele pregnante, momentele de fortissimo sustinut, de adevarata „explozie” sonora, in care muzicienii au avut acea capacitate de a transmite din nou cite ceva dincolo de consacrata diada semnificant – semnificat.
Ciclul maestrulu O. Nemescu, departe de a avea calitatea de a fi accesibil unui public (cit de cit educat) numai in spiritul muzicii clasice, a posedat acea forta nemaipomenita de a electriza, chiar de a dinamita, cite ceva de a urmari in decurs de citeva zeci de secunde o istorie plina de eveniment(e). Aidoma unor pastile efervescente, factorul surpriza l-a constituit tocmai banda cu sunete pre-inregistrate ce a avut, din propriul meu punct de vedere o accentuata tenta programatica.
Cele patru momente m-au impresionat intr-o maniera totala, deoarece fiecare dintre ele a personalizat ideea sau starea ce au creat un cadru propice ascultatorului (deoarece termenul de meloman mi s-a parut inadecvat in acest context) de muzica contemporana, in asemenea maniera incit rezultatul a fost unul ce si-a atins telul: acela de a fi dezbatut, de a fi agreat sau – de ce nu? – sau chiar supus unei critici (mai mult sau mai putin avizate) ... despre sau cite ceva.

                                                                           Daniel Mihai, alias Zadkielix

2 comentarii: