Dramatica separare a apelor Marii Rosii, savarsita de profetul Moise pentru israeliti, este poate cel mai spectaculos miracol descris in Vechiul Testament. Iar oamenii de stiinta cred ca episodul biblic s-ar fi putut intampla aievea, desi mizeaza mai degraba pe manifestarea unor fenomene naturale decat pe puterile lui Moise.
Conform unei simulari computerizate, un vant puternic ce ar fi batut constant pe timpul noptii, dinspre est, ar fi putut sa impinga apele dinaintea evreilor timp de mai multe ore, astfel incat traversarea unei regiuni apropiate celei descrise in Exod sa fie posibila. Totusi, cercetatorii sunt de parere ca locatia posibila a acestui "miracol" nu este Marea Rosie ci un loc invecinat din zona Deltei Nilului, unde se crede ca un rau antic s-ar fi unit cu o laguna de coasta.
Analiza unor dovezi arheologice, masuratorile cu ajutorul satelitilor si cartografierea le-au permis cercetatorilor sa estimeze debitul de apa si adancimea locului cu 3.000 de ani in urma. Un model oceanic pe computer a fost apoi folosit pentru a simula impactul unui vant puternic asupra apei adanci de 1,8 metri.
S-a constatat, astfel, ca un vant estic, sufland cu viteza de 100 km/h, timp de 12 ore, ar fi facut apele sa se retraga, atat pe cele ale lacului cat si pe cele ale canalului fluvial. Acest lucru ar fi creat o trecatoare de "uscat" lunga de aproximativ 3,2 kilometri si lata de 4,8 kilometri, pentru patru ore. Deodata cu incetarea vantului, apele ar fi revenit in pozitia initiala.
Evenimentele simulate pe calculator nu se potrivesc foarte bine cu redarea biblica a episodului traversarii Marii Rosii din Exod. Biblia vorbeste clar despre despartirea apelor marii, in timp ce modelele computerizate ofera numai exemplul retragerii dinspre mal a unei singure mase de apa.
Sursa: Dailymail
Zadkielix alias D.M
Descoperirea a fost facuta in cadrul unei cercetari de amploare, condusa de Carl Drews, de la Centrul national american de cercetari atmosferice, si care isi propune sa faca lumina asupra impactului pe care vantul il poate avea asupra apelor de mare adancime.
RăspundețiȘtergere