Translate

vineri, 5 noiembrie 2010

Dumnezeu sa-l ierte pe poetul Adrian Paunescu!

Adrian Păunescu a decedat în această dimineaţă, în jurul orei 7.15. Medicii nu l-au mai putut salva, în ciuda eforturilor depuse. Fostul mare poet mai era ţinut în viaţă doar de aparate, iar în cursul zilei de ieri inima i s-a oprit de mai multe ori. 
"Poetul Adrian Paunescu va fi inmormantat in Cimitirul Bellu, pe Aleea Scriitorilor, asa cum merita, din plin, tocmai pentru ceea ce a insemnat el pentru Romania", a declarat astazi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

    

"Este unul dintre marii romani care m-a onorat cu prietenia lui. Profit de ocazie pentru a transmite condoleante familiei. Din punct de vedere al respectului si onoarei, le merita din plin tocmai pentru ce a insemnat pentru Romania. Sunt dureri omenesti care intervin, cuvintele sunt de prisos pentru marele maestru. Paunescu va fi inmormantat pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu, cu onorurile cuvenite unei vieti, as putea spune emotionante"
, a adaugat Sorin Oprescu.
 


 A debutat ca poet in 1960, iar din 1973 a condus revista Flacara, din fruntea careia a fost destituit in iulie 1985. Pretextul imediat a fost scandalul busculadei iscate la concertul Cenaclului Flacara din Ploiesti din iunie 1985, insa Adrian Paunescu devenise cunoscut si pentru criticile la adresa puterii, un exemplu fiind poemul "Analfabetii", publicat in 1980, in Flacara.Adrian Paunescu - nascut la 20 iulie 1943, in Copaceni, judetul Balti, Basarabia, in prezent Republica Moldova - a fost poet, publicist si om politic. Paunescu si-a petrecut cea mai mare parte a copilariei la Barca, in judetul Dolj, si a absolvit Colegiul National "Carol I" din Craiova, ulterior studiind filologia la Universitatea din Bucuresti.

    
Adrian Paunescu este cunoscut mai ales ca poet si ca organizator al Cenaclului Flacara, el fiind si unul dintre cei mai prolifici autori romani contemporani.

Intre anii 1970 si 1980, Paunescu a devenit o figura importanta in presa romaneasca. Cenaclul Flacara, pe care l-a infiintat, si revistele pe care le-a coordonat au exercitat o atractie indiscutabila asupra tineretului si a vietii publice din Romania.

De multe ori, insa, colegii de breasla au facut referiri la poeziile sale, in care il lauda pe Nicolae Ceausescu.

Dupa caderea comunismului, nu i s-a permis reintoarcerea la conducerea revistei Flacara, astfel ca, in toamna anului 1990, a fondat revista "Totusi iubirea". In calitate de publicist a mai condus ziarul Sportul romanesc, o scurta perioada, in 1999, si a realizat emisiuni de fotbal la Antena 1, participand, in calitate de invitat, la numeroase emisiuni pe teme culturale si politice la Tele 7 ABC, Pro TV, Realitatea TV.

În lumea fotbalului, Păunescu era cunoscut ca fiind un mare admirator al Ştiinţei, căruia i-a scris şi imnul. De asemenea, versurile din imnul Rapidului au ieşit de sub acelaşi condei.

  Dumnezeu sa-l ierte!

Dumnezeu sa-l ierte pe poetul Adrian Paunescu!



                                                    Zadkielix alias D.M

Un comentariu: