Problema centrala a acestor zile o reprezinta poporul indatorat de banci!
Am inceput sa cred ca noi reprezentam principalul pericol. Adica...lumea aceasta este inconstienta si..."ademenita" de credite contractate " pentru produse de stricta necesitate...
Jalnic si penibil discurs purtat de unul dintre cele mai stralucityoare minti ale Romaniei...
Oare ce dovada de asa-zis echilibru poate sa ne ofere domnul guvernator Isarescu?
Sau ce sperante mai exista?
Nu cumva suntem atat de incapabili si atat de indecisi sa ne gandim la viitor?
Ne-am semnat sentinta , noi si generatia ce vine din urma?
Cata samavolnicie poate sa arate aceasta Putere, in curs de putrefactie ajunsa, incat sa acuze(indirect) ca soarta le e mereu potrivnica, nu din "meritul" sacrosanct al domniilor lor ci, dand mereu vina pe populatie?
Domnul guvernator, comite inca o greseala.
Sa nu ma acuzati ca as fi atat de atent la detalii. Este parerea mea si o sustin si cu argument!
El acrediteaza o idee extrem de periculoasa. Ca romanii au indatorat Romania, si de aceea ne-am imprumutat de "n" ori la FMI!
Ca urmare, ceea ce se va intampla cu Romania este NUMAI vina noastra. Este vina lor daca, pe viitor copii ne vor ajunge sclavi pe plantatiile bancare ale.... stim noi cui.
Este incredibila, revoltatoare aceasta declaratie de-a dreptul ordinara spusa de un om care numai aservit puterii se poate numi!
Nu romanii ar trebui sa fie pusi la zid! Dar oare cine i-a convins?
Nu cumva ofertele de..."credit doar cu buletinul", de-a dreptul agresive ale tuturor bancilor?
Iar, in acele vremuri BNR guvernat de Isarescu , unde anume se afla?
Nu a luat act de o asemenea utopie?
A realizat ceva?
Nu aveau analiza si prognoza economica in mana?
Haideti, domnule Isarescu, nu incercati sa "scaldati" evenimentul si sa ...scapati imaculat!
Nu de alta, dar Statul a realizat VOIT aceasta operatiune ca sa aibe un "spate", un motiv serios de a se imprumuta cu buna stiinta....Si toata aceasta poveste prinde contur, in tuse cenusii,intro actiune concertata la nivel global. Si acum...o sa ajungem sa ne ceara banii inapoi.
De unde?
...
Asa ca, inchei cu o "dedicatie" qadecvata...acestei masuri de-a dreptul fatarnice!
E de fapt ...o intrebare....Oare cat i-a dat mafia mondiala FMM ca sa zica asemenea tampenii?Si, cat suflet sau inima posezi, Isarescule ca sa dai vina pe popor sa zici ca am complotat acest dezastr?
Si sa nu ajungem sa se...repete aceste vremuri , evocate cu atat ardoare de Jean Moscopol....
Zadkielix alias D.M
Ceea ce se întâmplă acum în România se întâmplă simultan în mai multe ţări ale Europei. Peste tot populaţia este îndatorată, statul este îndatorat, iar oficialii turuie acelaşi refren cu reduceri, ajustări, "consumăm mai mult decât producem" iar cetăţenii sunt făcuţi să se simtă vinovaţi pentru toată situaţia. Mai mult, se dau şi acolo legi noi ale salarizării, pensiilor, învăţământului, care provoacă proteste de stradă şi greve.
RăspundețiȘtergereMi se pare cel puţin suspect, la fel cum la începutul anilor '90 statele comuniste au cazut, ca la comandă unul după altul.
Isarescu has a point. Dar il foloseste ca sa absolve sa macar sa minimalizeze rolul bancilor si al statului/guvernului in indatorarea excesiva a populatiei.
RăspundețiȘtergereIsarescu are si o problema, ahm, de pozitie: e demnitarul cu cea mai lunga perioada pe post din '90 incoace, l-a intrecut si pe Magureanu. Nu mai e mult si-l ajunge pe Ceausescu.
Cine e incremenit pe aceeasi pozitie ajunge sa fie parte din decor ca o forma de relief perena.
Revenind la vina cui e pt. indatorarea excesiva: vina asta e una personala. Nimeni n-a fost fortat sa imprumute mai mult decat ar putea sa plateasca vreodata (adica pe timpul unei vieti).
Numai ca populatia a fost incurajata si de multe ori mintita de catre banci & institutii financiare asa incat sa imprumute bani cu ghiotura.
In acelasi timp guvernele au dat liber campaniilor astora de imprumuturi desantate. Guvernele n-au controlat nimic in sensul ca n-au impus niciun fel de norma de buna practica, de protectia consumatorului etc. Guvernele au fost toate fericite ca preturile cresteau - sigur preturile cresteau continuu, doar banii imprumutati cu galeata de populatie mergeau imediat la consum ingrosand enorm cererea. Dar toti banii astia imprumutati... nu existau decat pe hartie, mai bine zis fiecare individ imprumuta din viitorul personal, ex. unul cu venit de 1000 Euro/luna avea datorii de 50k Euro in conditiile in care garanta cei 50k Euro cu casa pt. ca economii nu avea (si nici nu putea sa aiba mai mult decat maruntis).
Deci vinovatul principal e individul, populatia, dar raspunzatori pt.aducerea populatiei in starea isterica de-a se imprumuta, imprumuta si iar imprumuta sunt bancile si guvernele.