Translate

vineri, 24 decembrie 2010

Un mesaj REGAL de Craciun adresat tuturor romanilor

          

In varsta de 89 de ani, Majestatea Sa Regele Mihai I a adresat romanilor un mesaj festiv, optimist si increzator.
  Mesajul de Craciun al Majestatii Sale Regele Mihai I, publicat de Adevarul.ro:

     Romani,
   Pentru cateva minute, va spun bun gasit din linistea caminului nostru de la Savarsin. Am trecut cu totii printr-un an greu, cu destule suferinte si nemultumiri. Dar in viata multora dintre noi au existat si motive de bucurie si speranta.
Felicit pe cei care au reusit performante economice, mai ales micii intreprinzatori si companiile mijlocii. Felicit pe tineri si pe profesorii din universitati, licee si scoli, care au continuat munca lor importanta, in ciuda greutatilor. Felicitari celor din agricultura, care au reusit sa mearga mai departe, desi ramasi fara resurse si incurajare. Felicit functionarii publici, diplomatii, militarii, oamenii de arta, pentru staruinta lor de a-si face datoria, desi puternic incercati de lipsa banilor si descurajati institutional.
Sunt mahnit pentru toate momentele prin care mamele, oamenii batrani si cei bolnavi sunt nevoiti sa treaca.
Romania are nevoie de infrastructura si de institutii respectate. Agricultura nu este un domeniul al trecutului istoric, ci al viitorului. Scoala este o piatra de temelie a societatii. Universitatile raspund administrativ fata de guvernare, dar au nevoie sa fie libere din punct de vedere organizatoric si stiintific.
Regina si cu mine, alaturi de Familia noastra, am mers in orasele si comunele tarii, incurajand profesii, initiative, organizatii si institutii. Am facut in anul care se incheie multe vizite internationale, in care am sustinut interesele fundamentale ale Romaniei.
Suntem cu gandul la militarii romani din teatrele de operatii. Sunt mandru de sutele de mii de romani aflati la lucru in strainatate pentru o viata mai buna si mai demna. Ei ajuta mult familiile lor si Romania.
Toate guvernele europene au acum greutati. Criza economica obliga la masuri impopulare. Totusi, exista multe feluri de a micsora asprimea consecintelor pentru populatie. 2011 va fi poate ceva mai bun, dar vor exista dificultati, drept pentru care tara trebuie sa fie protejata.
Sper ca anul viitor sa aduca respect si etica in institutii, simt al datoriei si altruism in viata publica. Valorile si competenta ar trebui sa fie criteriile noastre. Aveti incredere in democratie, in rostul institutiilor publice si in regulile lor!
Asa sa ne ajute Dumnezeu!
Mihai R

Un comentariu: