Translate

vineri, 6 ianuarie 2012

Iordanul s-a intors inapoi, ca de fiecare data de Boboteaza!

Iordanul s-a intors inapoi !

Iordanul s-a intors inapoi! Acest cuvant minunat se aude in fiecare an, in ziua de Boboteaza (6/19 ianuarie), pe malurile raului Iordan. Intr-o rugaciune rostita in aceasta zi, preotii spun: "Te-au vazut apele, Dumnezeule, si s-au temut, Iordanul s-a intors inapoi."
Ce minune mai vrem? Dumnezeu arata si noua, dupa 2000 de ani inca mila, gratie si totodata semne! 




Din cate stim,in fiecare an, in ziua de 6 ianuarie, Biserica Ortodoxa de pretutindeni sarbatoreste Botezul Domnului nostru Iisus Hristos.
Asa cum am aflat citind si urmarind anumite imagini la TV,in aceasta zi de sarbatoare, patriarhul Ierusalimului, insotit de numerosi episcopi, preoti si credinciosi veniti din toata lumea, organizeaza o mare procesiune la raul Iordan. 
Aceasta procesiune reactualizeaza pentru fiecare generatie evenimentele desfasurate pe malul acestui rau, cu peste doua mii de ani in urma, cand Fiul lui Dumnezeu a coborat smerit la apele Iordanului, pentru a primi botezul din mainile Sfantului Ioan Botezatorul.
 Procesiunea care se desfasoara in aceasta zi la Iordan incepe in zori, dupa ce autoritatile locale deschid portile zonei de frontiera dintre Israel si Iordania, zona extrem de securizata. Pe un culoar special amenajat patrund cu aceasta ocazie nenumarate autobuze si masini, pline cu oficialitati si pelerini din toata lumea venite special din toate colturile lumii.
Odata ajunsi la Biserica Sfantul Ioan Botezatorul, din apropierea raului, ierarhii se imbraca in vesminte de sarbatoare si dupa savarsirea Sfintei Liturghii se indreapta pe jos spre raul Iordan. In drum spre apele binecuvantate, toti crestinii canta troparul Botezului Domnului: "In Iordan, botezandu-Te Tu, Doamne, inchinarea Treimii s-a arata."
Dupa cuvenitele rugaciuni si binecuvantari, patriarhul ortodox arunca in apa o cruce din lemn. In acest moment, ca de fiecare an,mai multi porumbei albi, eliberati, inconjoara pentru putina vreme locul Botezului, amintind de Epifania Domnului.
Multimile de pelerini amintesc astazi de numerosii evrei care coborau in vechime la Iordan, pentru a asculta predica inflacarata a Sfantului Ioan Botezatorul, cat si pentru a primi botezul. Credinciosii care participa la slujba de sfintire dau marturie ca, pentru cateva clipe, apele Iordanului se intorc inapoi, curgand dinspre Marea Moarta spre Marea Galileii, adica dinspre varsare spre izvoare, spre a cinsti astfel, in felul lor, marele praznic.

                               
Cei care au baut din apele Iordanului in aceasta zi, au observat ca acestea sunt sarate, iar nu dulci, dupa cum sunt de obicei; acest lucru este explicat prin faptul ca, intorcandu-se inapoi, raul aduce cu sine ape sarate din Marea Moarta.
Bineinteles, aceasta minune are o semnificatie! Aceea de intoarcere a lumii, de pocainta a ei, de purificare deoarece numai botezati si marturisiti putem asculta si lucra Cuvantul Mantuitorului nostru IISUS Hristos!

Inchei aici su speranta si nadejdea ca Bunul Dumnezeu sa ma intareasca si sa ma miluiasca si pe mine,NU INAINTE DE A ASCULTA troparul


                                               Zadkielix alias D.M


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu