Translate

sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Ziua Sfantului Ioan Botezatorul

Ziua Sfantului Ioan Botezatorul (7 ianuarie) este motiv de bucurie pentru toti care poarta numele Ioan sau derivate ale acestuia.
Ziua este sarbatorita de toata lumea, caci aceasta zi Sfanta este ultima dintre Sarbatorile importante de iarna.

Sarbatoarea Nasterii Sf. Ioan Botezatorul a fost pusa special imediat dupa Botezul Domnului deoarece sunt foarte legate intre ele.
Ioan Botezatorul este cel care a botezat pe Iisus Hristos in apele Iordanului, cel care a spus despre Iisus ca este “Mielul lui Dumnezeu, cel ce ridica pacatele lumii” si a vazut latura divina a Lui Hristos.
Ca urmare a curajului sau de a infrunta autoritatile romane si datorita criticelor sale, Sfantul Ioan a sfarsit decapitat, doar pentru ca amanta regelui nu il suferea pe sfant.
Considerat Inaintemergatorul Domnului, el este ultimul mare profet al Vechiului Testament, dar si cel care a facut trecerea spre perioada Noului Testament.
In memoria crestinatatii, el va ramane cel care, botezandu-L pe Mantuitorul Iisus Hristos in Iordan, a spus lumii, ca Iisus este cu adevarat Mesia, Marele trimis al lui Dumnezeu.
Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in satul Ein-Kerem langa Ierusalim si este fiul Elisabetei (verisoara Mariei, mama lui Iisus) si al rabinului rural Zaharia.
Nasterea lui a fost anuntata de Arhangelul Gavril care i-a transmis, totodata, preotului Zaharia, cand acesta se afla in templu, numele pe care Dumnezeu l-a harazit copilului, Ioan.
A venit pe lume cu aproximativ sase luni inaintea lui Iisus.
Predicator ascet, a activat numai in preajma raului Iordan.
Predicile sale poarta, dupa parerea unor cercetatori, amprenta radicalismului esenian, anuntand iminenta Apocalipsei si a “Judecatii de Apoi”, indemnand la pocainta, botez si la ispasirea pacatelor.
L-a criticat public in mod repetat pe regele Irod Antipa pentru culpa de a se fi casatorit cu Irodiada, fosta sotie a fratelui vitreg Philippus, fapt care a atras intemnitarea sa in cetatea Machaerus din Pereia (azi in Iordania).
La o petrecere cu multi oaspeti, dedicata aniversarii zilei de nastere a regelui, Salomeea, fiica Irodiadei, ar fi dansat in fata tatalui sau vitreg Irod Antipa, solicitandu-i capul lui Ioan Botezatorul, in schimbul favorului de a-i deveni amanta.
Potrivit Scripturii, Ioan Botezatorul a fost ucis in aceeasi seara, prin decapitare, iar capul sau i-a fost adus Salomeei pe o tava.
Trupul lui Ioan Botezatorul a fost dus de ucenicii sai in orasul Samaria (azi in Israel), unde a fost ingropat.
Imparatul roman anticrestin Julianus Apostata a ars ramasitele lui Ioan Botezatorul, imprastiindu-i cenusa.
Capul i-a fost salvat si dus la Alexandria (Egipt), apoi la Constantinopol (Turcia), de unde a fost dus in provincia Poitou (Franta). Din trup au mai ramas nearse numai un brat si un deget.
 Cu ale lui sfinte rugaciuni, sa ma miluiasca si pe mine , pacatosul 
                     Zadkielix alias D.M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu