Translate

duminică, 30 august 2009

August-o luna minunata

Sezonul de vara traieste ultimele zile, ultimele clipe(chit ca, temperaturile sunt mai mult decat acceptabile si reconfortante). O perioada frumoasa ce a fost atat de plina de evenimente placute, din punct de vedere calendaristic este pe final. Poate ca va veti intreba ce rost va mai avea cea ce am scris mai jos. Explicatia o veti intelege dumneavoastra, cititorii mei dragi, singuri!...Nostalgic, va propun acest scurt istoric( PE CARE MAJORITATEA IL STITI!)

August este a opta lună a anului în calendarul Gregorian şi una dintre cele şapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile.

August începe (astrologic) cu soarele în semnul Leului şi sfârşeşte în semnul Fecioarei. Din punct de vedere astronomic, luna august începe cu soarele în constelaţia Racului şi se sfârşeşte cu soarele în constelaţia Leului.



Numele lunii August vine de la numele primului împărat roman, Cezar August. Luna are 31 de zile, pentru că Cezar August a dorit ca luna august să aibă tot atâtea zile câte are luna lui Iulius Cezar, luna iulie. Înainte, luna august se numea în latină Sextilis pentru că era a şasea lună în calendarul roman, calendar care începea cu luna martie.

Grecii numeau luna august Metageitnion. În România, luna august, popular, are mai multe denumiri zonale: Augustru, Măselar, Gustar, Secerar.

August începe în aceeaşi zi a săptămânii ca şi Februarie în anii bisecţi. I.L.Caragiale spunea în Calendar despre luna august: "Se deschid şcoalele. Un urecheat deschide o Academie de ştiinţe morale pentru amândouă sexurile. Se anunţă de acum părinţilor că locurile sunt aproape pline: să se grăbească a-şi înscrie copiii..."

Luna August este poate o luna cu adevarat deosebita, in care asemeni parerii genialului poet Alexandru Macedonski in " Noapte de August", POT SPUNE CA CEVA se sfarseste si o alta etapa va demara!
Si, promit ca voi din nou la inaltime!Si acestea, cu acel aer plin de optimism(campania cu zambete este un alt element de care trebuie sa tineti cont, daca...doriti evident!
Asadar, fara declaratii false sau bombastice, pe final cititi si ultimele versuri din superba poezie( recent descoperita de...poetul din mine):
"Din taina sfântă a mişcării înţelegeam pe Dumnezeu,
Căci o trăiam în întregime trăind pe-a sufletului meu,
Ghiceam în pulberea de aştri nenumărate oşti de îngeri,
Iar bucurii ce au să vie se desprindeau din orice plângeri,
Ştiam că Dumnezeu e vecinic şi vecinic mă simţeam şi eu."

Zadkielix alias D.M

6 comentarii:

  1. In fiecare zi mai invat cate ceva...multumesc pentru informatie.Frumoase versuri...ale cui sunt?
    O zi frumoasa si un inceput de septembrie minunat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa ma scuzati, din pra multa graba am omis numele poetuluii acestor frumoase si pline de savoare versuri. El este nimeni altul decat Alexandru Macedonski.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ca de obicei...dupa o perioada frumoasa, raman amintirile la fel de frumoase...cu acestea ne hranim momentele cu mai putin soare care ne inconjoara zi de zi:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Usor documentat si frumos daltuit acest articol despre luna ce vine si caruia tu ii spui cu atata sensibilitate prin aceste randuri insirate in cinsteai ei, un " Bun venit!". Un august bun!

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc tuturor celor caew au apreciat acest articol!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiam atatea lucruri despre luna august...
    Si chiar daca teoretic s-a terminat vara, asta nu inseamna ca nu poti avea clipe frumoase in continuare, stii asta, nu?

    RăspundețiȘtergere