Experţii de la NASA în aerodinamică au luat şi ei la puricat mult-cotestata minge Jabulani, balonul oficial al Cupei Mondiale 2010, care a pricinuit necazuri atâtor portari. Studiile americanilor confirmă criticile întregii lumi, doar că explicaţiile venite de la Washington sunt ceva mai ştiinţifice.
Astfel, s-a constatat căbalonul capătă traiectorii imprevizibile dacă forţa şutului îi imprimă o viteză de deplasare mai mare de 70 km/oră. Traiectoriile ciudate ale acestui tip de minge, inconsecvenţa zborului său, sunt puse pe seama greutăţii sale ultra-uşoare, de doar 440 grame, ceea ce o face vulnerabilă la o forţă numită "efectul knuckle".
Specialiştii Agenţiei Spaţiale Americane mai spun că altitudinea creşte şi ea gradul de imprevizibil al balonului Jabulani, or cele mai multe dintre stadioanele Cupei Mondiale sunt situate la peste 1.000 metri. Portarul naţionalei Angliei, david James, a fost printre primii care a criticat mingea, considerând-o "îngrozitoare" şi "oribilă", atitudinea sa fiind susţinută imediat de ceilalţi portari, care au constatat că Jabulani ("sărbătoare" în limba zulu) are un mare potenţial să te facă de râs.
Goalkeeperul Spaniei, Iker Casillas, a criticat şi el mingea, iar Gianluigi Buffon, care în 2006 câştiga în Italia Cupa Mondială, a spus că "este foarte trist că o competiţie atât de importantă, precum Campionatul Mondial, se joacă cu o minge atât de oribilă". FIFA a anunţat că problema Jabulani va fi dezbătută în cadrul unei reuniuni ce va avea loc în luna septembrie.
Pe final, cateva secvente cu niste experimente:
Zadkielix alias D.M
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu