Translate

joi, 22 decembrie 2011

21-22 Decembrie...

 In Memoriam 21-22 Decembrie 1989


Cuvintele cateodata marcheaza natiuni, definesc stari si totodata au acea emergenta , acel foc sacru de a rememora ADEVARUL!In aceasta zi plina de istorie am considerat NECESAR si OPORTUN de a scrie ceva profund, din suflet...asa cum ma pricep eu, mai stangaci....
Poate ca astazi, in semn de profund omagiu adus acelor jertfe umane, ar fi TREBUIT sa fim uniti in cuget, in simtiri!


Poate ca ar fi trebuit sa ne aducem aminte cu respect, cu acea inima de roman ce inca bate in fiecare din noi! Pentru cine anume sa pastram un moment, de reflectare? 
Pentru ei! Da, mi-e greu sa cred ca tocmai  acei tineri ce au crezut in idealul de a-l inlatura pe Ceausescu si toata sleahta lui de colaboratori NU MAI EXISTA!


Sacrificiul, jertrfa lor suprema NU TRTEBUIE DESCONSIDERATA! 
Fenomenul Timisoara, Fenomenul Piata Universitatii din Bucuresti nju sunt evenimente episodice! Ele (fie ca acceptati sau nu) marcheaza anumite borne, din punct de vedere psiho-emotional!
 Daca stam si ne gandim la ceea ce aceste suflete scandau " Libertate...ochii plansi cer sa te vada!", VA SPUN SINCER CA NU AM MAI STA NEPASATORI!
Poate ca in acest moment cand scriu cateva randuri sunt cuprins de emotie, insa nu pot sa-mi imaginez cum anume acei tortionari, aceia ce au tras in manifestanti sunt inca liberi, poate chiar au si privilegii etc
Si va scriu din calitatea mea de tanar, de simpatizant al acestor forme (unii ar spune extreme) de innabusire a formei tiranice denumite COMUNISM!
 Tin minte perfect acele zile...Bineinteles eram destul de mic (5 ani impliniti) insa din cele auzite, privite ceva din interiorul meu imi tramsimtea acea emulatie, acea forta de a depasi obstacolele...

Incomparabil, ajunsi acum dupa 22 de ani OARE am ajuns unde anume isi doreau prietenii nostrii? 
Sau, reformuland...incercam sa ne schimbam in oameni buni sau traim in aceeasi forma (forme) de sclavie economica, mentala oarecum inasprite?
 Sa-mi fie cu iertare daca aceasta postare v-ar fi provocat anumite senzatii, idei sau trairi!
Insa sa nu ajungem sa repetam acel slogan  arhicunoscut.." Pacat, pacat de sangele varsat!"
 Dumnezeu sa-i odihneasca in pace si ma rog ca sa fie EI martorii nostrii, de Acolo,de Sus pentru noi, cei ce beneficiem de statutul de oameni integri, de oameni liberi, atunci cand ne vom intalni "in Patria Cereasca!"
 Si, daca imi permiteti as vrea sa va aduc aminte de acel imn ce ar trebui sa TREZEASCA CONSTIINTE si sa inlature toate lichelele posibile de acum incolo!
Cred ca a venit momentul ca acei nebuni care am iesit pe strazi si am vorbit in felul nostru in 21-22 decembrie 1989 sa ne trezim din letargie. Sa uitam vechile ranchiune, sa ne iertam greselile noastre si greselile celorlalti, sa strangem randurile si sa nu le permitem celor care atunci au tacut sa ne batjocoreasca pe noi si pe cei care mai sunt...




                                Zadkielix alias D.M


2 comentarii:

  1. Ca si completare...
    Nu trebuie sa mai acceptam batjocura de orice fel. Nu avem dreptul sa tacem, macar din respect pentru cei din cimitirul eroilor. Trebuie sa ne trezim din letargie, sa lasam sila de-o parte si sa spunem STOP, pana nu este prea tarziu. Altfel ne-am chinuit degeaba in acesti 22 de ani!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos si emotionant scris. Mi-e teama, Daniel, ca va trebui sa asteptam pana cand generatia vostra se va coace suficient pentru a prelua conducerea. Asta nu inseamna ca eu nu-i cred pe tineri capabili, si ca trebuie mai intai sa imbatraneasca. Nu! Dar asta e mersul vietii. Nu ai cum sa stii sa conduci lumea, inainte de a cunoaste lumea. Iar lumea nu se cunoaste usor si nici repede. Tu stii foarte bine ce inseamna sa cunosti o vioara. Cati ani iti trebuie si cata munca. Daramite, sa cunosti un popor!
    O spun cu regret, dar cred ca generatia mea, si altele si mai "coapte" nu pot depasi un anumit prag. Iar asta se vede in tot, nu numai la conducatori, ci si la oamenii simpli. Ei n-au nici o minima pretentie fata de conducatori, ci se complac.
    IM

    RăspundețiȘtergere