Translate

joi, 12 noiembrie 2009

Cuvintele unui om adevarat-Nicolae Steinhardt

Am inceput sa descopar, dupa CEVA CAUTARI, zappand, opera unui mare ganditor roman: Nicolae Steinhardt. Incep sa cred si sa percep tot mai acut realismul ideilor sale.
Ce spunea Steinhardt despre personajul real Manole (din Jurnalul Fericirii)descriind cele trei mari probleme cu care se confrunta societatile moderne:
“Invazia verticală a bar­barilor (expresia e a lui Rathenau), domnia proştilor, trădarea oamenilor cumsecade.
Primul: năvălesc nu barbarii din alte continente ci, de jos în sus, derbedeii. Barbarii aceştia preiau locurile de conducere.
Al doilea: au sosit – pur şi simplu, în sensul cel mai categoric – proştii şi inculţii la putere şi în ciuda tuturor legilor economice şi tuturor regulilor politice fac prostii, ca nişte ignoranţi ce se află.
Al treilea: în loc de a se împotrivi, oamenii cumsecade adoptă expectative binevoitoare, se fac că nu văd şi nu aud, pe scurt trădează. Nu-şi fac datoria. Imparţialii şi încrezătorii înregistrează şi tac. Sunt cei mai vinovaţi“.
Eu zic ca aici, in acest fragment, Steinhardt surprinde realitatea in care se afla Romania noastra de astazi!
ABSOLUT GENIAL!
Dumneavoastra ce opinii aveti?
Zadkielix alias D.M

2 comentarii:

 1. ``în loc de a se împotrivi, oamenii cumsecade adoptă expectative binevoitoare, se fac că nu văd şi nu aud, pe scurt trădează. Nu-şi fac datoria. Imparţialii şi încrezătorii înregistrează şi tac. Sunt cei mai vinovaţi``
  RAUL SE INTAMPLA CAND OAMENII BUNI NU SE OPUN .

  RăspundețiȘtergere
 2. Dureros dar adevarat: suntem in mana derbedeilor, prostilor si oamenilor de nimic. Suntem de vina ca acceptam, ca votam si sprijinim din frica si din comoditate aceasta situatie.
  Dumnezeu ne-a dat "liberul arbitru" si se bucura sau se intristeaza de alegerea fiecaruia dintre noi.
  Sa ne rugam Dumnezeului nostru sa ne lumineze mintile, sa alegem calea placuta Lui. Amin!

  RăspundețiȘtergere