Valul polar s-a plimbat până în Siberia, s-a suprarăcit, a intrat în Europa. Meteorologii spun că gerul năprasnic din România este cauzat de faptul că iarna aceasta valul de frig venit dinspre cercul polar a făcut un soi de "buclă" peste Siberia şi abia după aceea a intrat în România, "suprarăcit".
Fenomenul se întâmplă foarte rar; ultima dată a fost în '85, când am avut -35,5 grade. Dar de ce s-a format "bucla"? Nici meteorologii nu ştiu exact, dar au încercat explicaţii cum că "aşa s-au plimbat curenţii de aer", sau "dar de ce bate vântul?".
Viorica Dima, meteorolog ANM, a declarat urmatoarele:
"Până acum, frontul polar pătrundea în ţară direct peste Scandinavia, nordul Rusiei, Polonia. Acum, însă, s-a dus în nord-estul Asiei, a trecut peste Urali, apoi s-a suprarăcit în Siberia şi a intrat şi în România.
Aceasta este o situaţie mai puţin întâlnită, dar nu unică. De aceea acum sunt temperaturi extreme în întreaga jumătate de est a Europei.
Polonia a avut cod roşu chiar, două zile la rând". Astfel de variaţii de temperatură sunt normale, chiar dacă avem încălzire globală, ne-a explicat Roxana Bojariu, şefa secţiei de Climatologie de la ANM. "Întotdeauna au fost, sunt şi vor fi fluctuaţii climatice naturale. Nu se încălzeşte la fel toată planeta, nici uniform şi nici în acelaşi timp", a adăugat aceasta.
Vremea se mai încălzeşte abia miercuri, ajungând la - 10 zero grade ziua
Mai sunt patru grade până când vom atinge recordul de ger înregistrat în România, de minus 38,5 grade (în 1942, judeţul Braşov). Luni dimineaţă erau 34,4 grade la Întorsura Buzăului, iar codul portocaliu va ţine până pe data de 26, în Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Braşov, Harghita şi Covasna. Potrivit ANM, de abia de miercuri vremea se mai îmblânzeşte.
Marţi va fi ger noaptea şi dimineaţa, în est, sud şi centru, cu maxime între -15 şi -5 grade şi minime de până la -24 grade. Vor mai fi ninsori slabe, ceaţă şi chiciură. La Bucureşti vor fi valori de -10 şi -14 grade. Miercuri temperaturile încep să crească uşor - maxime de -10 şi 0 grade, mai mici în nordul Moldovei şi minime, între -16 şi -6 grade, mai frig în nord. Bucureştiul ajunge la temperaturi de -4 şi -7 grade. Joi vremea continuă să se încălzească uşor în toată ţara (între -6 şi 0 grade ziua; -12 şi -2 grade noaptea), va ninge în jumătatea de sud a ţării şi izolat în rest, iar la munte vântul suflă cu putere.
La Bucureşti se încălzeşte cu un grad faţă de ziua precedentă şi va ninge, dar nu prea mult. Începând cu ziua de vineri, temperaturile încep să se apropie de normal. Maximele ajung până la 6 grade, iar minimele sunt cuprinse între -12 şi -2 grade. În mai toată jumătatea de sud a ţării va ninge, la fel şi în est, local. Şi Capitala va avea ninsoari slabe, cu valori acceptabile, între -3 şi -7 grade. Sâmbătă se mai încălzeşte cu un grad, două faţă de ziua de vineri.
Gerul se răsfrânge asupra românilor nu numai prin degerături, afecţiuni cardiace sau respiratorii, ci şi prin facturi mult mai mari la utilităţi, adică încălzire centralizată, gaze şi electricitate. Utilizând preţuri şi tarife medii, Gândul a calculat cât trebuie să scoată românii din buzunar pentru fiecare zi cu temperaturi extreme, în plus faţă de o zi normală de iarnă: 10,8 milioane de euro.
Un apartament mediu cu două camere consumă de regulă pentru încălzire două gigacalorii pe lună, la un preţ mediu unitar de 30 de euro. Este vorba de costul real al gigacaloriei, deoarece tariful plătit de populaţie diferă de la o localitate la alta, fiind subvenţionat atât de autorităţile centrale, cât şi de cele locale. Rezultă deci că apartamentul respectiv consumă în mod normal, pe timp de iarnă, 0,066 Gcal, adică echivalentul a doi euro.
În condiţii de ger însă, consumul aproape se dublează, deci rezultă o diferenţă de doi euro. Cum în România sunt aproximativ 3,5 milioane de apartamente racordate la sistemul centralizat, nota de plată ajunge la şapte milioane de euro pe zi.
Sursa:
Ziarul Gandul
D.M