Inainte de aceste ZILE BINECUVANTATE ALE Sfintelor Sarbatori Pascale, am lecturat ceva avand legatura cu...primele proteste de anvergură anti-Obama. Ca doar nu va inchipuitzi ca in America ar ...curge "NUMAI lapte si miere", ci exista si oameni nervosi si destula...fiere.
La mai puţin de trei luni de la instalarea noului preşedinte la Casa Albă, zeci de mii de oameni( destui, privind oarecum retrospectiv sau statistic, atunci cand a fost ales cu acel entuziasm debordant) au ieşit în stradă, în toată ţara, nemulţumiţi de planurile de salvare a economiei americane.Si cum credetzi ca si-au exprimat ei nemultzumirea?
Acum sa nu va inchipuiti ca ar fi adunat arme , bate sau fumigene in exces...Dimpotriva, La Washington D.C, oamenii au aruncat cu pliculeţe de ceai spre Casa Albă. În mod similar au protestat americanii împotriva taxelor, în urmă cu mai bine de două secole.
Din California şi până în New York, zeci de mii de americani au ieşit pe străzi pentru a protesta faţă de toate politicile fiscale ale administraţiei Obama. Protestatarii au ales o zi simbolică: 15 aprilie, data limită pentru declararea taxelor şi impozitelor în Statele Unite.
Gestul a fost comparat cu celebrul eveniment ce a intrat in istorie ca fiind Boston Tea Party, protestul american din 1773 împotriva englezilor. Atunci americanii au aruncat în ocean tone de ceai venite din Anglia.
DE fapt,apeland la cunostintele ce exista am descoperit.In provincia britanica Province of Massachusetts Bay, devenita ulterior statul american Massachusetts, in rada portului Boston, colonistii au distrus prin scufundare o mare cantitate de incarcaturi de ceai. Evenimentul, cunoscut ca Boston Tea Party devine una din scanteile Revolutiei americane (1776 - 1784).
Acum protestatarii au aruncat cu pliculeţe de ceai înspre Casa Albă, care a fost închisă pentru scurt timp. Americanii au cerut guvernului să nu mai pompeze banii în programul de stimulare economică care a dus la creşterea deficitului bugetar.
Îmbrăcaţi în costume de epocă, protestatarii din capitala Americii au purtat pancarte pe care scria D.C. - Disctrictul Comunismului - în loc de District of Columbia, referindu-se la intervenţia masivă a guvernului pe piaţa financiară. Chiar dacă unele organizaţii nonguvernamentale susţin că protestele nu au fost partizane, multe dintre manifestaţii au fost folosite de republicani pentru a câştiga capital politic.
D.M
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu