Translate

vineri, 25 septembrie 2009

Machiavelli redivivus

Aceasta simpla propozitie afirmativa nu e deloc o exagerare!
Oameni buni, numai ganditi-va ce anume se cam petrece in aceste timpuri si, fara sa devin cinic sau obraznic tind sa aseman aceasta "stare de fapt" cu acea imagine in care numerosi daunatori ne-ar..invada sau vizita!
Nu doresc asta nimanui, stiind faptul ca acestia au promovat moartea prin ciuma! Cred ca ati cam intuit despre cine ar fi vorba!
Insa, ca sa nu ii denigram si mai rau sa-i acceptam, mai bine ne-am indrepta atentia catre ceva cu mult mai interesant!
In timp ce "Principele" a fost inteles, noi vom sti de ce sunt in stare si ce anume ar cam "realiza"...acei "prieteni" ce seamana cu unele principii ale celebrului italian!


Niccolò Machiavelli (1469-1527) este primul mare filosof politic al Renaşterii, cunoscut în special pentru faimoasa sa lucrare „Principele”.
De-a lungul carierei sale, Machiavelli a căutat să creeze un stat capabil de a rezista atacurilor externe. Scrierile sale tratează principiile pe care este bazat un asemenea stat şi modalităţile prin care aceste principii pot fi implementate şi menţinute. În opera sa cea mai cunoscută, Principele (1513), descrie metodele prin care un principe poate dobândi şi menţine puterea politică. Acest studiu, care a fost privit, adeseori, ca o sprijinire a tiraniei şi despotismului unor conducători, precum Cesare Borgia, este bazat pe credinţa lui Machiavelli că un suveran nu este constrâns de normele etice tradiţionale:
“Se pune astfel problema dacă este mai bine să fii iubit decât temut, sau invers. Răspunsul este că ar trebui să fii şi una şi alta; dar întrucât este greu să împaci aceste două lucruri, spun că, atunci când unul din două trebuie să lipsească, este mult mai sigur pentru tine să fii temut decât iubit.”
În viziunea sa, un principe ar trebui să fie preocupat doar de putere şi să se supună doar regulilor care duc spre succes în acţiunile politice. Machiavelli credea că aceste reguli pot fi descoperite, prin deducţie, din practicile politice ale vremii, ca şi ale perioadelor anterioare.

Credinta lui Machiavelli era aceea ca un sef de stat nu este constrans de normele etice tradiţionale. De unde si citatul celebru:”Scopul scuza mijloacele”.

In virtutea acestui citat s-a actionat incat multi dintre intelectualii care il sprijina in continuare pe Traian Basescu ajung sa se intrebe care e...Principele! Dar la Machiavelli mai gasim un citat, foarte important, tot din faimoasa sa lucrare “Principele”.
"Nu e putin lucru pentru un Print a sti sa-si aleaga bine ministrii, care sunt buni sau rai dupa intelepciunea Printului. Prima parere pe care ti-o faci despre un suveran si despre ce are in cap este cand ii vezi pe oamenii pe care si-i tine langa el".

Am amintit de aceste lucruri, nu din dorinta de a etala sau de a rememora cate ceva spus si scris de celebrul florentin si om politic, ci din acea dorinta de a asemana perioadele, chit ca multe altele s-au mai....schimbat!
In esenta suntem aceeasi!
Ramane de vazut si de recunoscut acestea...

Zadkielix alias D.M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu