Am fost oarecum tentat sa scriu despre Avatar dupa ce am vazut filmul. Mi s-a parut unul fain, matur, nicidecum copilaros, un SF extravagant de scump, cu mesaj dar si o miza. In comparatie cu Matrix, de exemplu, l-am categorisit ca o jucarie pentru adolescentii fara imaginatie. Si apoi sa lucrezi 15 ani la el si sa iasa asa ceva….
Intre ideile, intrebarile pe care mi le propuneam in minte dupa vizionare(nu am fost inca in mall,l-am vizionat in liniste, in fata computer-ului), imi ramase, totusi, si un gand bun ,placut. M-a impresionat felul in care James Cameron a reusit sa redea modul in care locuitorii planetei Pandora simteau natura, chipul in care comunicau, nu intre ei, ci in si cu viata inconjuratoare. Bastinasii Pandorei erau de fapt prelungirea naturii, ei traiau intr-o aromonie perfecta cu lumea inconjuratoare. Daca fericirea suprema ar putea fi intuita, atunci una dintre intruchiparile ei posibile ar putea fi descrisa si prin aceasta comuniune stranie si perfecta cu lumea inconjuratoare.
Acest detaliu mi s-a parut cel mai bine realizat.Oare choar o fi singurul merit al acestei reusite se acorda imaginilor si echipei care a lucrat la efectele speciale? O idee simpla, veche, un scop al omului dintotdeauna, o filosofie de viata banala, pana la urma, dar stralucit exprimata. In rest, filmul se plaseaza in sfera SF ,pentru marea majoritate, el cam abunda in clisee, atat la nivel de conceptie, realizare, scenariu si interpretare. Replicile previzibile intre membrii populatiei Na’Vi, dintre acestia si colonizatorii veniti de pe Pamant, banalitati si clisee si mai fumate si plictisitoare intre pamanteni. Avatarul in sine mi s-a parut o suma de imagini frumoase in care doar imaginatia predomina in a le folosi mai ingenios.
Din acest motiv am fost pe rand mai mult decat mirat de interpretarile si judecatile pe care filmul le-a primit la nivel international. Despre acest film s-a spus, daca va vine sa credeti, ca “flirteaza cu doctrinele moderne si promoveaza venerarea naturii, ca substitut al religiei”. Nimeni altcineva decat Vaticanul a fost cel care i-a aplicat sentinta, picata ca o bula medievala peste joaca unor copii ingeniosi. Oricat ar fi militat Umberto Eco pentru libertatea si infinitul interpretarii unei opere artistice, pana si el si-a revenit si a scris mai apoi “Limitele interpretarii”.
Daca e sa realizam o asa-zisa hermeneutica in jurul “Avatarului” de dragul jocului intelectual, atunci probabil ca putem ajunge sa spunem ca filmul realizeaza o excelenta propaganda fenomenului de sinucidere in masa sau se poate constitui aidoma unei declaratii de “ Asa NU se mai poate aici, pe Terra!”.Nu vreau sa par cinic sau sa alunec in zona lacimogena, patetica, insa ar sensibiliza, prin absurd pe careva ideea de sinucidere universala chiar de ar fi necesara pentru mantuirea tuturor sufletelor pierdute? Sau Cameron si-a atins scopul , acela de a crea o poveste cu impact puternic la nivel mental, pinand doar pret pe tehnica si cucerirea spatiului inconjurator?
De aici pana la a decreta filmul o pelicula anti-americana si anti-militara nu mai e nici macar un pas, e ogic oarecum deductibil, mai mult decat evident.
James Balcer s-a prins repede de posibilitatile infinite ale filmului si s-a facut auzit si el.De fapt, orice parere e binevenita, chit ca aceasta poate sa aduca mai mult decat un dserviciu!
De aceea, reiau si eu intrebarea criticului american. Exista chiar ceva rasism in Avatar? Ohh,sper ca nu v-am electrocutat cu aceasta! As continua si un posibil raspuns! Bineinteles, din abundenta! Vorba aceea pur romaneasca “prinde orbu, scoate-i ochii!”
Poate ca si “poporul rus/Libertatea ne-au adus” nu se pot abtine sa-si imagineze ca un vis de-al lor, acela de a domina se vede ecranizat, intr-o maniera convingatoare scazandu-le sansele unui imperiu de a mai folosi forta!
Poate ca data viitoare vor solicita un ordin de arest international pe numele regizorului James Cameron pentru ca impricinatul sad ea informatiile “corecte” Comitetului Central al Moscovei!
De aici si pana a afirma ca acest film este o diversiune ideologica, o barbarie si chiar are puterea de a fura din avutul intelectual socialist al URSS, din cartile si filmele SF sovietice SEAMANA mai mult cu PARANOIA COMUNISTOIDA!
Pe final , fara a promova sau a avea vreun beneficiu,ar trebui sa va rapiti trei ore din viata sis a luati in considerare vizionarea filmului Avatar pentru a intelege ce am avut, POATE, odata si ce am pierdut si, mai ales, de ce nu vom mai avea niciodata acel paradis pierdut. Desi fiecare va intelege in felul sau paradisul si natura lui…
Poftiti de comentati si interpretati, doamnelor domnisoarelor si dumneavoastra domnilor! Si sa nu mai ziceti ca Avatarul ar promova stari de depresii si tentatii sinucigase! Drept dovada, sustin ideea ce serefera la faptul ca acest film va figura , de-a lungul anilor mai mereu printre lucrurile si momentele multora dintre noi, ca preferinte! Ca deh, asa e rasa umana…mai intai oserva, comenteaza, critica si dupa e convins suta la suta!
Astept reactiile dumneavoastra, evident dupa vizionare, aici, “la cald!”
Zadkielix alias D.M
Am vazut trailer-ul si pot sa spun ca nu mi-a starnit deloc curiozitatea sa-l vad.
RăspundețiȘtergereCa efecte speciale ,da e spectaculos .Ca subiect insa mi se pare banal si tipic.
Tipic pentru noi rasa umana-cum vedem ceva ,gata sa distrugem ,sa ucidem-caine ,floare ,om nu conteaza.
Asa e si subiectul acestui film-unii se infiltreaza printre Navi pentru a-i manipula si distruge din interior.
Ceea ce mi se pare ca ne da noua umanitatii o sansa , o bila alba , e faptul ca in cele din urma cei pusi sa distruga civilizatia respectiva , se trezesc si intorc armele catre cei care le-au ordonat masacrul.
Cei care s-au sinucis dupa ce l-au vazut , oricum erau labili psihic.
RăspundețiȘtergereStiu de site-ul respectiv pentru ca eu ti l-am recomandat data trecuta ptr Lovely Bones.Insa deocamdata nu ma atrage.
RăspundețiȘtergereStii de ce ?
Pentru ca unii il ridica in slavi ,iar altii il pun la zid.
La mine e efectul un pic invers-cu cat popularizeaza lumea un film mai mult ,cu ata imi scade interesul.
Ultima data am abndonat Ingeri si demoni din acelasi motiv.
Acum caut filme pe care nu prea le-a vazut lumea.
Oricum ca fapt divers ,SF in general nu ma atrag.
Daca iti place genul incearca si A.I-inteligenta artificiala ,un film din 2001 ,nominalizat la Oscar.
RăspundețiȘtergereSi filmul acesta mi-a lasat un gust amar in ceea ce priveste omenirea ,ptr ca dupa ce robotii ajunsesera aproape majoritari , oamenii au incercat sa-i ucida , faceau spectacole sangeroase ca cele din timpurile romanilor ,in care ii puneau sa se lupte intre ei pana la distrugere.
Povestea e impresionanta din alta perspectiva .
Iata un rezumat.
Într-o lume în care resursele sunt pe sfârşite, tehnologia avansează cu o viteză uimitoare, viaţa tuturor este monitorizată, iar alimentele sunt create sintetic, roboţii ajung să fie implicaţi în fiecare aspect al cotidianului. Fie că e vorba de grădinărit, îngrijirea casei, însoţitor, jucării pentru copii, ei par să fie soluţia cea mai bună. Sunt mai pricepuţi şi mai inteligenţi decât orice om, dar au un singur defect: nu au sentimente. Însă pentru că cererile părinţilor care nu pot avea copii şi care ar vrea să adopte micuţi roboţi se înmulţesc, Cybertronics Manufacturing “fabrică” primul băiat robot programat să iubească. David este adoptat de către doi angajaţi ai companiei. Copilul lor, grav bolnav, a fost criogenizat până când va fi găsit un leac pentru el. Deşi se integrează imediat în noua lui familie şi deşi cei doi părinţi încep să ţină la el, nimeni nu poate trece peste faptul că David este, până la urmă, un robot. Aşa cum nici ceilalţi roboţi nu-l acceptă, pentru că este, totuşi, diferit de ei. David porneşte alături de Teddy, jucăria şi apărătorul lui, într-o călătorie la sfârşitul căreia speră că va afla cui aparţine el cu adevărat.
asa e avatar este unul cel mai bun film, are pe undeva si un msj eco, dar merita toti banii
RăspundețiȘtergere