Translate

marți, 26 ianuarie 2010

Stiri mai ....inghetate



22 de romani au murit, in ultimele cinci zile, din cauza temperaturilor extreme, potrivit unui anunt al Ministerului Sanatatii.


In conditiile in care temperaturile au coborat pana la minus 25-30 de grade Celsius in ultima perioada, au existat multe persoane care si-au pierdut viata in urma frigului. Cei mai afectati sunt oamenii strazii, care nu au unde sa se adaposteasca.

Cele mai multe cazuri de decese s-au inregistrat in judete din Moldova si in Prahova.

La Intorsura Buzaului, autoritatile au luat decizia sa suspende cursurile in scoala si gradinita din localitate, daca temperaturile se mentin la minus 30 de grade Celsius. Scolile din 14 comune din judetul Botosani au fost deja inchise din cauza frigului.

Autoritatile au emis un cod portocaliu de ger pentru sapte judete ale tarii. Este vorba despre Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Brasov, Harghita si Covasna.


In Turcia, cinci persoane, au murit din cauza frigului in ultimele trei zile. La Istanbul, metropola cu 14 milioane de locuitori, viscolul care s-a napustit asupra tarii vineri noapte a dus la intreruperea curentului electric, a apei si gazelor. Pentru miercuri sunt asteptate temperaturi de minus 15 grade, informeaza AFP, citat de NewsIn.


De asemenea, in Bulgaria din cauza frigului au murit 3 persoane.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, sfatuieste populatia sa nu consume alcool in aceasta perioada geroasa, pentru ca acesta creste riscul instalarii hipotermiei.
 

                                                                                                                            
Sfaturi practice
"Oamenii sa se adaposteasca intr-un loc departe de vant. Sa nu bea alcool. De cele mai multe ori persoanele decedate de hipotermie consumasera alcool", a spus Arafat la Realitatea TV.

De asemenea, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii a mentionat ca persoanele gasite decedate din cauza frigului erau batrani.


Raed Arafat sfatuieste cetatenii sa bea cat mai multe bauturi calde, in special ceai.

In privinta caldurii din locuinte, medicul spune ca aceasta trebuie sa fie de 20-24 de grade.


"Temperatura trebuie sa fie una care sa previna hipotermia. In momentul in care temperatura este scazuta si se apropie de 12, 10, 7 grade sau mai jos inseamna ca persoana care sta in casa, mai ales batranii pot sa devina hipotermici", a mai spus Raed Arafat.


 Surse




News In



Ziare.com



Gandul.ro



EvenimentulZilei.ro





                
                                                                                      Zadkielix alias D.M











.

Un comentariu:

  1. Sincer?
    mie mi se pare ca ne lasam prea tare manipulati de presa
    si la noi apare spiritul de turma.mult prea des.
    a fost nebunie cu gripa porcina,apoi cu frigul si cu flacara violet(nici nu mai stiu care a fost prima)...
    nu mai zic nimic..

    RăspundețiȘtergere