Translate

marți, 23 martie 2010

Comentariu la declaratii "funerii"

Greve, nemultumiri si multa agitatie.. Aceasta se (re)gaseste din abundenta prin peisajul autohton, macinat de scandaluri…


Ultimul dintre ele il are in centru pe mr Funeriu-un mionistru al Invatamantului , Cercetarii ce doreste remanierea pentru a nu stiu cata oara , “din temelii” a intregului system…

Aceasta nu ar fi o problema. Singura masura este ca, salariatii nu traiesc cu promisiuni si cu…vorbe goale!

Nu doresc sa rascolesc sis a incit la violenta verbala insa, e revoltator din punctual meu de vedere un anumit aspect. Fara a fi veteran in acest domeniu,trebuie sa fiu considerat cel putin tampit ca sa spun ca niciun profesor nu moare de… foame in Romania. Daca imi iau libertatea (de-a dreptul necugetata) si am hazardez sa-mi spun ca am fost… tampit, ma gandesc ca vor sari alti tampiti, cretinii sadea, sa ma injure doar pentru ca vad aceasta situatie putreda in care majoritatea servile se complace dar se si…revolta, atunci cand observa ataea si ataea arogante din partea alesilor.

Inca ceva, nu voi desemna un nume dintr-un anumit partid asociat calitatii de a fi tampit ci , fara de jena ma voi aventura sa scriu, in felul meu , cate ceva despre acest subiect! Asadar, revin, fara a fi plictisitor ideea de a arata cu degetul inspre mamutul, colosul cu picioare de lut- Ministerul Invatamantului, Cercetarii etc ce se zbate cautand solutii, doar atunci cand majoritatea urla si iese in strada, protestand…

Trebuie sa amintesc si acel amanunt in care, fara a ma considera un elitist, dar cu dorinta de a ma perfectiona intr-un om fin, un intellectual in devenire ,ma consider tradat de toti acesti domni ce promit si nu misca absolute niciun deget!

Sau, glumind ei au ajuns la performanta de a fi permanent, preocupat doar cu Ideea in sine de Educatie, ca sa poate sa si scape o astfel de tampenie. Precum intrebarea lansata de ministrul Funeriu nu ma voi chinui c-un raspuns.

Intrebarea, retorica si zeflemitoare in fond, referitoare la destinul ce are inclus in codul sau genetic salvarea de la moartea prin infometare a profesorilor, ei bine – intrebarea este insa perfect stupida si tampita…

In primul rand pentru ca deviaza si frizeaza relaitatea. Nu ma voi lansa in atacuri si la catalogari, insa e peste masura sa s idea oricine cu parerea, cu atat mai mult ca acest domn ministru…

In al doilea rand pentru ca nu isi ia ca punct de reper nici macar decenta lumii moderne, ci merge, in comparatia ei victorioasa si vicioasa, catre o realitate de mult apusa – cea a evului mediu, a primitivismului a canibalismului, a comunismului cel mai crancen si a dictaturii infioratoare. In sfarsit, ea vizeaza direct atrocitatile cele mai odioase ale istoriei si isi ia ca punct de reper doar epocile in care existenta a ajuns la limitele umanului. Doar asa intrebarea domnului cercetator extrem de pasionat de a face noi reforme mai..”funerii”pot capata un raspuns negativ.

In concluzie, este adevarat, nimeni nu moare de foame. Cel putin in Romania. In rest, Dumnezeu cu mila…ar mai exista cazuri, ici-colo!

Totusi! Pentru ca inca nu am ajuns acolo, cel putin pentru ca inca niciun oficial nu ne-a atentionat ca am putea fi macar plasati in zonele negre ale educarii…

Asadar, a vazut totusi cineva “ca vreun profesor sa moara de foame”?

Intr-adevar, domnule Funeriu, nu am auzit niciodata pana acum ca vreun profesor sa moara de foame. Rationament rece si adanc!Deprins din vreun lagar d econcentrare, nu gluma!!!!

Stiu ca geniile pot trai si in mizerie, iar foamea iti stimuleaza mai bine activitatea de creatie. Valorile se cern, iar masele inca nu mor de foame. Inca traim intr-o lume perfecta pentru ca ne raportam la moartea civilizatiei insasi, dar pretindem ca suntem cercetatorii secolului nu cersetorii acestuia…

Masa celor care in cor va striga ca le-au scazat salariile, desi primul ministru isi facea cruce cu limba in gura cand jura in urma cu jumatate de an “ca niciun salar” (ca sa il citez corect) nu va scadea, nici atunci, nici acum si niciodata…

Sau, acest domn Funeriu se crede momentan un om deosebit, un om important ce nu are insa…habar niciodata de nimic?

. Inca, nici unul dintre noi nu a murit de foame. Inca, totul este bine, domnule iar “ca niciun salar” am devenit doar sclavii dvoastra pe aceasta plantatie denumita metaforic Minister…
  Insa, aceasta perioada sa nu credeti ca nu va va marca, chit ca peste multi ani, nimeni si niciodata nu o sa-si aduca aminte de ...ideea ca ati fost sef...
 Poate doar cei din anturajul dvoastra o sa va deplanga deciziile si declaratiile "spumoase..."

 A rividerci...



Zadkielix alias D.M

9 comentarii:

  1. O analiza buna si la rece a ceea ce se intampla acum cu vietile profesorilor romani. Si inca nu sunt enumerate si alte aspecte umilitoare pe care acesti oameni sunt nevoiti sa le indure: cumpararea (de nevoie) a alimentelor de calitate proasta sau a hainelor din magazine second hand; frustrarea simtita atunci cand, in loc sa cumpere un bilet la teatrul la care se duceau macar o data pe luna, sa fie nevoiti sa-si tina banii pentru kilogramul de carne pe care sa-l imparta pe 4-5 zile; nemultumirea simtita atunci cand, in loc sa-si cumpere o revista de profil/o carte/un dictionar sunt nevoiti sa-si cumpere toner, hartie (si sa-si plateasca energia electrica acasa) pentru a-si pregati fisele de studiu pentru elevii sai asa cum trebuie, pentru ziua urmatoare; si cate si mai cate, inca.

    Nu poti face un sistem sa functioneze la parametri normali fara oameni cat de cat motivati. Nu se poate. E cea mai mare tampenie sa pretinzi si doar sa te faci ca dai. Nu se poate sa pretinzi performanta la scara cat mai mare fara dotarile minim necesare.

    Nici macar Ceausescu nu a indraznit sa aduca lucrurile in invatamant in halul asta. Nici macar el.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu daca sa rad sau sa dau cu caciula de pamant , cand un ministru ,face asemenea afirmatii, mai degraba i-as trage un pumn in mecla. Omul asta de cand a venit la educatie, ne-a facut sa-i regretem pe predecesori lui, numai prostii ii debiteaza mintea(daca o avea), probabil ca intemeietorii scolii romanesti se zvarcolesc in morminte .Poate doreste cu adevarat sa vada un profesor mort de inanitie

    RăspundețiȘtergere
  3. Ganditi mult si subversiv, domnule Funeriu! In loc sa ramaneti cuminte la suprafata lucrurilor, dvs. va arde de scufundari la adancime!
    Reforma pe "burta goala" chiar nu se poate face!
    Nici in Botswana, nici in Tara de Foc daca ati fi, nu aveti certitudinea ca ati rezista mai mult de o luna...teafar!!!
    Daca lucrati in sistemul public, pregatiti-va sa nu aveti nicio cariera.
    Am impresia ca promovati numai si numai trepadusi ce va influenteaza!
    Prostia, mediocritatea si impostura sistemului rejecteaza cu violenta oameni ca dvs. Eu, totusi, v-as da numai in plin pumni!

    RăspundețiȘtergere
  4. Hmm, ai MARE dreptate Zadkielix!Nu ma asteptam la asa iesire si asemene adeclaratii!
    Stii ec mi se pare?
    Totul e bine "calculat"...Mr Funeriu are doar darul de a executa ce anume i se dicteaza, din dreapta si din stanga! Si, consecintele nu se lasa asteptate!
    Uite, paradoxal, deciziile in ceea ce priveste invatamantul sunt politice, dar cand vine vorba despre ideologie aceasta este sublima dar nu exista! In fapt, paradoxul nu se reduce la invatamant, ci la societatea romaneasca per ansamblu. nu-si pune nimeni problema proiectelor pe termen lung, nu se intreaba nimeni care este esenta lucurilor; toate se reduc la aparente....

    aveam multa incredere la inceput in tipul care a devenit recent ministru. incep sa cred ca m-am inselat teribil.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ceea ce găsesc strident şi reprobabil la declaraţia ministrului este siguranţa cu care ascunde astfel de adevăruri în clişee, mai ales că nu-i stă în fire apelul la astfel de neaoşisme ieftine. Ca şi cum adevărul nu poate suporta haina eufemismelor sau, măcar, a unor minime precauţii stilistice. Ca şi cum nu poţi să-i spui adevărul omului decât verde în faţă, de la obraz la obraz, pe şleau, pe bune. Altfel nu e adevăr, e minciună prin omisiune. E bine să nu îşi facă nimeni iluzii cu privire la nimic. Un pumn în meclă, o vorbă crudă trântită în timpan, o înjurătură zdravănă e singura cale prin care (!?)“ai pus cu botul pe labe” obraznicia şi minciuna. Pe scurt, domnul ministru le-a (ne-a) tras-o. Poporul a priceput despre ce e vorba, nu mai e nimic de adăugat.
    Excelent punctul de vedere, Zadkielix!
    Bine ancorat in realitatea asta extrem de tulbure...

    RăspundețiȘtergere
  6. Ministrul Daniel Funeriu a prezentat, abrupt şi colorat, rezultatele ultimelor experimente şi diagnoze clocite în hiper-sofisticatele laboratoare ministeriale cu privire la profesori. Cercetări amănunţite prin registrele medico-legale, săpături arheologice şi conspecte savante din presa ultimelor veacuri au scos la iveală singura certitudine luminoasă care ne lipsea: niciun profesor nu a murit până acum de foame, toţi sunt vii, teferi şi hiper-activi, plini de vitamine şi entuziasm. De acum ne putem sprijini pe această evidenţă, băieţi opriţi căutărilE...
    ROMANICA NOASTRA ARE MULTE DE RECAPITULAT, desprinse parca din comunism...
    Halal ministru...

    RăspundețiȘtergere
  7. nu stiu ce sa zic...invatamatul romanesc trebuie reformat din temelii...eu zic ca sunt deja prea multi profesori la media de elevi/studenti...mai putine materii, mai multe activitati practice...

    Dusmanul de clasa Google, se retrage din China...detalii la mine pe blog

    RăspundețiȘtergere
  8. Aproape toate masurile care s-au luat in invatamant in ultimii 20 de ani au fost fie ca asa a cerut Uniunea Europeana (si noi multe le-am adoptat fara sa le adaptam la realitatile noastre), fie au fost comenzi politice si nevoia (spoiala, de fapt) de a arata ca se schimba ceva. Nu s-a mers in adancime. Iar categoria asta sociala a fost batjocorita putin cate putin, pana cand, incetul cu incetul , a devenit demotivata, indiferenta, apatica... Dincolo de orice vorbe, doar cei din interior pot pricepe cu adevarat care este viata unui cadru didactic azi. O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  9. Am impresia ca la ce politruci avem aici in tara, nici daca plecam pentru "n" ani si apoi ne intoarcem nu se vor schimba in gandire, in actiuni si mai ales in adevar...

    RăspundețiȘtergere