Translate

miercuri, 3 martie 2010

Pregatiri intense in cel mai autentic stil romanesc

   In loc sa previna catastrofele, sa consolideze sau sa evacueze cladirile cu risc seismic mare, autoritatile ne pregatesc locuri de veci. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca a pregatit locurile de veci pentru eventualele victime ale unui seism.
 Da, nu va mirati, oameni buni!
  Uitati ce declara acest primar general:


"Am inceput de aproape doi ani sa iau primele masuri pe care am putut eu sa le iau din punct de vedere medical. In caz de cutremur pe mine ma obliga sa am la dispozitie locuri de inmormantare si am pregatit si locurile astea", a declarat Oprescu intr-o emisiune televizata.

Informatia a fost confirmata de catre Administratia Cimitirelor, care a precizat ca exista 12.000 de locuri de veci create special pentru victimele unor calamitati, conform Hotararii Consiliului General al Primariei Capitalei 303/2003.

Ca deh! Daca nu se construiesc buncare sau se consolideaza structurile invechite, mai bine se creeaza noi cimitire. Poate ca  nu e...deontologic, dar renteaza....
 Ingrozitor!!!

De 30 de ani, Bunul Dumnezeu ne-a blagoslovit sa nu mai avem oarte  de asemenea miscari ale scoartei. Insa, stau si ma gandesc, nu e cam mult sa ne ingrijim, fata de noi insine, gandindu-ne la urmasi , la ce grad si exprimare a civilizatiei, protejandu-ne, atat pe noi cat mai ales cladirile, in care ne desfasutam activitatea???
Sau ne complacem in aceasta autosuficienta, garantata din simplul motiv ca este mai usor si mai ...ieftin sa cream gropi, in detrimentul unor programe, masuri urgente de a consolida, de a intretine cladirile invechite?
Sau ne incalzesc asemenea declaratii?
 Nu de alta, acum in debut de primavara tin sa amintesc ceea ce cu  cateva luni, edilul sef al Bucurestiului a anuntat in cadrul unei declaratii televizate.
 Scurt si la oboect, domnia sa amintea ca la primul mare cutremur, Capitala va avea 500.000 de victime, morti si raniti....Fara sa fiu cinic, spre comparatie cu seismul din 1977( de care nu m-a invrednicit Providenta sa fiu martor, nascandu-ma fix dupa 7 ani), a ucis 1.570 de oameni si a ranit alti 11.300.


 Si acum ,dragi prieteni si cititori ai blog-ului trageti dvs. singuri unele idei sau concluzii!
 Estimarile se bazeaza pe studiile specialistilor de la Institutul de Cercetare in Constructii (INCERC). In 2008, ei spuneau ca un cutremur de 7 grade pe scara Richter ar omori 450.000 de bucuresteni, dar asta numai daca seismul ar lovi noaptea, in jurul orelor 21.00. Pe timpul zilei, numarul victimelor s-ar reduce cu 46%.

Astfel, cele 12.000 de locuri de veci pregatite de autoritati ar fi oricum insuficiente, daca numarul victimelor s-ar apropia de estimarile specialistilor. Este insa trist ca in loc sa prevenim o catastrofa, pregatim locuri de veci pentru morti.


Este si mai revoltator faptul ca primarul Sorin Oprescu ne propune constant proiecte fanteziste ca Autostrada Suspendata si ca-si doreste constant sa bata recorduri in loc sa ia masuri pentru a reduce numarul victimelor unui eventual cutremur. Poate ca daca s-ar consolida mai repede cladirile cu grad seismic numarul victimelor ar scadea si Bucurestiul n-ar mai fi recunoscut ca fiind capitala cu cel mai mare risc seismic din Europa.

Nu stiam, insa am zappat pe net si ,potrivit unor calcule,in Capitala se afla peste 120 de cladiri cu buline rosii, iar numarul imobilelor cu risc seismic de diferite grade este de aproape 400, insa in 2009 numai unul a fost consolidat.22 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public vor fi consolidate pana in 2012. Cel putin asa a hotarat Guvernul, la propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

 Si, unii doar pregatesc terenul....Viata merge inainte si, o sa-L rog pe Bunul si Adevaratul Dumnezeu sa lumineze inimile si cugetele acestora ce au impresia ca sunt vesnici si ne conduc pe noi,"adormitii"...

   Ganduri bune!

                                                             Zadkielix alias D.M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu