Translate

sâmbătă, 17 aprilie 2010

Problema norilor buclucasi(partea 1)

 Norii buclucasi
  Există multe feluri de nori, de diverse forme, consistenţe, culori, ameninţători sau prietenoşi, purtători ai tronurilor cereşti sau doar smeriţi cărători de apă.
Există norii geografilor, aşezaţi perfect în denumirile lor latineşti şi în ecuaţia previzibilă, ştiinţifică a lumii acesteia: cirrocumulus, cirrus, cirrostratus, pe urmă altocumulus. Cu cât se apropie mai mult de pământ, norii îşi amestecă invariabilele atribute ştiinţifice cu schimbătorul destin al oamenilor: iată, norii joşi se numesc cumulus humilis, cumulus mediocris!
Norii poeţilor nu sunt rodul unei cercetări riguroase, cu capul lăsat pe spate şi cu gura căscată din pricina uimirii sau, dimpotrivă, a spondilozei. E plină literatura lumii de nori, alcătuiţi din sunete şi litere înlănţuite diferit într-o mulţime de limbi. Cei mai antipatici poartă povara precipitaţiilor sau servesc drept material didactic pentru diverse lamentaţii pe teme înalte, filosofice şi încâlcite
(“Trecut-au anii ca nori lungi pe şesuri”…!). Oricum, a scrie despre nori nu e o treabă deloc uşoară. Aşa crede Stephane Audeguy: “Nimic pe lume nu e mai fascinant decât norii, poate doar oceanul; dar aici e primejdia. Căci, de asemenea, nimic nu e mai zadarnic, mai inşelator, mai stupefiant ca aceasta materie mereu schimbătoare, mereu înnoită şi pe care atât de uşor te poţi istovi voind s-o descrii, s-o înţelegi, s-o domini
Vechi şi respectate emanaţii ale înţelepciunii populare au văzut în nori o posibilă formă de inadecvare la realitate, în sensul practic: căci “a umbla cu capul în nori” pare mai degrabă o vină, rareori un elogiu.
 
                                                           Zadkielix alias D.M
 

2 comentarii:

  1. mai periculosi sunt norii de cenusa vulcanica...dar si ei sunt frumosi in felul lor...

    te astept la mine pe blog unde Saab Gripen ne lovesc cu o contraoferta: 24 de JAS 39 Gripen noi, pentru acelasi pret oferit de americani pentru F-16 second hand

    RăspundețiȘtergere
  2. Am picat examenul ptr executori (dupa 70 de zile de invatat) ,am cazut in necredinta si deznadejde ,revolta etc ,observand ca in acesti cca 2 ani ,de fapt nu m-am schimbat deloc .
    M-am gandit serios daca mai are rost sau nu sa merg pe calea asta a credintei.
    Nu pot sa spun ca anumite lucruri imi sunt clare si acum...Voiam sa o termin si cu blogul meu definitiv,chiar il stersesem 2-3 zile.

    RăspundețiȘtergere