Translate

marți, 1 mai 2012

1 Mai...remember

Ce s-a întâmplat de 1 mai ca să fie oficial  ZIUA MUNCII?

 În 1891, când al doilea Congres al Internaţionalei Socialiste a recunoscut-o ca sărbătoare anuală. Data a fost aleasă pentru a comemora masacrul petrecut la Chicago, în 1881. Atunci, în piaţa Haymarket, poliţia a deschis focul asupra membrilor de sindicat care demonstrau pentru o zi de lucru de opt ore. 
Au murit şi muncitori... şi poliţişti, cei din urmă fiind victime ale erorilor de tir ale colegilor lor. Se pare că incidentul a fost provocat de o persoană rămasă necunoscută care a aruncat o bombă către poliţişti. Cu toate astea, sindicatele din SUA sărbătoresc oficial Labour Day, în septembrie. Pe vremea comunismului, in timpul regimului Ceausescu, ziua muncii avea o mare importanta si era intampinata cu un miting de solidaritate al municitorilor. Dupa 90 sarbatoarea a devenit mai putin importanta, fiind asociata mai mult cu petrecerile la mare sau la munte.
In 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat 1 Mai ca Ziua Muncii – în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestaţii muncitoreşti. Cu timpul, 1 Mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea ţărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autorităţile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă. În România Ziua Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată de către mişcarea socialistă în 1890. 
În perioada regimului comunist, de 1 Mai autorităţile organizau manifestaţii uriaşe pe marile bulevarde, coloanele de muncitori în ţinute festive fiind nevoite să scandeze lozinci şi să poarte pancarte uriaşe. După 1990, importanţa propagandistică a zilei a fost minimalizată dar oamenii se bucură de acest eveniment sărbătorindu-l în aer liber, la iarbă verde, la mare ori la munte, delectându-se cu mâncărurile tradiţionale: mici şi bere. Ziua Muncii este o sărbătoare ţinută în cinstea victoriei luptei sindicale – care a asigurat ziua de muncă de 8 ore – dar şi alte drepturi sociale şi politice ale muncitorilor. 
Ziua de 1 Mai este considerată în cea mai mare parte a lumii Sărbătoarea celor care Muncesc, Ziua Muncii sau Ziua Internaţională a celor ce Muncesc. În România 1 Mai oficial e zi liberă.1 mai a devenit, în aproape toată lumea, Ziua Internațională a Muncii. Există și excepții, de exemplu Australia, Elveția și Statele Unite, unde 1 mai nu este o sărbătoare oficială. În majoritatea țărilor vest europene, ziua de 1 mai este zi liberă.

 Sursa:

                                  Zadkielix alias D.M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu