Translate

luni, 4 ianuarie 2010

Evenimentele din 2010-Luna de luna

Proaspat intrati in 2010, ma intreba care vor fi evenimentele care vor marca scena internationala. Cu totii , (inclusiv si eu) vrem sa stim ce se va schimba pe plan politic, economic, social, dar si la ce concerte si competitii sportive putem participa.




Prestigiosul ziar The Economist a intocmit un calendar al celor mai importante evenimente internationale din 2010.
 Am spicuit din acesta, adaugand si eu evenimente SIGURE!



Ianuarie



Luna ianuarie va fi dominata de schimbarile la nivelul Uniunii Europene. Presedintia UE va fi preluata, prin rotatie, de Spania, iar Pecs (Ungaria), Essen (Germania) si Istanbul (Turcia) vor deveni capitale culturale europene.



Presedintele american Barack Obama va da un prim raport americanilor, data fixata insusi de el fiind legata de inchiderea inchisorii de la Guantanamo.



Pe plan economic, la Davos, Elvetia, se va tine al 40-lea Forum Economic Mondial.

Pe 15 ianuarie  se va produce un eveniment destul de rar-eclipsă inelara de soare (cea mai lunga eclipsa se soare din secolul al XXI )


Februarie



In februarie, chinezii din intreaga lume saebatoresc venirea Anului Tigrului, simbol al puterii si sensibilitatii. De asemenea, indragostitii de pe intreg globul isi vor jura iubire eterna cu ocazia Sfantului Valentin.



Miliardarii pasionati de yahting isi vor putea etala ambarcatiunile la cea de 33-a editie e Cupei Americii, iar la Miami se va desfasura cea de 44-a editie e Super Bowl-ului. Totodata, sportivii iubitori de zapada se vor intrece la Olimpiada de Iarna ce se va tine la Vancouver, Canada.



Tot in februarie va avea loc si deja extrem de vestitul Carnaval de la Rio de Janeiro, iar Costa Rica isi va alege un nou presedinte.

Intre 12 si pana pe 28 februarie  sunt programate Jocurile Olimpice de iarnă din 2010 în Vancouver si Whistler (Canada)

Martie



Martie va fi luna comemorarii a 200 de ani de la nasterea lui Frederich Chopin, concerte comemorative fiind tinute in intreaga lume.



Hollywood-ul isi va scoate din nou covorul rosu la inaintare, pentru cea de-a 82 editie a Oscarurilor, insa nu inainte ca Zmeura de Aur sa-i isi desemneze castigatorii premiilor rusinii.



Tot in martie iubitorii limbii lui Voltaire de pe intreg globul sarbatoresc Ziua Internationala a Francofoniei.



Ecologistii din intreaga emisfera sudica, din Australia si pana in Africa de Sud, isi celebreaza nuditatea printr-un maraton pe bicicleta...fara echipament, in timp ce canadienii vor incepe vanatoarea anuala de foci.



Aprilie



Aprilie va debuta cu celebra Zi a Pacalelii. In aceasta zi, cardiacii ar fi bine sa nu uite sa-si ia pastilele pentru ca toata lumea se va tine de glume, iar unele nu sunt tocmai inspirate.



Producatorii de cafea din intreaga lume se vor aduna la Londra pentru World Barista Championships.



Tiger Woods va incerca pentru a cincea oara sa castige US Masters Golf Tournament din Augusta.



Pe plan politic, Austria va organiza alegeri prezidentiale, iar Ungaria isi va alege parlamentarii. Cu putin noroc, si sudanezii vor avea alegeri prezidentiale si generale, primele in multi ani.



Mai



Cei 189 de semnatari ai Tratatului de Nonproliferare Nucleara se intalnesc la New York pentru a-l revizui.



Filipinezii isi vor alege noul presedinte si Congresul, iar Marea Britanie isi va tine alegerile generale. Totodata, Macedonia isi asuma conducerea Consiliului Europei, promovand democratia si drepturile omului.


Norvegia va gazdui Eurovision-ul.

 Franta va da startul peliculelor pentru Festivalul de la Cannes si,va serba cu fast Ziua Internationala a Rasului! De aceea, nu  ar trebui sa uitatam sa pastram un zambet , doaua etc si pentru..si pentru...

 Pe 22 mai  se va desfasura  Finala Ligii Campionilor, în Madrid, stadionul “Santiago Bernabeu".



Iunie



Franta celebreaza solstitiu de vara prin Festifalul Muzicii, notele rasunand pe toate strazile, in toate parcurile, din Paris pana in cele mai mici sate.



Canada va gazdui atat summit-ul G8, cat si G20, in Huntsville, Ontario.



Cele mai bune echipe de fotbal vor concura in Africa de Sud o luna intreaga in cadrul Cupei Mondiale FIFA, iar elitele tenisului se vor muta de pe zgura de la Open-ul francez pe iarba verde de la Wimbledon.



Iulie



In iunie Belgia va prelua conducerea pentru sase luni a presedintiei Uniunii Europene.



America isi sarbatoreste independenta pe 4 iulie, iar Franta comemoreaza Revolutia pe 14.



In Olanda se va da startul bicicletelor ce vor participa timp de trei saptamani la ... Turul Frantei.



In Spania strazile vor rasuna de copitele taurilor in timpul coridelor. In Finlanda, cei mai puternici barbati participa la competitia anuala de carat neveste, castigatorul priming greutatea sotiei sale in bere.



Parisul, eterna capitala a modei, va aduna cele mai stilate vedete la Saptamana Modei.

Nu uitati nici de 10 iulie data ce se va produce eclipsa totală de soare (vizibil numai în Pacificul de Sud)

August



SUA trebuie sa isi retraga trupele din Irak, alti militari vor ramane, insa, pentru a-i intrena in continuare pe soldatii irakieni.



Rwanda va organiza alegerile prezindentiale pentru a doua oara de genocidul ce a marcat intreaga lume, cel care va fi votat drept sef de stat pastrandu-si functia pentru sapte ani.



Mii de oameni se vor aduna in districtul londonez Notting Hill pentru cel mai mare carnaval de strada al Europei.



Septembrie



"Soarecii de biblioteca" vor sarbatorii, cel mai probabil prin multe lecturi, Ziua Internationala a Literaturii.



Pilotii de raliu isi vor ambala motoarele pentru Competitia Peking - Paris.



Diplomatii intregii lumi se vor intalni la New York, pentru Consiliul ONU.

Pe 30 septembrie , NASA planuieste sa puna capăt exploatării spatiale cu navele de tip Space Shuttle si va trece la casarea acestora.

Octombrie



Germania sarbatoreste 20 de ani de la unificare. Premiul Nobel pentru Pace se va duce in Oslo, in timp ce alti laureati se anunta in Stockholm.



Egiptenii isi aleg un consiliu de 518 membri, 64 de locuri fiind rezervate femeilor, iar Brazilia organizeaza alegeri prezidentiale si generale.



Atletii din 71 de state vor participa la Commonwealth Games la Delhi, India.



Noiembrie



America isi alege un nou pachet de 435 de membri pentru Camera Reprezentantilor si de 100 de membri pentru Senat. 39 de state isi aleg si un nou guvernator.



Guangzhou, din China, Gazduieste Jocurile Asiatice, iar Seoul, South Korea, gazduieste summit-ul G20. Burkina Faso isi alege presedintele, iar Azerbaijan-ul Parlamentul.



Cele mai frumoase femei ale lumii se vor bate in tactici de salvare a Pamantului in cea de 60-a editia a Miss World ce se va tine la Nha Trang, Vietnam.



Decembrie

Pe 21 decembrie – eclipsa totala de Luna

Google va anunta care sunt cele mai cautate lucruri pe Internet in 2010. Premiul Kluge, in valoare de un milion de dolari, va fi acordat la Washington.



America va sarbatori 390 de ani de la sosirea pelerinilor in Plymouth Rock in 1620.



Totodata, Tanzania va organiza alegeri prezidentiale, parlamentare si locale.
 
  Toate bune si sa auzim numai lucruri bune pe 2010!
 
                                                    Zadkielix alias D.M

Un comentariu:

  1. interesant de vazut cum vor actiona iranul si comunitatea internationala in legatura cu programul nuclear al iranienilor, precum si situatia interna statului lor...

    RăspundețiȘtergere