Translate

sâmbătă, 27 februarie 2010

Chile a inregistrat cel mai puternic cutremur din ultimii 50 de ani


   

Un cutremur cu magnitudinea 8,8 s-a produs sambata noaptea in Chile, provocand moartea a cel putin 78 de persoane, a declarat presedintele Michelle Bachelet.
Cutremurul s-a produs la ora locala 3.34 (8.34 ora Romaniei), la circa 115 kilometri nord-est de Concepcion, al doilea oras ca marime al tarii, si la 325 de kilometri sud-vest de capitala Santiago.

Presedintele Michelle Bachelet a decretat starea de catastrofa in zonele afectate si a indemnat la calm. "Oamenii ar trebui sa ramana calmi. Facem tot ce putem cu fortele de care dispunem. Orice informatie avem, o vom impartasi imediat", a declarat ea, citata de BBC.

O alerta de tsunami a fost emisa pentru intreg bazinul Pacificului.

Seful statului a precizat ca "un val de mari proportii" a afectat arhipelagul Juan Fernandez, ajungand intr-o zona locuita. Ea a indemnat locuitorii din zonele de coasta sa mearga in zone mai inalte.

Cutremurul a avariat infrastructuri, multe sosele fiind impracticabile. Potrivit presei, cel mai important pod din Chile, care leaga nordul de sudul tarii, a fost avariat. Aeroportul din capitala a fost inchis, zborurile fiind anulate sau redirectionate spre Mendoza (Argentina).

Potrivit autoritatile, zona cea mai grav afectata pare sa fie Parral, in apropiere de epicentru.

Un post local de televiziune a anuntat ca s-a produs un incendiu in orasul Colina, la 20 de kilometri nord de Santiago, dar situatia este sub control.

O serie de spitale din mai multe regiuni, inclusiv din Santiago, au fost evacuate din cauza problemelor aparute la structura.

Un locuitor din Chillan, oras situat la 100 de kilometri de epicentru, a declarat pentru televiziunea locala ca seismul a durat circa doua minute. Alti martori au spus ca in prezent comunicatiile sunt intrerupte, dar alimentarea cu apa nu a fost oprita.

Multe site-uri si posturi de radio din Chile nu sunt inca accesibile.

Cladirile din Santiago s-ar fi miscat intre 10 si 30 de secunde, iar curentul electric a fost intrerupt.

Potrivit Ministerului roman de Externe, cateva zeci de romani se afla in Chile, in special in capitala Santiago. Ambasada Romaniei in Chile nu are informatii despre eventuale victime in rindul cetatenilor romani.

Cel mai puternic cutremur inregistrat in Chile in secolul al XX-lea a fost de 9,5 grade, in 1960, soldat cu moartea a 1.655 de persoane.
Surse
BBC 


                                                                              Zadkielix alias D.M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu