Romanii sunt dependenti de analgezice. In 2009 in Romania s-au cumparat aproximativ 37 de milioane de euro de astfel de medicamente!
Da, cifrele nu mint!Statisticile bat orice fel de concurenta si acorda rcorduri de-a dreptul neverosimile. In alte tari, o substanta pe care o contin analgezicele de acest gen este interzisa.
Chiar dorim sa le luam asa cu pumnul, ca in imagine?
E INADMISIBIL, din propriul meu punct de vedere!
Potrivit studiilor efectuate de compania internationala independenta de studii in industria farmaceutica, Cegedim, in Romania, cea mai bine vanduta pastila este Algocaminul. In 2009 au fost cumparate la liber din farmacii 190 de milioane de astfel de pilule si 29 de milioane pe baza de reteta.
In topul analgezicelor preferate de romani alaturi de Algocamin se mai regasesc Nurofenul (108 milioane de pastile) si Paracetamolul (56 milioane de pastile).
Ceea ce nu se prea stie insa este ca o substanta continuta de unele din aceste medicamente poate provoca o boala grava, care conduce la distrugerea maduvei osoase, potrivit informatiilor date de Ion Fulga, profesor doctor la catedra de Farmacologie din cadrul UMF „Carol Davila”.
Despre ce anume e vorba?
Metamizolul e chiar otrava data la liber! In alte tari e deja istorie, ramanand interzis!
Metamizolul, continut de Algocamin, a fost interzis inca de acum cateva decenii in alte tari precum Marea Britanie (din 1965), Suedia (1974), SUA (1977) sau Arabia Saudita (1980). Si in statele UE (Danemarca, Olanda, Grecia, Irlanda, Lituania), cat si in Japonia, Australia, dar si in tari sarace Ghana, Nepal, Bangladesh, substanta este strict interzisa. Pe de alta parte, in Israel, metamizolul se administreaza doar in cadrul spitalelor, in timp ce in Belgia (unde medicii il claseaza la categoria "otravuri"), Germania si Spania, aceasta se poate cumpara doar cu prescriptie medicala.
Romanii insa sunt in topul celor care prefera automedicamentatia bazata pe aceste pastile. Numai pentru Algocamin s-a cheltuit peste 13.970.000 de euro in 2009, potrivit ziarului Gandul.
"Un studiu pe care l-am facut in 2006 arata ca un roman ia 0,5 comprimate de Algocalmin pe zi. Acesta este medicamentul preferat de noi, deoarece are efect pentru orice fel de durere: de la cap, la spate si pana la durerea de masea. Unii mai iau Algocalmin ca sa le scada febra. Studiile farmaceutice nu au putut demonstra pana in prezent ca medicamentul are si aceste proprietati, dar pacientii sustin ca da", a precizat pentru ziarul Gandul prof. dr. Ion Fulga, profesor la Catedra de Farmacologie, din cadrul Facultatii de Medicina UMF "Carol Davila".
Doctorul Ion Fulga a mai precizat ca acest medicament poate duce la agranulocitoza, care presupune scaderea masiva a globulelor albe din sange, lasand sistemul imunitar fragil. Agranulocitoza se caracterizeaza printr-o stare tixiinfectioasa cu febra mare, varsaturi si diaree.
Un studiu realizat de GfK in 2006 arata ca aproape 75 % dintre romanii prefera sa-si adminstreze medicamente fara a consulta in prealabil un specialist.
Studiul a mai aratat ca mai mult femeile sunt adeptele automedicamentatiei. 82 % dintre acestea apeleaza la acest tratament, comparativ cu doar 63 % dintre barbati. Afectiunile cele mai dese pentru care populatia prefera automedicatie sunt cefaleea, durerile de gat si virozele respiratorii.
"Peste jumatate de pacienti imi spun ca inainte de a ajunge la mine au incercat diferite tratamente pe care le-a auzit la vecina. Romanii nu au incredere in medici. Vecina are solutii mai bune si mai la indemana decat medicul", a explicat pentru Gandul, profesorul dr. Mihai Voiculescu, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiile Ficatului. Acesta a mai adaugat ca automedicamentatia poate avea efecte dezastruoase asupra organismului.
Romanii insa, mai ales acum in sezonul rece, prefera sa trateze singuri o raceala, de exemplu, cu antibioticele. Medicii recomanda insistent evitarea acestora, deoarece racelile sunt produse de virusi si se trateaza de fapt cu antivirale.
....................................................................................................
Stau si ma intreb, fara sa mai clipesc, oare ne trebuie sau se dovedeste doar un semn de lasitate, moft sau mai stiu eu altceva, atunci cand apelam la asemenea substante, culmea, luate in exces?
Am ajuns atat de bolnavi sau ne prefacem si ne inchupuim jucand perfect acel rol de pacienti grijulii, indopandu-ne intr-o maniera mai mult decat arbitrara, salbatica?
Nu cumva exageram, luand cu pumnul fel de fel de medicamente, distrugandu-ne sanatatea si plangandu-nede toate conditiile vitrege!
Ma simt dezgustat de aceasta stire, insa am TINUT EXPRES sa o postez deoarece , numai prin exemple, numai prin a ilustra se pot trage SEMNALE DE ALARMA!
Fara inchipuiri si medicamente, pentru numele Lui Dumnezeu!
Nu spun acum sa renuntam, in cazul in care suntem bolnavi si trebuie sa urmam tratamente!
Insa, prea s-a ajuns in asemenea masura incat, la o banala iritare, fara aconsulta (doctori, personal profesionist, medical), ci dupa bunul nostru plac, sa ne luam libertatea sa ne ingrijim, administrand 'dupa ureche" fel de fel de pastile!
Mia bine o masa sanatoasa decat asa substante, din care unii fac si comert cu ele, fac averi sau dezvolta imperii!
Ganduri alese!
Zadkielix alias D.M
Surse:
Ziarul Gandul
Wikipedia.org
http://www.tion.ro/
Zadkielix alias D.M
Cata dreptate aveti...si nu tine de lipsa de informare?...
RăspundețiȘtergere"The land of choice"