Romania se afla printre ultimele tari din punct de vedere al capacitatii de a face fata crizei care a afectat economiile a tot mai multe tari, de pe toate continentele.
Intr-un raport al IMD intitulat "Stress Test of Competitiveness", in care sunt
clasificate tarile in functie de capacitatea acestora de a-si imbunataticompetitivitatea, Romania se afla pe locul 54 dintr-un total de 57.
Tarile analizate au fost supuse unui stress-test. S-a urmarit orientarea tarilor spre viitor, expunerea, pregatirea si rezistenta acestora intr-o perioada prelungita de recesiune. Slaba pregatire la toate aceste capitole plaseaza tara noastra in coada listei.
In evaluarea gradului de rezistenta a tarilor la criza, IMD a tinut cont de patru criterii: perspective economice, implicarea Guvernului, implicarea mediului de afaceri si a societatii societatea.
Primele zece locuri, care desemneaza tarile care pot face cel mai usor fata crizei, sunt ocupate de Danemarca, Singapore, Qatar, Norvegia, Hong Kong, Elvetia, Suedia, Australia, Finlanda si Malaezia.
Desi previziunile economice sunt inca slabe pentru acest an, Danemarca se afla in fruntea topului ca urmare a rezistentei mediului de afaceri autohton si a stabilitatii societatii. Alte tari mai mici (cu mai putin de 30 de milioane de locuitori) din Europa de Nord si Asia de Sud-Est au pozitii fruntase in topul realizat de IMD.
"Economiile mai mici sunt adesea mai potrivite sa se adapteze unor astfel de dificultati. O alta explicatie este aceea ca mai multe dintre aceste natiuni au suferit crize destul de severe, financiare si imobiliare, in trecut, si se poate sa fi fost mai precaute in politicile lor. Qatar si Chile, de asemenea, afiseaza avantaje in a se confrunta cu criza", a declarat profesorul Stéphane Garelli, Director al IMD.
Statele Unite se afla pe pozitia 28 in acest top, principalele semne de intrebare cand vine vorba de SUA fiind preocuparea pietei privind adancimea crizei si timpul in care se va trece peste ea.
Pozitiile de la mijlocul topului sunt ocupate de tari considerate mari exportatoare, precum: China (18), Taiwan (21), Brazilia (22), Germania (24), Japonia (26) si Coreea (29).
Irlanda, care se situeaza pe locul 25, ar fi putut ocupa un loc mai in fruntea clasamentului, insa capacitatea sa de a face fata crizei a fost serios afectata de intensitatea crizei imobiliare, care a produs pagube serioase.
In ce priveste doua dintre cele mai mari economii europene, Marea Britanie si Franta, acestea ocupa pozitii nelinistitoare, 34 si, respectiv 44. Mai rau, Italia se afla abia pe locul 47, iar Spania pe 50, recuperarea decalajului in aceste tari fiind impiedicata de rigiditatile structurale. Printre ultimele clasate se afla si Rusia, care ocupa a 51-a pozitie.
"Pe scurt, acest test de stres arata ca natiunile mai mici, care sunt orientate spre export, cu economii si medii socio-politice elastice si stabile sunt mai bine echipate pentru a trece peste aceasta criza.
Cu toate acestea, numai performantele unor mari exportatori cum ar fi Statele Unite, Germania, China sau Japonia vor trimite un mesaj credibil lumii", a concluzionat prof. Garelli.
Hm.. mira pe cineva rezultatele testelor in ceea ce priveste Romania? Pe mine.. nu prea. :))
RăspundețiȘtergere