Translate

vineri, 22 mai 2009

Stire adevarata din categoria..."asa este!"

ACEST MATERIAL ESTE O PRELUARE DIN zIARUL "Gandul"
Ministerul Educaţiei greşeşte din nou. După ce la limba română au căzut în capcana schiţei lui Caragiale, „Triumful talentului“, încurcându-i pe Niţă Ghiţescu şi Ghiţă Niţescu, specialiştii ministerului greşesc după aceeaşi schemă şi la teza unică de la istorie. Elevilor li se cerea să găsească asemănările şi deosebirile dintre două lupte din Primul Război Mondial purtate de „Armata 1“ şi „Armata 2“. Autorii subiectelor au încur­cat însă numerele armatelor. Cineva de la minister s-a prins cu doar câteva minute înainte de începerea tezei. Rapid, prin toată ţara s-a transmis o erată, iar copiii au dat teza unică după ce pe foaia cu cerinţe s-a modificat cu pixul numărul armatei. Cum de a scăpat ministerului din nou o prostie?

„Din ce mi s-a spus este clar că nu au funcţionat nişte filtre. Toţi cei care au greşit vor da socoteală. Pe mecanismul de realizare a subiectelor a intervenit această lipsă de vigilenţă a filtrelor“, a declarat pentru Gândul ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Domnia sa ne-a explicat cum funcţionează laboratoarele de concepere a subiectelor: „primul filtru“ redactează subiectele, cel „de-al doilea filtru“ le rezolvă, în fine, „ultimul filtru“ reciteşte căutând greşeli scăpate de ceilalţi profesori. Fiecare „filtru“ e compus din trei profesori. Ministrul Andronescu ne-a răspuns la întrebări de la sărbătoarea hramului Mănăstirii Dobric din Bistriţa-Năsăud unde plecase cu secretarul de stat, responsabil de teze, Doina Pană, care şi-a început campania electorală pentru Parla­mentul European. La început, doamna Andronescu nu ştia foarte bine care e greşeala: „În ultimul filtru unul din­tre cei trei a dorit să reformuleze fraza, întrucât a considerat că aceasta trebuie schimbată, ca exprimare. A uitat să pună liniuţă“.

Armata greşită

Într-unul dintre paragrafele tezei susţinute ieri de elevii de clasa a VIII-a specialiştii din cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) au “înlocuit” Armata 2 română, condusă de generalul Alexandru Averescu, cu Armata 1 română, condusă de generalul Eremia Grigorescu, fapt ce rupea firul logic al descrierii evenimentelor, exact ca în cazul erorii comise la teza de la română. Numai că, spre deosebire de cazul lucrării susţinute de către şcolari în urmă cu două săptămâni, ministerul a sesizat din timp greşeala transmiţând cu 30 de minute înainte de începerea tezei o erată prin care remedia problema. Drept pentru care toate centrele de examinare din ţară au fost nevoite să anexeze fiecărui subiect distribuit elevilor câte o notă prin care se specifica ce anume trebuie să înlocuiască aceştia în textul iniţial. “Înainte de a deschide plicul am primit un telefon de la sectorul 1 şi mi s-a spus să mergem să ridicăm erata. Subiectele au ajuns la elevi având anexată această erată în care era înlocuită o cifră. Copiii au primit atât subiectul din plic cât şi erata”, ne-a explicat Georgeta Băjenaru, preşedintele Comisiei de Examinare a şcolii “Sfinţii Voievozi” din Bucureşti. Cu toate acestea elevii spun că nu s-ar fi descurcat fără ajutor suplimentar din partea cadrelor didactice.

“S-a strecurat o greşeală şi a trebuit să vină doamna de istorie să ne explice. Ne-a zăpăcit puţin pentru că greşeala ne încurca deci nu ştiu ce făceam dacă nu ne explica profesoara”, ne-a spus Codrin, unul dintre elevii Şcolii “Sfinţii Voievozi”. În cazul în care elevii nu ar fi primit precizările suplimentare, ar fi putut pierde 1,5 puncte din totalul de 10, întrucât le-ar fi fost practic imposibil să răspundă logic la întrebările referitoare la asemănările şi deosebirile dintre cele două lupte desfăşurate în Moldova în anul 1917. În tot acest timp, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, se afla în judeţul Bistriţa-Năsăud, însoţită de secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Doina Pană, care şi-a început campania electorală pentru alegerile europarlamentare.

Singurul oficial cu funcţie de răspundere în privinţa tezelor cu subiect unic care a rămas la Bucureşti pentru a gestiona situaţia a fost directorul CNEE, Cristian Mirescu, domnia sa declarându-ne că elevii nu vor avea de suferit, întrucât erata a ajuns în timp util la şcoli precizând că a demarat deja o anchetă ce o vizează pe Rodica Tudorică, expertul care a elaborat subiectele de la istorie: “Am remediat problema, la ora 11 şi 27 de minute am transmis erata. Am descoperit greşeala în urma unei verificări interne, măsură pe care am luat-o ca urmare a ceea ce s-a întâmplat la română”. Mai mult, în cadrul unei conferinţe de presă, Cristian Mirescu a declarat că este vorba doar despre “o mică inadvertenţă”.

Ministrul Educaţiei ne-a declarat, telefonic, că nu consideră că elevii ar fi primit un subiect greşit, deoarece, în timp util, au primit rectificările cuvenite. „Din ce mi s-a spus este clar că nu au funcţionat nişte filtre. Asta înseamnă că toţi cei care au greşit vor da socoteală. Vor plăti această neatenţie. Ştiu că un inspector a depistat greşeala, iar pe mecanismul de realizare a subiectelor a intervenit această lipsă de vigilenţă a filtrelor”, spune doamna ministru.

Domnia sa ne-a explicat că există o comisie care redactează subiectele. Apoi, un alt profesor le rezolvă. În fine, o altă comisie, ultimul filtru, cum îi spune doamna ministru, formată din trei profesori, au recitit subiectele. „Unul dintre cei trei a dorit să reformuleze fraza, întrucât a considerat că aceasta trebuie schimbată, ca exprimare. Când a efectuat această corectură, a uitat să pună liniuţa (n.n. – în subiect, atât Armata 1, cât şi Armata 2 sunt scrise cu cifre arabe şi nu cu cifre romane, ca numerale ordinale, cum a crezut doamna ministru). Cel de-al treilea filtru trebuia să-l anunţe pe director şi să se reia procedura, dar acest lucru nu s-a întâmplat şi chiar în seara aceasta voi analiza şi voi decide”, a mai spus dna Andronescu.

Ministrul Educaţiei spune că nu s-a aflat la Bistriţa-Năsăud în campanie electorală, ci că a „vizitat şapte şcoli. Una dintre ele este chiar vai de capul ei, stă să cadă, în timp ce alături are un grup sanitar în care s-au băgat «miliarde de lei»”.
COMENTARIUL meu
Am trait-o si pe asta...Daca se gresea de catre alte instantze sau foruri abilitate, mai ca se aprindeau alte centre...
Si sa fie bine stiut! Am experimentat scoala asa zis "noua" de dupa 89...Credeti-ma nu e mare deosebire intre comunism si capitalism: atunci erau bani dar nu erau produse, acum sunt produse, nu sunt bani! Mania CU Ro parca era programata sa treaca de la comunism la capitalism ca parte a unui experiment!Dar e din start esuat...Ce credeati? Ati scapat de dinozauri?
Nicidecum! Rau-voitorii si descendentii tuturor "sculelor" de partid sunty inca bine merci in functii...BA MAI MULT GRESESC fara sa le pese, de la simpla abordare pana la felul de a ne invata...
Ma voi considera totdeauna un om ce nu ia in serios tot ceea ce i se expune, nu din motivul de a parea "smecher" ci din propria motivatie de a intelege mecanismele sau a le experimenta, in caz ca nu le deduc...
In definitiv, indiferent ce ideologie se sustine, comunista sau capitalista, toti niste securisti de frunte vor avea parte de bucate, si noi vom fi dirijati ca pe sarma sau condusi "din victorie in victorie"....Nu recunoasteti stapanii?
Pai toata aceasta Europa ce ne priveste cu atata patima....Ca deh din alta parte,suntem atat de "atentzi" cu alte evenimente numai cu educatia, cu salariile(jalnice, penibile ale dascalilor NU...)
PUAH COMUNISTILOR! sA STITZI CA MAI DEVREME SAU MAI TARZIU TOT VETI PLATI....
vOI O "ARDETZI" IN STRAINATATE iar poporul sufera in acest lagar! sAU E ASA cum voi dne uratzi "cu trait bine"...
Ipocritilor si demni urmasi ai tuturor relelor... nu ne mai imbatatzi cu teze marxisto-leniniste, dupa care se produc schimbari de la o oranduire la alta: e o imensa prostie, iar cei care nu au ochi sa vada, vor fi orbiti de lozincile electorale. Cum se explica atunci ca multi nu inteleg standardele unei societati in care se traieste bine si considera societatea de azi in care se moare si in care media salariului e de 280-400 de euro, nemaivorbind de someri, ca fiind buna!Singura explicatie este ca Romania este deja o tara care, prin conducatori, e infranta in lume!
Invatamantul(ASA CUM CRED EU) va fi anihilat prin politizare si prin lipsa de aplicatii in lumea reala, industrie, agricultura, medicina, cercetare! In fond, aici nu se produce nimic si ne amagim cu un sector imobiliar de mana a NSPEA.... neperformant, de secolul DINAINTE DE APARITIA CRETEI SAU A CARBUNILOR...!
Concluzie
Comunismul si capitalismul si ce va urma sunt parte a unui spectacol bine regizat la care "fraierii pun botul", ca sa folosim o expresie bine consacrata...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu