Translate

luni, 25 mai 2009

Stiri din Univers

Cei trei astronauti aflati la bordul Statiei Spatiale Internationale au baut pentru prima oara apa obtinuta din reciclarea urinei lor.

Poate parea dezgustator, dar este un eveniment istoric: potrivit site-ului NASA, in data de 20 mai, cei trei membri ai echipajului misiunii Expedition 19, aflati la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS), s-au racorit pentru prima oara cu apa obtinuta din reciclarea urinei lor.

Urina este transformata in apa potabila prin intermediul unui sistem de reciclare pus la punct de cercetatorii de la Marshall Space Flight Center si transportat la bordul ISS de shuttle-ul Endeavor STS-126 in luna noiembrie a anului trecut. Printr-un procedeu de distilare este fiarta pentru a-i transforma continutul de apa in vapori, “urcati” apoi intr-o camera de distilare ce reproduce forta de gravitatie (absenta in spatiu) si elimina impuritatile. Vaporii sunt apoi readusi in stare lichida, iar apa obtinuta este supusa inca unui procedeu de purificare si amestecare cu umiditatea condensata pentru a deveni perfect potabila.


Sistemul utilizat de astronauti recupereaza in proportie de 100% umiditatea din aer si in proportie de 85 % apa continuta in urina acestora. Astfel se va putea reduce cantitatea de apa transportata la bordul statiei spatiale cu 65 %, cu avantaje notabile: o reducere a costurilor, o mare economie de spatiu de depozitare, si mai ales, posibilitatea de a ridica de la trei la sase numarul membrilor echipajului.

Stire preluata de pe descopera.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu