Translate

duminică, 24 mai 2009

Rasunatoarele fraude DIN istorie

Cazul lui Bernard Madoff a readus in atentia lumii faptul ca fraudele financiare sunt din ce in ce mai dese, in ciuda masurilor tot mai stricte de protectie impotriva acestor infractiuni.

Fostul sef al reputatului concern Nasdaq, Bernard Madoff este acuzat de instrumentarea celei mai importante fraude financiare din toate timpurile, cel putin de pana acum.

Dupa propriile declaratii si investigatiile autoritatilor, se estimeaza ca Madoff a "deturnat" 65 de miliarde de dolari, pe parcursul a 20 de ani, prin intermediul asa-numitei Scheme Ponzi. Astfel, fostul afacerist a oferit primilor investitori profituri uriase, pentru a atrage si altii, dar banii primiti ulterior i-a utilizat in scopuri proprii.
Pana aici nimic neobisnuit, numai ca aceste "afaceri" se derulau fara tam-tam-ul obisnuit si caracteristic al unora ce se cred "undeva in Balcani",leit ca unii din conationali :afaceristi"...de ocazie.

Cand piata a picat, anul trecut, investitorii si-au cerut banii inapoi. Dandu-si seama ca nu are de unde sa-i dea inapoi, Madoff le-a spus fiilor sai ce "afaceri" derula, iar acestia l-au denuntat (trebuie mentionat ca fiii lui Madoff se numara printre victimele sale).

Initiatorul primei scheme Ponzi a fost chiar Charles Ponzi, un om de afaceri din anii 1920. El a devenit milionar in cateva luni, dupa ce a reusit sa pacaleasca mii de investitori, promitandu-le profituri uriase din cumpararea unor cupoane intr-o tara si vanzarea lor in alta tara. Profiturile ar fi aparut din diferenta de preturi dintre tari.

Autoritatile au inceput investigatiile dupa ce si-au dat seama ca nu exista destui bani in conturile sale pentru a sustine afacerile pe care spunea ca le deruleaza. El a reusit sa stranga 20 de milioane de dolari in cateva luni, echivalentul a 222 de milioane de dolari in ziua de astazi.

In urma fraudei sale, sase banci s-au prabusit. Ponzi a fost condamnat la cinci ani de inchisoare.

Clubul miliardelor pare sa nu mai ia sfarsit...Ducand aceasta cercetare ce am reusit sa o parcurg intr-una din acele "nopti albe" am inteles ca "banul", materia aceasta are pentru unii un asemenea efect incat aproape ca ii inrobeste TOTAL!

La inceputul lui 2009, o alta frauda a iesit la iveala, condusa de R. Allen Stanford, fondatorul grupului financiar Stanford si a Stanford International Bank, cu sediul in Antigua.

Omul de afaceri promitea profituri masive la certificatele de depozit, in schimb a deturnat opt miliarde de dolari si a fost arestat in mijlocul lunii februarie.

Alt caz la fel de rasunator este si cel ce poarta "marca" Jerome Kerviel, traderul de la Societe Generale, a reusit sa-si "usureze" banca la care lucra de opt miliarde de dolari. Descris de presa drept un geniu informatic, Kerviel a actionat fara cunostinta superiorilor sai, lansandu-se in tranzactii foarte riscante pe piata produselor derivate.

Anul trecut a iesit la iveala o alta frauda de 1,6 miliarde de euro, derulata de Ralph Cioffi si Matthew Tannin. Cei doi au mintit investitorii despre starea fondului de investitii pe care il conduceau, ce se baza de ipoteci de tip subprime. Ambii au pledat nevinovat si sunt in asteptarea inceperii procesului.

De la Enron la Parlamalat si pana la Caritas-ul "neaos" sau FNI-ul ce ne asigura sa "dormim linistiti" ca "are grija de noi" nu e cale lunga...

Compania din domeniul energiei Enron a devenit sinonim cu frauda corporatista, dupa firma a intrat in faliment, actiunile sale scazand de la 90 de dolari la 50 de centi. Conducerea Enron nu a declarat pierderile si datoriile firmei si a dat faliment in 2001. Peste 4.000 de oameni si-au pierdut locurile de munca, iar firma avea datorii de 21 de miliarde de dolari.

Una dintre cele mari companii italiene, Parmalat, a "facut pierdute" zece miliarde de dolari din valoarea activelor sale. Compania a dat faliment, avand datorii de 27 de miliarde de dolari.
Cata diferenta dintre excrocheriile oneroase de acest fel si deturnarile cinstite de fonduri, adica improprietarile din averea statului, acordarea de contracte pe bani de zece ori mai multi, cumpararea de agrafe si seminte la pret de tancuri petroliere sau diamante stralucitoare. Acestea au condus la falimentarea onorabila a institutiilor si vanzarea lor pe trei paie sau doua surcele jumatete, si alte asemenea artificii ale sclipitoarelor minti ce mustesc de hotie infama ale preaminunatilor nostrii guvernanti!

O, tempora,o moris asa ca sa nu imi para mie ca e aiurea...Parafrazand ...unde esti tu TARA? aU AJUNS ASTIA sa te vanda? Unde esti tu,...
Mai bine va spun bancuri cu "inimi" sau "nutelle" decat sa va informez despre tot felul acestea de masinatiuni gen BANCOREXE SAU matuso Tamara...Ar fi mai instructiv, poate ca si mai educativ...
Macar am reusi sa radem si sa ne simtim bine, nu FURATI pe fata si "cu acte"...
Insa, gustul pentru a ascunde nu -l voi lasa deoparte ci, franc si deschis "le voi da" atat cat isi doresc aceste creaturi..."pe fatza!"....
...asa sunt eu!
Zadkielix alia D.M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu