Translate

vineri, 23 octombrie 2009

O poza premiata



Castigatorul celei de-a 45 editii a competitiei celor mai bune fotografii despre Natura si lumea animalelor, de sub egida prestigioaselor BBC Wildlife Magazine si London’s Natural History Museum, a fost desemnat un instantaneu planuit si organizat de autor timp de mai multi ani.

Fotografia castigatoare a fost aleasa dintr-un total de peste 43 000 imagini trimise de iubitorii de natura din intreaga lume.
"Am vrut sa obtin un instantaneu in care oamenii sa vada un lup in plina vanatoare, dar fara momente sangeroase. Nu mi-am dorit o imagine cruda, in urma careia oamenii sa ajunga sa urasca lupii", declara castigatorul editiei din acest an, spaniolul Jose Luis Rodriguez.

Pentru a obtine instantaneul de exceptie, el a studiat timp de mai multi ani obiceiurile si traseele unei haite de lupi. Secretul fotografiei rezida in trapa construita artizanal si actionata printr-un fascicul de raze infrarosii, care declanseaza automat aparatul foto atunci cand animalul sare peste ea.

Eroul principal este un lup iberic, care apartine celei mai mici subspecii de acest fel din Europa. Datorita faptului ca au fost vanati fara crutare de oamenii care-i vedeau drept o amenintare pentru vanat si animale domestice, lupii iberici mai supravietuiesc in prezent doar sub forma unor populatii restranse, cu un efectiv de 1000-2 000 de indivizi. Majoritatea acestora traiesc in nordul Spaniei, in Pirinei, si alte cateva nuclee mici supravietuind cu greu in sudul Peninsulei Iberice.
Pentru a reusi fotografia dorita, Jose Luis Rodriguez a renuntat la aparatul sau initial, un Nikon D2X, pentru a folosi un aparat Hasselblad. Intreaga aparatura fotografica finala a constat, de fapt, intr-o camera medium-format pe film Hasselblad 503CW, cu obiectiv fix de 80 mm.

Sursa BBC News


Zadkielix alias D.M

Un comentariu:

  1. Lupul din foto este cel mai bun atlet... Uitati-va cu cat a depasit stacheta... Bravo lupule, ai votul meu! =))

    RăspundețiȘtergere