Translate

duminică, 11 octombrie 2009

Premiu Nobel pentru Obama in 2009



Premiu Nobel pentru Obama in 2009 pentru pace

Chit ca am reactionat destul de tarziu dupa aceasta nominalizare si premiere implicita, am dorit si, cu ajutorul unei documantari am scris cate ceva legat de acest eveniment.

Cine ar fi crezut ca,la nici macar un an de la instalarea in Biroul Oval, Barack Obama va castiga Premiul Nobel pentru Pace?
Comitetul norvegian si-a explicat decizia de a-i da aceasta distinctie presedinteului american prin “eforturile sale extraordinare de a intari diplomatia internationala si cooperarea dintre popoare”. De asemenea, juriul a apreciat foarte mult munca lui Obama pentru eliminarea armelor nucleare. Insa, fara sa fiu "contra curentului" sau sa fiu considerat "un fariseu in plus", exista cateva argumente care justifica decernarea unuia din cele mai importante premii din lume presedintelui Barack Obama. Unele dintre acestea se refera mai degraba la promisiunile lui, la planurile administratiei sale. Toate marile proiecte ale lui sunt tot asa cum ni le-a expus- in stadiul de proiecte. Negocierile de pace planificate au ramas in stadiul de simple discutii. Iar unul din marile subiecte de pe agenda de politica externa a lui Obama, adica Rusia, poate fi un motiv de autoironie.
“Ca presedinte, Obama a creat un nou climat in politica internationala. Diplomatia multilaterala si-a redobandit pozitia centrala, cu accentul pus pe rolul pe care il pot juca organizatii precum Natiunile Unite. (...) Viziunea unei lumi fara arme nucleare a stimulat puternic negocierile despre dezarmare si despre controlul armamentului”, a explicat comitetul care a decis decernarea Nobelului pentru pace din 2009.
“Se intampla foarte rar ca o persoana sa reuseasca sa atraga atentia intregii lumi si sa-i dea poporului sau speranta pentru un viitor mai bun, precum a facut-o Barack Obama. Diplomatia lui se bazeaza pe conceptul care spune ca cei care conduc lumea trebuie sa o faca in virtutea valorilor si atitudinilor impartasite de majoritatea popoarelor lumii”, a mai spus comitetul de la Oslo. Intrebat de ce s-a decis decernarea Nobelului pentru pace lui Obama, care a fost investit in functie acum zece luni, Thorbjoern Jagland, liderul comitetului Nobel a raspuns: “Pentru ca vrem sa-l sprijinim in ceea ce incearca sa faca”.

Personal,ma bucur ca acest om ce garanteaza momentan o pace (relativa, deoarece notiunea e destul de "sensibila") a fost premiat deoarece , mai mult ca sigur, acest drum de proiecte inceput de Obama poate prinde contur in viitorul apropiat.

Si daca "prietenul" estic-Rusia va recurge la arma nucleara, chiar si preventiv nu este cazul sa se creeze panica.
Deca mult-mediatizata persoana a lui Barack Obama s-au tot pus sperantele pentru restabilirea unor relatii bune Rusia-SUA, Moscova pare sa nu vrea sau sa nu doreasca a semna acordul de dezarmare nucleara. Aceasta, in contextul in care proiectul noii doctrine militare a Rusiei nu numai ca prevede posibilitatea unui atac nuclear, dar mai grav, nu exclude apelul la astfel de atacuri in scop preventiv. Nikolai Patrusev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat, citat de Nezavisimaia Gazeta, ca, in acest document, “vor fi incluse prevederi din punctul de vedere al posibilitatii lansarii unor atacuri preventive, nucleare”.
Publicatia citata a contactat un expert militar, care, sub protectia anonimatului, a spus ca, cel putin in privinta chestiunilor nucleare, aceasta doctrina revizuita va include prevederi absolut inadminisbile, toate, in scopul intimidarii nucleare. “Cand documentul va fi publicat, el va oferi altor state argumente pentru noi acuze de agresiune la adresa Rusiei”, a declarat expertul.
In al doilea rand, exista problema retragerii din Irak, procedura foarte complicata pentru americani. Problemele din spatele acestui pas sunt atat de serioase, incat va mai dura mult pana vom putea spune ca trupele SUA au parasit Irakul. Cea mai dificila este partea cu impachetatul. 20.000 de soldati, aproape o sesime din cei stationati aici, trebuie sa dezmembreze circa 300 de baze militare si sa trimita 1.5 milioane de obiecte din dotare acasa, fie ele tancuri sau filtre de cafea. Si, pentru a complica situatia si mai mult, exista problema atacurilor insurgentei ramase active. Aceasta nu e tot: guvernul irakian este tot mai sensibil, in ceea ce priveste prezenta americanilor in aceasta tara, exista multe neintelegeri cand vine vorba despre ce le vor lasa oamenii lui Obama irakienilor si ce echipament va fi trimis in Afganistan, dupa cum arata si The New York Times.
In acelasi timp, armata americana trebuie sa-i alimenteze, in continuare, pe cei 124.000 de soldati, dar si sa stabileasca ce trebuie lasat pentru cei 50.000 care vor mai sta aici pana in 2011.
In al treilea rand, Barack Obama mai are problema scutului anti-racheta, care urma sa fie instalat in Polonia si Cehia si la care a renuntat, la presiunea Moscovei. Dupa ce a lasat regiunea in afara umbrelei anti-racheta, Obama tot pare sa nu fi rezovlat nimic. Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat, la Chisinau, unde va avea loc summitul CSI, ca noul proiect al scutului anti-racheta suscita mai multe intrebari decat raspunsuri.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

De asemenea, un alt merit recunoscut de Comitetul Nobel a fost efortul liderului american pentru obtinerea pacii in Orientul Mijlociu si negocierea programului nuclear iranian. Criticii considera ca nu a reusit nimic notabil in niciunul din aceste subiecte. De exemplu, in incercarea lui de a obtine oprirea colonizarii Fasiei Gaza, Obama a reusit doar o inghetare temporara si o strangere de mana intre Benjamin Netanyahu si Mahmoud Abbas, la Adunarea Generala a ONU. Dupa ce a esuat in prima lui incercare, emisarul special al SUA pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell, s-a reintors in aceasta regiune, pentru a relua negocierile de pace. Sansele ca Mitchell sa aiba succes in misiunea lui sunt minime din start. Avigdor Lieberman, ministrul israelian de externe, a declarat ca nu exista nicio sansa la orizont pentru rezolvarea confilctului israelo-palestinian. Mai mult, ei i-a indemnat pe oameni sa incerce sa invete sa traiasca in mijlocul lui. Cat despre problema iraniana, chiar daca, recent, Mahmoud Ahmadinejad a acceptat sa permita unei echipe de experti straini inspectarea celei de-a doua uzine de imbogatire a uraniului, Iranul tot ar putea construi in secret arma atomica.
Impreuna cu promisiunea de a negocia cu Iranul, Barack Obama a mai promis ca va relua relatiile diplomatice cu Havana fratilor Castro, dar si cu Coreea de Nord. La Kim Jong-il, liderul nord-corean, a ajuns, in schimb, Bill Clinton, care a obtinut eliberarea a doua jurnaliste americane. Refuzul recent al lui Obama de a se intalni cu Dalai Lama este, si el, un aspect sensibil, deoarece se banuieste ca a fost facut pentru a nu supara China.

Si, fara de gluma, paradoxul vine acum! Numai ganditi-va la un aspect logic! Daca pana si cel mai mare producator de arme din lume este premiat pentru pace, aceasta nu inseamna ca Pacea este o notiune definitiva ci una destul de relativa.
Si, daca imi permiteti am sa amintesc si alt amanunt. Bineinteles, ma bucur si multumesc Providentei ca lucreaza prin oameni, prin calitatile lor si astfel se mentine acest climat pasnic. Ma bucur de asemenea ca primul presedinte de culoare din America a obtinut acest premiu.
Insa, nu e mai putin adevarat ca intarzierea inchiderii centrului de detentie Guantanamo Bay, precum si planul de a suplimenta trupele americane din Afanistan reprezinta niste bile mai putin stralucitoare ca acest premiu. Mai mult, la fel de ironic este faptul ca Nobelul pentru pace al anului 2009 s-a dus la conducatorul statului care exporta cele mai multe arme din lume. Din primele 20 de companii de armament din lume, 14 sunt americane.
Laureatul Premiului Nobel pentru Pace, desemnat de un comitet, alcatuit din cinci membri, primeste, pe langa o medalie de aur si o diploma, un cec, in valoare de 1.4 milioane de dolari. Anul acesta, pentru aceasta distinctie, a facut un numar record de nominalizari (205). Obama este cel de-al treilea presedinte american in exercitiu, care a primit aceasta distinctie prestigioasa.

Surse:
Presa autohtona (Evenimentul Zilei, Cotidianul, Curentul), presa internationala (scurte referiri din New York Times, ITAR-TASS etc)

Zadkielix alias D.M

Un comentariu:

  1. cam devreme zic eu...obama nu a rezolvat nici un conflict major...nu a trecut nici un an de cand e prezident...

    danielix, ce mai faci? te astept la mine pe blog unde discutam despre cum O alta scroafa de sorginte comunista, recte Curuletz Nastasian, vrea sa se cocoate la sefia Camerei Deputatilor...

    RăspundețiȘtergere