Papa Benedict al XVI-lea se pregateste sa se adreseze sustinatorilor ferventi ai pietei libere si capitalismului global. Ce are de spus Benedict nu le va pica bine bancherilor.
In umratoarele zile, Suveranul Pontif ar trebui sa semneze o noua scrisoare enciclica, care se va numi Caritas in Veritate (Caritate in Adevar) sau, in traducerea editorialistilor publicatiei titlu The Guardian, "Adevaruri neplacute pentru bancheri".
Ar fi o schimbare incurajata de multi catolici, care cred ca mostenirea Papei Ioan Paul merita daca nu schimbata, macar adusa "la curent" cu vremurile.
Credinciosii simt nevoia ca Vaticanul sa vina cu o viziune economica mai coerenta, in conditiile in care predecesorul lui Benedict, un infocat opozant al comunismului, nu a criticat din acest motiv atitudinile dictatoriale si corupte ale liderilor "lumii libere".
Se simte nevoia unui suflu nou in pozitia Bisericii Catolice fata de economia globala. Teologii asteapta de la Benedict un ton dur la adresa bancherilor si celor responsabili pentru actuala criza economica.
Nu se stie exact ce va spune noua scrisoare enciclica, insa in februarie, cand se straduia sa redacteze textul, Papa a lasat sa transpara cateva ganduri care rezoneaza cu opinia generala.
"Este de datoria Bisericii sa denunte erorile fundamentale care au fost acum relevate prin colapsul marilor banci americane. Lacomia umana este o forma de idolatrie. Trebuie sa o denuntam cu curaj, dar si concret, deoarece marile mustrari nu sunt de ajutor decat daca sunt sustinute de o familiarizare cu realitatea", spunea cu cateva luni in urma Suveranul Pontif.
Ar fi una din putinele lui lucrari care abordeaza si un subiect economic (printre altele), insa este binecunoscut faptul ca Pontiful sustine cu tarie faptul ca economia fara o fundatie etica sau religioasa este destinata colapsului.
Mai mult, Benedict nu s-a aratat niciodata impresionat de angajamentul Statelor Unite fata de "piata libera" sau de strategiile globale de expansiune ale Washingtonului.
Pontiful pare a crede ca ambitiile globaliste ale Americii si catolicismul nu fac casa buna impreuna - in 1985, cu mult inainte de a deveni Papa, a amintit vorbele presedintelui nationalist american Theodore Roosevelt: "Crde ca asimilarea tarilor latino-americane la SUA va fi un proces lung si dificil, atata vreme cat aceste tari raman catolice".
Un alt indiciu care prevesteste tonul viitoarei scrisori a Papei poate fi gasit in opiniile profesorului german Ernst-Wolfgang Böckenförde, stimat de Suveranul Pontif. Böckenförde cere Bisericii Catolice sa ia o atitudine mai puternica impotriva capitalismului, care trebuie refacut de la fundatii, avand in vedere ca este un sistem inuman.
Böckenförde sugereaza ca actuala criza prezinta o oportunitate minunata pentru cei care se opun acestui sistem: "Actuala prabusire evidenta a capitalismului, ca urmare a expansiunii sale nelimitate si aproape necontrolate poate si trebuie sa permita doctrinei sociale a Bisericii o contestare radicala a acestui sistem".
Indiferent daca Benedict va urma indeaproape sfaturile lui Böckenförde si va cere o revizuire a capitalismului, sau se va limita la o critica a idolatriei banului, Wall Street-ul nu va citi cu placere ce are Pontiful de spus.
Papa Benedict al XVI-lea a declarat sambata ca inca se lupta sa inteleaga de ce Dumnezeu l-a ales pe el sa conduca Biserica Catolica, facand din nou trimitere la originile sale umile, el fiind nascut intr-o zona rurala din sudul Germaniei.
Suveranul Pontif in varsta de 82 de ani a declarat ca niciodata nu a visat, pe cand era doar un copil, sa devina Papa, relateaza Washington Post.
"Trebuie sa recunosc faptul ca chiar si azi am dificultati in a intelege de ce Dumnezeu s-a gandit la mine, m-a ales pentru aceasta misiune", a declarat Suveranul Pontif aflat intr-o vizita in Israel, terminata intre timp.
"Dar aceept asta din mainile sale, chiar daca pare surprinzator si peste puterile mele. Dar Dumnezeu ma ajuta", a declarat Papa.
El a mai povestit ca a crescut intr-o regiune saraca din sudul Bavariei, unde nici el, nici alti copii nu se gandeau la lumea de mai departe de granitele regiunii in care traiau. A recunoscut ca era un "baiat naiv dintr-un satuc departe de centrul tarii, dintr-o provincie uitata".
A amintit ca pe vremea aceea sef la Vatican era Papa Pius al XI-lea, care pentru ei parea ca face parte aproape dintr-o alta lume. "Tatal nostru, totusi, dar venind dintr-o realitate mult superioara celei in care traiam noi".
Discursul lui Benedict de la Monumentul Holocaustului din Ierusalim a fost criticat de evrei, fiind caracterizat ca "prea detasat si lipsit de emotie", insistandu-se pe perioada in care, ca si adolescent, cel care avea sa fie Papa l-a slujit pe Hitler
Papa Benedict l-a primit luni la Vatican pe presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, cei doi discutannd despre "importanta unitatii crestinilor".
Presedintele ucrainean, insotit de o delegatie de zece persoane, a discutat mai intai in privat cu Benedict, timp de 20 de minute. Ulterior, l-a intalnit pe numarul doi de la Vatican, cardinalul Tarcisio Bertone si "seful diplomatiei", Dominique Mamberti. El urma sa viziteze si mormantul lui Papa Ioan Paul al II-lea, conform AFP.
Papa si presedintele ucrainean au facut traditionalul schimb de cadouri, Benedict al XVI-lea oferind medalii de aur scoase in timpul pontificatului sau, iar Iuscenko o statuie de marmura.
Informatii preluate aditteram de pe portalul ziare.com
Zadkielix alias D.M
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu