Translate

vineri, 26 iunie 2009

Cercetatorii au descoperit cel mai lipsit de viata loc de pe Terra

Conform oceanografilor din cadrul Universitatii din Rhode Island, formatiunile sedimentare abisale de pe fundul Oceanului Planetar din zona Pacificului de sud, prezinta cele mai putine formatiuni celulare de pe intreaga planeta.

In sprijinul acestei afirmatii, oceanograful Steven D’Hondt si colegii sai au prezentat o serie de mostre prelevate cu o draga cilindrica de la adancimea de 4-6 kilometri. Acolo traieste o concentratie de doar 1.000 de celule vii pe fiecare centrimetru cub de sedimente. Cifra poate pare mare la prima vedre, insa merita retinut ca in alte zone similare din abisul oceanelor traiesc de 1 000 de ori mai multe celule vii decat in zona mentionata. Arealul explorat in Pacificul de sud este cunoscut sub denumirea de “gyre”, portiune unde apa oceanului este calma, nemiscata si saraca in nutrienti. Bacteriile razlete studiate de cercetatori se hranesc cu atomi de hidrogen eliberati de elementele de pe fundul oceanului care se descompun si elibereaza molecule de apa. Acest proces produce doar cantitati infime de nutrienti, cealalta sursa de hrana pentru bacterii provine din resturile organice aduse in zona abisala de curentii marini care le aduc de la suprafata apei.
Altfel spus, acest loc este cel mai neprielnic de pe intregul Pamant. Nu mai mira pe nimeni cand "adancurile" isi aroga acest drept de a fi cel mai neprimitor habitat(daca indraznesc sa nominalizez) inm aceasta maniera.
Insa , ceea ce este mai interesant ramane aspectul relevat de acesti cercetatori ce au demonstrat ca nici urma de viata nu poate salaslui din cauza curentilor si lipsa oricarei bacterii ...
Aceasta stire mi-am permis a o cita de pe portalul descopera.ro, din dorinta de a ma informa nu de a am da rotund sau a informa pe dv. Cu speranta ca ati lecturat ceva placut, va urez sa aveti parte in viata...numai de locuri prielnice!

Zadkielix alias D.M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu