Translate

sâmbătă, 27 iunie 2009

Calea lactee este un "super-accelerator de particule"

Astronomii au descifrat unul dintre misterele Caii Lactee: accelerarea naturala de particule.

Rezultatele unei cercetari recente, realizata pe baza datelor culese de ESO Very Large Telescope si Observatorul Chandra X-ray de la NASA, arata ca razele cosmice sunt accelerate de ramasitele stelelor care au explodat.

Studiul a fost efectuat dupa ce, inca de la primele misiuni Apollo, astronautii au raportat ca vad chiar si cu ochii inchisi anumite spoturi luminoase, informeaza e! Science News.

O posibila explicatie a fost lansata chiar de atunci si anume ca aceste raze cosmice, care sunt particule incarcate cu energie provenite din afara Sistemului Solar, ajung pe Pamant si bombardeaza in mod constant atmosfera acestuia.

Razele cosmice galactice provin din surse din propria noastra galaxie, Calea Lactee, si sunt constituite, in mare parte, din protoni care au fost accelerati pana aproape de viteza luminii.

"Multa vreme s-a banuit doar ca super acceleratoarele care produc aceste raze, in galaxia noastra, sunt provocate de exploziile stelelor, dar abia acum am reusit sa demonstram aceasta ipoteza", a declarat Eveline Helder de la Institutul Astronomic Utrecht, Universitatea Utrecht din Olanda, unul dintre autorii studiului.

Stire preluata intgral de pe site-ul descopera.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu