Translate

luni, 6 iulie 2009

Codex Sinaiticus


La mai bine de 2 000 de ani de cand au fost scrise, manuscrisele de la Marea Moarta devin digitale, ca parte a procesului de conservare a textelor vechi si de popularizare a lor in randul populatiilor.

Initiativa digitala va dezvalui si partile de text care initial nu erau vizibile cu ochiul liber. In urmatorii doi ani, specialistii din cadrul Autoritatii Israeliene pentru Antichitati vor fotografia si scana fiecare bucatica din aceste pergamente, care includ si cea mai veche scriere a Vechiului Testament din Biblie.
Acestea vor fi postate pe internet, astfel incat accesul la aceste documente nu va putea fi limitat sau ingradit. Manuscrisele au fost gasite in anul 1947 de catre un pastor beduin, intr-o pestera din apropierea Marii Moarte.



Aproximativ 800 de pagini din cea mai veche Biblie crestina care a supravietuit pana azi sunt accesibile online.

Paginile, reprezentand mai mult de jumatate din manuscrisul numit Codex Sinaiticus, vechi de 1.600 de ani, pot fi vazute pe net la adresa www.codexsinaiticus.org. Documentul original, scris in limba greaca pe foi de pergament, dateaza din secolul al IV-lea d. Hr.

Manuscrisul Codex Sinaiticus - care cuprindea cca. 1460 de pagini – a supravietuit timp de 1500 de ani, intr-o manastire din Peninsula Sinai, pana cand a fost descoperit, in anul 1844, iar foile de pergament care-l alcatuiau s-au risipit, ajungand in Marea Britanie, Germania, Egipt si Rusia. La proiectul www.codexsinaiticus.org au participat experti din toate cele patru tari.

Codex Sinaiticus este o adevarata fereastra spre trecut, oferind informatii pretioase despre evolutia crestinismului si despre felul in care textul biblic s-a transmis, de-a lungul timpului, de la o generatie la alta. Odata aflat in spatiul virtual, Codex Sinaiticus va putea fi studiat cu usurinta de numerosi experti interesati de acest domeniu, lucru care, in urma cu cativa ani, ar fi fost imposibil.

Cea mai veche editie a Noului Testament, o versiune datand din secolul IV, va fi refacuta online dupa fragmentele depozitate in muzeele din mai multe tari ale lumii

Initiativa apartine Bibliotecii Britanice care, astfel, incearca readucerea intr-un singur volum a textului botezat Codex Sinaiticus, dupa ce fragmente ale acestuia, aflate in Germania, Rusia, Marea Britanie si Egipt, vor fi refacute digital .

„Extrem de putini oameni au avut oportunitatea de a vedea mai mult de cateva pagini ale Codexului. Publicarea acestuia pe internet va da oricarei persoane accesul la aceasta comoara unica”, declara Scot McKendrick, unul dintre initiatorii proiectului.

Codex Sinaiticus a fost descoperit in secolul XIX, la manastirea Sfanta Ecaterina, de pe Muntele Sinai, de catre teologul german Constantine Tischendorf. Manuscrisul a disparut in mod misterios, la scurt timp dupa descoperire, pentru a fi regasit in Rusia peste numai cativa ani. Biblioteca Britanica a reusit sa achizioneze 347 de pagini, in schimbul unei mari sume de bani, de la autoritatile sovietice, in 1933. Alte 34 de pagini au ajuns in Universitatea din Leipzig, Germania, in timp ce 6 fragmente se afla inca in Biblioteca Nationala a Rusiei. In 1975, preotii egipteni au declarat ca au reusit sa ascunda alte 12 pagini si circa 40 de fragmente de text in manastirea Sf. Ecaterina.

Textul integral va fi publicat pana in iulie 2009, si va putea fi accesat gratuit, alaturi de traduceri, transcrieri si explicatii ale lingvistilor si teologilor din toata lumea.


Sursa: BBC News,Fox News, descopera.ro

Zadkielix alias D.M

Un comentariu: